Trump elimina de la Casa Blanca el Times i el Post per publicar "notícies falses"
El president nord-americà cancel·la les subscripcions de The New York Times i The Washington Post després de les crítiques rebudes durant el seu mandat
La Casa Blanca deixarà de rebre a partir d'ara els diaris The New York Times i The Washington Post. El seu inquilí, Donald Trump, ha decidit cancel·lar-ne les subscripcions. Trump també ha ordenat a totes les agències del govern que facin el mateix. Aquests dos rotatius s'han caracteritzat per les crítiques que sovint dediquen al president nord-americà.
La portaveu de la Casa Blanca, Stephanie Grisham, ha disfressat l'anul·lació del Times i del Post amb motivacions econòmiques: "No renovar subscripcions en totes les agències federals serà un estalvi significatiu de costos. Estalviarem centenars de milions de dòlars dels contribuents". Continuaran rebent, però, altres diaris com The Wall Street Journal, USA Today, The Financial Times o The New York Post.
De fet, Donald Trump va avançar aquesta decisió en una entrevista amb Fox News aquesta mateixa setmana:
"Ja ni el volem [The New York Times] a la Casa Blanca. Probablement acabarem amb la seva subscripció i també amb la del The Washington Post. Són notícies falses"
Un pols que ve de lluny
Repartint pels carrers un dels dos diaris repudiats per Trump (Reuters/Lucas Jackson)
L'arribada al poder de Trump el 2016 va coincidir amb un enfrontament aferrissat amb diferents mitjans nord-americans. Tant la CNN com els dos prestigiosos diaris repudiats pel president difonen moltes informacions relacionades amb la suposada ingerència del Kremlin a les últimes eleccions presidencials dels Estats Units. En total es calcula que aquests mitjans crítics amb Trump han difós unes 8.500 notícies vinculades amb la "trama russa".
El mandatari nord-americà contraataca moltes vegades a través del seu compte de Twitter o en els seus discursos afirmant que es tracta d'informacions "falses" i que aquests mitjans són "deshonestos". A The New York Times l'acostuma a qualificar com a "fracassat". I al diari de la capital el defineix com "Amazon Washington Post", ja que el seu propietari és també el fundador d'aquest gegant d'Internet, Jeff Bezos.
Aquests dos diaris històrics van guanyar l'any passat un premi Pulitzer per la seva cobertura sobre la "trama russa", un guardó que el mateix Trump va reclamar als responsables d'aquesta distinció periodística que fos retirat.
Justícia actua sobre el suposat espionatge
Entre els republicans ningú sembla atrevir-se a donar l'esquena al president (Reuters/Leah Millis)
Precisament, a les últimes hores, el Departament de Justícia ha obert una investigació criminal sobre el suposat espionatge a la campanya de Donald Trump a les eleccions del 2016, que hauria originat les sospites sobre els vincles russos.
The Washington Post informa que el fiscal general, William Barr, va anunciar fa temps una revisió sobre aquesta qüestió que, segons funcionaris de Justícia, hauria evolucionat ara cap a una investigació criminal. Aquest fet permet al fiscal que encapçala el cas, John Durham, citar testimonis, demanar documents, convocar un jurat i imputar càrrecs.
Mentrestant, la majoria republicana al Senat accelera i té la intenció de votar una resolució de condemna contra el procés d'"impeachment" al president engegat pels demòcrates. Com més clars són els indicis d'un possible abús de poder per part del president nord-americà en relació amb Ucraïna, més s'atrinxeren els republicans del Congrés al voltant de Trump.
L'estratègia és fer veure que les investigacions dels demòcrates vulneren els drets del president, al qual consideren els republicans que és "víctima de la pitjor cacera de bruixes de la història". No ho tenen fàcil tenint en compte que cada cop hi ha més proves d'abús de poder. En tot cas, dins del partit ningú s'atreveix a donar l'esquena al president per por de perdre el seu electorat.