Trump, més a prop de l'"impeachment" després d'un informe amb "proves aclaparadores"
La Comissió d'Intel·ligència, amb majoria demòcrata, conclou que el president va abusar del seu poder i va obstruir la investigació
Nou pas en el procés de l'"impeachment" contra Donald Trump. La Comissió d'Intel·ligència de la Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat un informe que els demòcrates asseguren que conté "proves aclaparadores" sobre la "conducta inapropiada" del president.
Els demòcrates, de fet, són els únics que han votat a favor de l'informe, aprovat per 13 vots a favor i 9 en contra.
Els republicans, per la seva banda, han mantingut la disciplina de vot i no han donat suport a un document que Trump considera una "farsa" que "no conté res més que les frustracions" de l'oposició.
La portaveu de la Casa Blanca, Stephanie Grisham, ha declarat:
"Es llegeix com les divagacions d'un bloguer de baix nivell que s'esforça a demostrar alguna cosa quan clarament no hi ha res."
L'informe té 300 pàgines i resumeix els dos mesos de treball de la Comissió d'Intel·ligència, que ha interrogat durant hores una quinzena d'alts càrrecs del govern per mirar d'aclarir la qüestió clau en aquest procés de destitució: si Trump va abusar o no del seu poder per pressionar el president d'Ucraïna amb la finalitat de perjudicar l'exvicepresident Joe Biden, demòcrata i rival potencial a les eleccions presidencials que s'han de fer el 2020.
L'informe s'ha aprovat amb els vots a favor dels demòcrates i els vots en contra dels republicans (Reuters/Jim Bourg)
Els demòcrates, promotors de la investigació, consideren provat que sí, que Trump va utilitzar una possible visita a la Casa Blanca i els diners previstos per a ajuda militar a Ucraïna per pressionar Volodímir Zelenski, el president ucraïnès, i aconseguir que investigués Hunter Biden, fill de Biden.
Un fragment de l'informe afirma:
"El president ha condicionat una invitació a la Casa Blanca [a Zelenski] i una ajuda militar a Ucraïna a l'anunci d'investigacions favorables a la seva campanya [electoral]."
En aquest sentit, és cert que Trump, al juliol, va congelar 400 milions de dòlars destinats a Ucraïna sense donar cap explicació.
Els demòcrates argumenten, a més, que, jugant amb l'ajuda a Ucraïna contra Rússia, Trump va posar en perill la seguretat nacional.
Adam Schiff, president de la Comissió d'Intel·ligència, creu que Trump és "un president sense ètica" (Reuters/Jonathan Ernst)
L'informe de la Comissió d'Intel·ligència considera provat, també, que Trump va posar en marxa una campanya "sense precedents" per obstruir la investigació sobre ell, prohibint a diversos integrants del govern que testifiquessin o que facilitessin documents, i intimidant altres testimonis.
"[És] el primer i únic president en la història dels Estats Units que desafia obertament i indiscriminadament tots els aspectes del procés constitucional per a un judici polític, en ordenar a totes les agències i funcionaris federals que no compleixin amb peticions voluntàries o obligatòries."
L'informe considera que no imputar Trump és molt negatiu també de cara al futur:
"Qualsevol president se sentirà reforçat per resistir una investigació sobre actuacions incorrectes, casos de malbaratament o casos de corrupció, i el resultat serà una nació amb un risc molt més gran que aquestes tres coses passin."
Adam Schiff, el president de la Comissió d'Intel·ligència, considera que "és molt perillós per a un país tenir un president sense ètica que creu que està per sobre de la llei".
"És un president que creu que està per sobre de les acusacions, per sobre de la destitució, per sobre de qualsevol forma de responsabilitat i, per tant, per sobre de la llei."
Trump, per la seva banda, assegura que el procés de destitució engegat pels demòcrates és un atac motivat políticament per fer-lo fora de la Casa Blanca després d'haver-los guanyat a les eleccions del 2016.
Ara, la Comissió de Justícia
Un cop aprovat per la Comissió d'Intel·ligència, l'informe passa ara a la Comissió de Justícia, que es posa a treballar aquest mateix dimecres.
El debat sobre la qüestió passa a ser més jurídic: quatre juristes compareixeran en audiència pública per determinar si els fets coneguts justifiquen l'acusació contra Trump i se l'ha d'imputar formalment.
Trump, més a prop de ser imputat formalment en procés polític de destitució (Reuters/Christian Hartmann)
La majoria dels demòcrates a la Cambra dels Comuns fa pensar que aquest pas es completarà i Trump es convertirà en el tercer president --després de Richard Nixon i de Bill Clinton-- contra el qual s'obre un "impeachment".
Amb tot, és difícil que Trump perdi aquest judici polític i sigui destituït, perquè els republicans tenen majoria al Senat, la cambra que hauria de votar la destitució del president.
Ciutadans i polítics, dividits
Demòcrates i republicans estan molt dividits sobre l'"impeachment" de Trump, igual que els ciutadans dels Estats Units.
Kevin McCarthy, líder de la minoria republicana a la Cambra de Representants (Reuters/Tom Brenner)
Fent referència al bipartidisme que presideix aquesta qüestió, el líder de la minoria republicana a la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, ha defensat que cal preguntar-se:
"Què és concloent, què és aclaparador i on és el bipartidisme? Perquè això posaria fi a aquest malson."
Segons una mitjana dels sondejos publicats, elaborada pel portal RealClearPolitics, el 49 per cent dels nord-americans donen suport a les acusacions contra el president, i el 44 per cent hi estan en contra.
- ARXIVAT A:
- Trump Estats UnitsUcraïnaVolodímir Zelenski