Trump fa fora la fiscal general per haver afirmat que l'ordre sobre immigració és il·legal

Els congressistes demòcrates es mobilitzen per impedir l'aplicació del decret antirefugiats, que ha provocat una onada de crítiques dins i fora dels Estats Units
Redacció Actualitzat

Trump no cedeix. No està disposat a permetre cap mena de dissidència dins la seva administració, i menys amb el decret antiimmigrants i refugiats. Aquesta matinada ha destituït de fulminantment la fiscal general Sally Yates, que ocupava el càrrec de manera interina a l'espera del nomenament del pròxim titular de Justícia. Poc abans, Yates, en un acte de desafiament sense precedents, havia dit que el Departament de Justícia no defensaria l'aplicació del decret perquè no estava convençuda que fos legal. Ara ocuparà el càrrec el senador republicà Jeff Sessions, designat directament per Trump. El president també ha cessat el responsable d'Immigració i Duanes.

 

 

Els congressistes demòcrates s'estan mobilitzant per intentar aturar l'ordre executiva de Donald Trump sobre immigració. Aquesta nit han mostrat el rebuig a les polítiques migratòries del president amb una concentració a les portes del Tribunal Suprem a Washington i cantant el tema de Woody Guthry "Aquesta terra és la teva terra", dels temps de la Gran Depressió, quan a molts nord-americans se'ls privava de la seva condició.

Manifestacions als aeroports

Milers de persones es manifesten als aeroports dels Estats Units en contra del veto de Trump a l'entrada de refugiats i immigrants provinents de set països de majoria musulmana. No se sap quantes persones estan retingudes als aeroports, però se celebra amb alegria cadascun dels passatgers que passa el control d'immigració.

Mentrestant, el fiscal general de l'estat de Washington, Bob Ferguson, ha estat el primer que ha presentat una demanda per invalidar un decret que considera inconstitucional: "O estàs a favor de la Constitució o hi estàs en contra. I des del nostre punt de vista, amb aquesta ordre executiva, el president no compleix la Constitució." Jay Inslee, governador de l'estat, tampoc està d'acord amb la mesura de Trump: "L'atac a qualsevol religió és un atac a totes les religions. I, a més, fa mal a l'economia de l'estat de Washington."

La comunitat musulmana ha començat a engegar accions legals. Però tots aquests moviments no semblen inquietar Trump i la seva administració, que prima l'eslògan "Amèrica primer", també en matèria de seguretat. Sean Spicer, portaveu de la Casa Blanca, envia aquest missatge: "Venir als Estats Units és un privilegi, no pas un dret. I és responsabilitat nostra assegurar que tothom que ve ho fa per gaudir del país de manera pacífica."

El decret ha aixecat polseguera en el món judicial, però també en el diplomàtic i l'empresarial, fins a arribar a la borsa de Wall Street. Fins i tot ha provocat la reaparició de Barack Obama, que considera que els valors dels Estats Units estan en perill i ha encoratjat els nord-americans a defensar la democràcia.

 

 

Onada de crítiques fora dels Estats Units

La situació creada pel decret de Trump també ha estat molt criticada fora dels Estats Units. Les Nacions Unides, a través del seu alt comissionat per als Drets Humans, han recordat que la discriminació per nacionalitat està prohibida pel dret internacional. A l'Iraq, on les tropes de l'ONU lluiten braç a braç amb soldats nord-americans contra Estat Islàmic, han exigit una rectificació a Donald Trump. I, d'entrada, el Parlament ha aprovat la reciprocitat d'aquesta mesura, com ja va decidir també l'Iran el cap de setmana passat.

A Europa s'han començat a sentir reaccions en contra de Trump. França li demana que anul·li la prohibició. Alemanya diu que no es pot estar d'acord en absolut amb aquesta mesura antimusulmana.

En canvi, des del Regne Unit, Theresa May es mostra a favor de les mesures i insisteix que està molt contenta que el president nord-americà vagi al seu país aquest any. I és que més d'un milió i mig de britànics han firmat una petició perquè el president dels Estats Units no trepitgi el país. Milers de persones s'han manifestat pels carrers de ciutats com Glasgow, Manchester o Londres en contra de Trump, que acusen d'islamòfob, i també contra la primera ministra, Theresa May. Aquestra última, però, confirma la visita: "Els Estats Units són un aliat molt proper del Regne Unit. Treballem junts en molts àmbits d'interès mutu i tenim una relació d'especial amistat. La invitació al president Trump per visitar el Regne Unit continua ferma."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut