Trump vol substituir Ruth Bader Ginsburg "sense demora" (Reuters/Tom Brenner)

Trump nominarà una dona per "omplir la cadira" de la jutge Ginsburg "sense demora"

El president dels Estats Units confia que els republicans podran votar el nomenament d'una nova jutge del Suprem abans de les eleccions

Juli Rodés AlmerActualitzat

Donald Trump està decidit a substituir Ruth Bader Ginsburg, la jutge del Tribunal Suprem morta divendres, "sense demora".

En un míting a Carolina del Nord ha anunciat que farà pública la nominació la setmana que ve. I ha assegurat que serà una dona

"Serà una dona, amb molt de talent, una dona molt brillant", ha dit. I ho ha argumentat d'aquesta manera: 

"Penso que hauria de ser una dona perquè, de fet, les dones m'agraden molt més que els homes."


A Twitter, el seu canal de comunicació preferit, el president dels Estats Units ha defensat que renovar la vacant deixada per Ginsburg és "una obligació", perquè aquest va ser un dels motius principals pels quals molta gent el va votar-.

"Ens van situar en aquesta posició de poder i d'importància per prendre decisions per a la gent que amb tant d'orgull ens va elegir, la més important de les quals s'ha considerat durant molt de temps l'elecció dels jutges del Tribunal Suprem dels Estats Units. Tenim aquesta obligació, sense demora!"

 

 

Trump té raó quan diu que la possibilitat de nomenar jutges del Suprem va ser un factor important per als seus votants, que van valorar aquest fet molt més que no els ciutadants que van donar suport a Hillary Clinton.

De fet, ell mateix va convertir l'elecció de jutges del Suprem en un argument de campanya, el 2016, dient que d'aquesta manera tombaria la legalitat de l'avortament, establerta pel Suprem el 1973 amb la cèlebre sentència del cas Roe contra Wade.

Segurament aquest és un dels motius pels quals la multitud que seguia el míting de Trump a Carolina del Nord li demanava "Omple aquest seient!", en referència a la vacant deixada per Ginsburg amb la seva mort, als 87 anys, a causa del càncer.

 

Trump ha explicat en un míting que la successora de Ginsburg també serà una dona (Reuters/Tom Brenner)


Preguntat sobre si els republicans aconseguiran aprovar el nomenament abans de les eleccions, Trump ha respost que "abans estaria molt bé" i ha afegit: "Penso que el procés podria anar molt, molt de pressa."

De tota manera, segons diversos mitjans, almenys dos dels 53 senadors republicans estan en contra de confirmar la successora de Ginsburg abans del 3 de novembre. Això voldria dir que ara mateix un altre vot en contra deixaria la votació en un empat que només es decantaria a favor dels republicans amb el vot de qualitat del vicepresident, Mike Pence.

 

Bandera a mig pal al Tribunal Suprem dels EUA per la mort de Ruth Bader Ginsburg (Reuters/Al Drago)


Alguns republicans, en canvi, ja s'han mostrat obertament partidaris de resoldre la vacant al Suprem abans del dia de les eleccions. 

És el cas de Ted Cruz, antic aspirant a candidat presidencial i senador per l'estat de Florida, que considera que és important fer-ho en previsió que les eleccions --marcades per la pandèmia i amb polèmica sobre el vot per correu-- acabin decidint-se en el Suprem, com va passar l'any 2000 amb els resultats de Florida, que van donar la victòria a George Bush fill sobre el demòcrata Al Gore.


Quatre noms sobre la taula

Trump no ha volgut avançar cap nom --compta poder-ho fer la setmana que ve--, però ha transcendit que en una conversa telefònica amb el líder de la majoria republicana al Senat, Mitch McConnell, ha citat dos noms, dues possibles candidates a substituir Ginsburg: les jutges Amy Coney Barrett i Barbara Lagoa. Totes dues exerceixen en un tribunal d'apel·lacions i van ser nominades per Trump per ocupar aquesta posició.

 

La jutge Amy Coney Barrett, actualment al Tribunal d'Apel·lacions de Chicago (Reuters)


Preguntat per aquests dos noms abans de marxar de la Casa Blanca cap al míting de Carolina del Nord, Trump ha valorat que totes dues són "altament respectades" i ha destacat que Lagoa "és hispana" i de Miami, una ciutat de Florida, en una clara picada d'ull electorista. 

Es dona la circumstància que, abans d'arribar al Tribunal d'Apel·lacions, Lagoa va exercir breument al Tribunal Suprem de Florida, i que la majoria de senadors demòcrates també van donar suport al seu nomenament.

 

La jutge Barbara Lagoa, actualment al Tribunal d'Apel·lacions d'Atlanta (Reuters)


Dues altres dones també han estat situades per alguns mitjans com a possibles candidates a ser triades per Trump: Allison Jones Rushing, també jutge d'un Tribunal d'Apel·lacions i també nominada per Trump, i Kate Comerford Todd, viceconsellera de la Casa Blanca i antiga vicepresidenta del Tribunal de Litigis de la Cambra de Comerç dels Estats Units.


Entre 53 i 82 anys

Els vuit jutges --sis homes i dues dones-- que actualment integren el Tribunal Suprem dels Estats Units tenen unes edats d'entre 53 i 82 anys. Dos són a la cinquantena, tres a la seixantena i dos més a la setantena, a banda del més gran.

Els dos més joves han estat nominats per Trump, que, si tot va com ell voldria, tindrà l'oportunitat --poc habitual-- de nominar almenys tres jutges del Suprem en un sol mandat i reforçar la majoria conservadora del tribunal (de fet, si guanyés les eleccions i governés quatre anys més, potser tindria l'oportunitat de nominar fins i tot un quart jutge). 

 

Foto de família dels integrants del Tribunal Suprem, amb Ruth Bader Ginsburg (Reuters/Jim Young)


Barack Obama en va poder nominar dos (dues dones), igual que el seu antecessor, George Bush fill (dos homes), que George Bush pare (dos homes) i que Bill Clinton (un home i una dona), que va ser qui va nominar Ginsburg.

Es dona la circumstància que la primera dona jutge del Tribunal Suprem dels Estats Units, Sandra Day O'Connor, va ser nominada per un president republicà, Ronald Reagan. Era l'any 1981 i ella tenia 51 anys. Es va retirar el 2006, després d'exercir durant 25 anys.

Reagan, per cert, va poder nominar tres jutges del Suprem i elevar a president del tribunal un jutge que havia nominat Richard Nixon.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
Anar al contingut