Trump diu que Putin és "millor líder" que Obama i Clinton l'acusa d'antipatriota
Els dos candidats se sotmeten e les preguntes del mateix públic
Quan falten dos mesos per a les eleccions nord-americanes, Donald Trump intenta capgirar enquestes a cop de declaració. En la darrera, el candidat republicà a la Casa Blanca ha elogiat al president rus, Vladímir Putin, es mostra convençut que hi mantindria bona relació i assegura que és més líder que l'actual president nord-americà, Barack Obama:
"Si Putin diu coses bones de mi, jo diré coses bones d'ell. Té un control molt fort del seu país. És un sistema diferent, i a mi no m'agrada, però en aquest sistema Putin és un líder. Molt millor que el nostre president. Estic convençut que tindria una molt, molt bona relació amb Putin, i també amb Rússia".
Després d'aquestes declaracions, la seva rival demòcrata a la Casa Blanca, Hillary Clinton, ha dit que elogis de Trump a Putin són "antipatriotes", "insultants" i "alarmants". Clinton s'ha preguntat què en diria el president republicà Ronald Reagan d'un candidat del seu partit a la presidència que "ataca" als generals del país i "elogia" el president de Rússia.
Aquestes picades d'ull de Trump a Putin -no és la primera en aquesta campanya electoral- no sembla que puguin ajudar-lo a remuntar les enquestes. La majoria apunten, per ara, a una derrota clara del candidat republicà. Hi ha molts sondejos, amb resultats diversos, que a aquestes alçades concluen de mitjana que Hillary Clinton tindria assegurats 244 vots electorals, i Trump, gairebé la meitat: 126. Això vol dir que hi ha 168 vots indecisos. Davant d'aquests resultats, Clinton només necessita obtenir-ne 26 d'aquests per arribar a la xifra que dóna la victòria: 270 vots la farien presidenta dels Estats Units.
D'altra banda, Trump i Clinton s'han sotmès a les preguntes del públic en un programa. Mentre Clinton ha defensat la seva "absoluta fermesa, juntament amb la fortalesa que cal per prendre decisions difícils". Trump, per la seva banda, ha assegurat: "He construït una gran empresa, he estat arreu del món. He tractat amb altres països. Tinc una àmplia experiència en l'àmbit internacional".
Una experiència com a empresari que, sumada als seus estirabots en campanya, fa que molts experts i militars dubtin de la seva idoneïtat. Mentrestant, Clinton encara ha de fer front a la polèmica de si va enviar informació classificada a través del seu servidor privat quan era secretària d'Estat o ha d'insistir que es va equivocar votant a favor de la guerra de l'Iraq. Però les enquestes li són favorables quan es tracta de qüestions militars i valoren la concreció de Clinton davant les evasives de Trump.
"Com derrotarà Estat Islàmic? No posarem mai més soldats sobre el terreny ni a l'Iraq ni a Síria. Tinc un pla, però... Si guanyo, no vull revelar a l'enemic quin és exactament el meu pla".
Els candidats han confrontat les seves visions mirant d'apel·lar a la important classe mitjana en una de les qüestions que més els preocupa, la seva seguretat. Aquest ha estat un primer tast de cara al primer debat presidencial del 26 de setembre.