El president electe dels Estats Units, Donald Trump, aquest dimarts a Florida (Reuters)
Estats Units

Trump i l'assalt al Capitoli: es pot alliberar de les causes pendents ara que serà president?

El magnat serà el primer president de la història dels EUA condemnat penalment, i hi ha molta incertesa sobre què passarà amb les causes judicials que té pendents

Josep Maria Camps ColletActualitzat

L'expresident dels Estats Units Donald Trump tornarà a ser president quan encara té uns quants processos judicials en marxa i quan ha estat condemnat penalment per 34 delictes en el cas Stormy Daniels; és el primer president de la història del país amb una condemna d'aquest tipus.

Els dos processos més importants són sobre el seu paper com a president: les suposades pressions per alterar els resultats de les eleccions a l'estat de Geòrgia el 2020 i la suposada instigació a assaltar el Capitoli.

Ara caldrà veure què passa amb aquestes investigacions judicials: si continuen endavant i se l'acaba jutjant o si es desestimen, d'acord amb la immunitat que tindrà un altre cop com a president del país.

Com a president, tot apunta que podrà frenar els càrrecs penals federals, perquè dependran del fiscal general que nomeni ell mateix, cosa que posaria fi a les investigacions, almenys mentre sigui president.

Una altra incògnita és si, com a president, es pot arribar a indultar a si mateix de les condemnes federals que pugui rebre.


La sentència del cas Stormy Daniels

Pel que fa als càrrecs estatals, hi ha molta incertesa de com poden acabar, sobretot en el cas Stormy Daniels a Nova York, en el qual el van condemnar per haver amagat pagaments en campanya a una actriu porno amant seva a canvi del seu silenci.

Tota aquesta incertesa va fer que la sentència d'aquest cas, per la qual un jurat va declarar-lo culpable dels 34 delictes --i que havia de fer-se pública el 18 de setembre--, es posposés per a després de les eleccions.

Ara està prevista per al 26 de novembre, i serà una sentència que establirà jurisprudència, perquè el jutge estatal haurà de decidir com pot aplicar la pena sobre un president federal en exercici, i els advocats de Trump tindran molt marge per pressionar-lo.

Una possibilitat és que, per allargar el procés al màxim, els advocats de Trump reclamin que les conseqüències penals, que poden anar de l'arrest domiciliari als 4 anys de presó, s'ajornin fins que Trump ja no sigui president, però de tota manera no està gens clar què passarà.

També caldrà veure què passa amb les acusacions estatals a Geòrgia d'haver intentat anul·lar-hi les eleccions presidencials del 2020, tot i que segurament no podran prosperar mentre Trump ostenti la presidència federal.

Seguidores de Trump fent-se selfies davant del Capitoli, aquest dimarts a Washington (Reuters)

Immune per actes oficials, però no per accions privades

La Fiscalia federal mantenia tres càrrecs penals contra ell acusant-lo de conspiració per intentar revertir les eleccions del 2020, i un d'obstrucció pel cas de l'assalt al Capitoli el gener del 2021.

Trump va recórrer al Tribunal Suprem contra aquests càrrecs reclamant immunitat presidencial, i aquest tribunal al juliol va sentenciar que era penalment immune pels actes oficials, però no per les accions privades.

La sentència la van votar els 6 membres conservadors del tribunal, però una de les 3 progressistes va emetre un vot particular dient que s'estava equiparant el president amb "un rei per sobre de la llei".

Segons s'ha sabut aquest dijous, el fiscal especial federal que l'investigava pels 4 càrrecs penals ja s'ha posat en contacte amb el Departament de Justícia per arxivar-los.


Més de 4.000 processos judicials

Tots aquests casos no han fet recular Trump, al contrari: els ha fet servir com a munició contra els rivals polítics tot acusant-los de voler frenar-lo judicialment perquè no podien fer-ho políticament.

I és que Trump hi té la mà trencada, als jutjats: es calcula que entre el 1973 i el 2016, quan va ser elegit president, va estar involucrat en més de 4.000 processos judicials estatals i federals.

La majoria van ser casos del seu grup empresarial, l'Organització Trump, com ara disputes amb altres empreses o demandes milionàries per negocis immobiliaris, però també hi va haver demandes per difamació.

Més recents són les dues condemnes civils relacionades amb l'escriptora Jean Carroll: el 2023, per abusos sexuals --la va violar el 1995--, i el 2024, per difamació, pels quals el van condemnar a pagar-li 88 milions de dòlars.

De l'etapa com a president de l'FBI, el van investigar pel cas dels documents secrets que es va endur a la seva casa de Florida i no va tornar, un cas, però, que no està tancat del tot, i tot apunta que podrà fer-ho el seu fiscal general.

Va superar dos impeachments

D'altra banda, ha estat el primer president dels EUA a enfrontar-se a dos processos de destitució o impeachment, una barreja d'instrument judicial i polític alhora, i l'òrgan decisori, el Senat federal, va decidir absoldre'l.

El primer va ser per les pressions a Volodímir Zelenski, el 2019, perquè investigués els negocis a Ucraïna de Hunter Biden, fill del llavors exvicepresident Joe Biden, al qual acusava d'haver fet gestions a favor seu.

L'objectiu de Trump era perjudicar la carrera política de Biden que, efectivament, va acabar sent el candidat demòcrata el 2020 i li va acabar barrant el pas per repetir en el càrrec llavors.

El segon impeachment va ser el gener del 2021 per l'assalt al Capitoli: es va presentar només una setmana després de l'assalt i quan faltava només una setmana perquè deixés la presidència a Biden.

El Senat va absoldre'l a mitjans de febrer, quan ja no era president, després d'un debat encès perquè aquesta figura jurídica, pensada per als presidents en actiu, ja havia perdut el sentit que tenia.

El president electe dels Estats Units, Donald Trump, en una imatge d'arxiu (Europa Press)

 

ARXIVAT A:
Trump Eleccions Estats Units 2024
Anar al contingut