Trump alarma amb nous aranzels: "Les guerres comercials són bones"

Inquietud mundial per l'anunci del president dels Estats Units d'imposar aranzels a les importacions d'acer i alumini
Juli Rodés Actualitzat
TEMA:
Estats Units

L'anunci de Donald Trump que podria imposar taxes duaneres a les importacions d'acer i d'alumini a partir de la setmana que ve ha causat una alarma generalitzada arreu del món.

El president dels Estats Units ha anunciat aquest dijous que té intenció de gravar les importacions d'acer amb uns aranzels del 25%, i les d'alumini amb uns aranzels del 10%.

 

Aquesta mesura ja ha estat resposta, entre altres, per la patronal europea Business Europe, que considera que "la imposició de drets addicionals sobre l'alumini i l'acer portaria a les portes d'una guerra comercial".

Segons el president de Business Europe, Markus J. Beyrer, la mesura anunciada per Trump pot "crear una interrupció de gran abast en el comerç mundial amb conseqüències substancials per a les empreses i els consumidors". I ha alertat:

"No hi ha guanyadors en una guerra comercial, una escalada ens afectarà a tots."

Lluny d'alarmar-se per aquesta i altres reaccions, Donald Trump ha assegurat que, ben al contrari, "les guerres comercials són bones i fàcils de guanyar". En un missatge a Twitter ha argumentat que la decisió respon al fet que, actualment, els EUA "perden milers de milions de dòlars" comerciant amb molts països. I defensa que amb certs països és millor no comerciar-hi.

 

La mesura tindria per objectiu protegir la indústria siderúrgica d'un país que cada any importa 30 milions de tones d'acer, per valor de 24.000 milions de dòlars.

"L'acer i l'alumini veuran moltes coses bones. Tindrem nous llocs de treball emergents, empreses més vigoroses i la resta dependrà de la gestió perquè siguin realment genials. Si podeu aconseguir que l'acer nord-americà sigui el que va arribar a ser, estaríem molt contents. Crec que és possible."

Trump està convençut que la mesura protegirà els treballadors nord-americans, com ha defensat en un altre missatge a Twitter en què afirma que "hem de protegir el nostre país i els nostres treballadors", que "la nostra indústria de l'acer està en baixa forma" i que "si no tens acer, no tens un país!":

 

Contràriament a l'opinió de Trump, però, molts economistes asseguren que la implantació d'aranzels suposarà un augment del preu que tindrà un impacte negatiu en indústries com el petroli i l'automòbil i destruirà més llocs de treball dels que crearà.

 

Entre les reaccions més contundents a l'anunci de Trump hi ha la de Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, que en un comunicat ha assegurat que "lluny d'aportar cap solució, aquesta decisió només pot empitjorar les coses" i ha avançat que portarà el cas a l'Organització Mundial del Comerç:

"No ens quedarem asseguts sense fer res mentre la nostra indústria és colpejada amb mesures injustes que posen en perill milers de llocs de treball europeus."

El govern de la Xina, a través d'un portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers, ha demanat als Estats Units "aturar el recurs a mesures proteccionistes i respectar les regles del comerç multilateral". De moment, però, Pequín no ha anunciat represàlies.

Des de Moscou, un portaveu del govern rus ha declarat que comparteix la "preocupació" de les capitals europees i ha assegurat que "analitzarem atentament la situació".

 

El veí del nord dels Estats Units, el Canadà, el país que més acer i alumini li subministra, s'ha mostrat sorprès per la mesura. El ministre canadenc de Comerç internacional, François-Philippe Champagne, ha declarat que "tot aranzel o quota que fos imposat a la nostra indústria canadenca de l'acer i de l'alumini seria inacceptable".

Precisament, als Estats Units, el sindicat dels treballadors de la siderúrgia, United Steelworkers, ha demanat que els productors d'acer i alumini del Canadà quedin fora d'aquestes mesures, perquè "clarament, el Canadà no és un d'aquests 'mals actors' implicat en el comerç injust" amb els EUA.

 

L'anunci d'aquestes mesures proteccionistes tampoc no ha agradat els inversors, i ha causat baixades a Wall Street i les borses asiàtiques i europees.

Trump, de moment, no ha aportat cap més detall sobre la mesura, ni ha aclarit a quins països podria afectar.

ARXIVAT A:
Estats Units Trump
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut