Trump reconeix oficialment la sobirania d'Israel sobre el Golan al costat de Netanyahu
- TEMA:
- Pròxim Orient
Donald Trump ha oficialitzat aquest dilluns el reconeixement dels Estats Units a la sobirania d'Israel sobre els alts del Golan. Ho ha fet mitjançant la firma d'un decret i en presència del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.
El president nord-americà ja havia avançat la seva intenció de fer-ho, divendres passat, amb un missatge a Twitter.
Considera que la decisió està justificada per les "accions agressives" de l'Iran i grups terroristes contra Israel.
"És una cosa que s'hauria d'haver fet fa moltes dècades", ha declarat mentre firmava.
Donald Trump i Benjamin Netanyahu s'abracen a la Casa Blanca (Reuters)
La decisió de Trump -contrària al dret internacional i a diverses resolucions de l'ONU que estableixen que els alts del Golan són territori de Síria- ja ha estat condemnada per diversos estats de la regió.
L'Aràbia Saudita, aliat tradicional dels Estats Units, ja ha expressat "el seu rebuig ferm" i la condemna de la decisió.
Defensa que els alts del Golan són "una terra àrab siriana ocupada" i que el reconeixement de la sobirania israeliana "només tindrà efectes negatius sobre el procés de pau al Pròxim Orient i sobre la seguretat i l'estabilitat a la regió".
Bahrein també s'ha pronunciat contra el reconeixement oficialitzat per Trump.
Coincideix amb l'Aràbia Saudita a reivindicar que "els alts del Golan són territoris àrabs i sirians ocupats per Israel des del juny de 1967".
El president de l'Iran, Hassan Rohani, ha estat el primer cap d'estat a pronunciar-se directament sobre la decisió de Trump.
"Ningú no podia imaginar que una persona als Estats Units vingui i doni un territori d'una nació a una altra que està ocupant un país, contra el dret i les convencions internacionals. Una acció com aquesta no té precedents en aquest segle."
Des de Rússia, el portaveu del Kremlin ha reaccionat per dir que el reconeixement "sens dubte tindrà conseqüències negatives" i que és una "clara violació del dret internacional".
Els governs de la Unió d'Emirats Àrabs i de Kuwait també ha emès comunicats de condemna.
Israel va conquerir la major part del Golan sirià (1.200 quilòmetres quadrats) l'any 1967, durant la Guerra dels Sis Dies. El 1981 se'l va annexionar, però aquesta decisió no ha estat mai reconeguda per la comunitat internacional.
Bombardejos i treva
La visita de Netanyahu a la Casa Blanca ha coincidit amb la represàlia d'Israel sobre Gaza hores després que un coet impactés en una casa al nord del país, més enllà de Tel Aviv, i causés set ferits lleus.
Diverses hores de bombardeig israelià han deixat deserts els carrers de Gaza, pels quals només circulaven ambulàncies i camions de bombers. A primera hora, la població, en previsió, s'havia afanyat a comprar queviures.
Flames i columnes de fum a causa dels bombardejos d'Israel sobre Gaza en represàlia per l'atac al nord de Tel Aviv (Reuters)
Segons el Ministeri de Salut, quatre palestins han resultat ferits. Entre els objectius assolits per les bombes hi ha les oficines del cap polític de Hamas, Ismail Haniyeh, i edificis dels servies d'intel·ligència i el braç militar dels islamistes.
Al vespre, les milícies palestines han llançat uns 30 coets contra el sud d'Israel. La majoria han estat interceptats pel sistema de defensa Cúpula de Ferro o bé han caigut en zones despoblades. No es té constància de cap ferit.
Oficines del líder polític de Hamas, Ismail Haniyeh, bombardejades per Israel (Reuters)
A última hora de dilluns, Hamàs va anunciar una treva amb Israel, assolida amb la mediació d'Egipte, que ha rebaixat la tensió, però, de tota manera, no ha aturat del tot les hostilitats.
Aquest matí, Israel ha desplegat tancs a la frontera amb Gaza.
- ARXIVAT A:
- Pròxim Orient Israel Palestina