Elon Musk ha demanat el vot per Trump "per salvar la democràcia" (Reuters/Brian Snyder)

Trump torna a Butler protegit per vidres blindats, més franctiradors, drons i Elon Musk

A un mes de les presidencials, el candidat republicà torna al lloc on va patir un atemptat contra la seva vida

Actualitzat

Just dotze setmanes després de rebre un tret a l'orella dreta mentre feia un míting a Butler, a Pensilvània, Donald Trump ha tornat a pujar a aquell mateix escenari.

Al davant hi tenia una audiència més gran, de desenes de milers de persones, la majoria de les quals homes i dones blancs de classe treballadora i més de 50 anys. Tenien ganes de tornar a veure el seu candidat, que el 13 de juliol va haver de marxar precipitadament mentre la policia abatia Thomas Matthew Crooks.

El dispositiu de seguretat ha estat superior al del 13 de juliol (Reuters/Jose Luis Gonzalez)

A la mateixa hora que van passar aquells fets, Trump ha encapçalat la celebració d'un minut de silenci per a Corey Comperatore, bomber voluntari mort per un altre tret de Crooks.

Reuters/Brian Snyder
Donald Trump durant el míting a Butler, a Pensilvània

A partir d'aquí, l'expresident ha fet una mica com Miguel de Unamuno ara fa cent anys, quan l'escriptor i pensador va tornar a fer classe a la Universitat de Salamanca després de set anys d'exili: "Com estava dient", ha dit per reprendre el discurs contra la immigració que estava fent aleshores.

Trump ha reprès el míting on el va deixar el 13 de juliol, parlant de la immigració il·legal (Reuters/Brian Snyder)

Aquesta vegada, el públic era molt més nombrós, i també el desplegament de seguretat, amb més franctiradors, drons sobrevolant la zona i unes grans pantalles transparents protegint el faristol dels oradors.

Els assistents lluïen samarretes, gorres i pancartes amb la imatge de Trump (Reuters/Brian Snyder)

Molts assistents vestien una samarreta amb la foto icònica del moment posterior al tret que va tocar l'orella de Trump; d'altres, precisament, duien l'orella tapada per recordar aquell moment.

Pel que fa a les pancartes, moltes recollien les paraules de Trump a la multitud mentre els Serveis Secrets se l'enduien: "Lluiteu, lluiteu, lluiteu."


Els "enemics interiors", més perillosos

La multitud, entregada, ha sentit com Trump recordava que un "monstre despietat" va voler silenciar-lo a ell i "silenciar MAGA, el moviment més gran de la història" dels Estats Units, però "la mà de la providència i la gràcia de Déu" van impedir que ho fes.

MAGA són les sigles de Make America Great Again ("Feu que els Estats Units tornin a ser grans"), el lema tradicional de Trump. 

Trump ha parlat d'uns "enemics interiors" que potser han volgut matar-lo (Reuters/Carlos Barria)

Sense concretar-ho, també s'ha referit als "enemics interiors, més perillosos que els exteriors", que fa vuit anys que intenten destituir-lo, ha assegurat, i que "qui sap, potser han intentat fins i tot matar-me".

"No em rendiré mai, no em doblegaré mai, no em trencaré mai", ha assegurat Trump als seus seguidors.

J. D. Vance, candidat republicà a la vicepresidència, i l'empresari Elon Musk (Reuters/Carlos Barria)

A diferència del 13 de juliol, l'expresident ha estat acompanyat pel seu company de tiquet electoral, i candidat a vicepresident, J. D. Vance, elegit uns dies després de l'atemptat, que l'ha precedit a l'escenari; i d'Elon Musk, propietari de X, Tesla i SpaceX.


"No podrem votar mai més"

Trump ha convidat l'home més ric del món a pujar a l'escenari i Musk hi ha saltat amb els braços amunt.

Ha estat la primera aparició de Musk en un acte electoral de Trump des que va donar-li suport explícitament després de l'atemptat.

Elon Musk ha pujat a l'escenari fent un salt (Reuters/Brian Snyder)

Ovacionat per la multitud, ha fet una breu intervenció per recordar que cal registrar-se per poder votar i per presentar les eleccions com "un combat que cal guanyar" per salvar la democràcia als Estats Units.

"Volen arrabassar-nos el nostre dret a votar", ha assegurat, abans d'afegir: "Si no guanyem no podrem votar mai més."

Com el 13 de juliol, una gran bandera presidia el míting de Trump (Reuters/Carlos Barria)

Pensilvània és un dels estats crucials per guanyar les presidencials que s'han de fer d'aquí a 30 dies, el dimarts 5 de novembre.

"Si guanyem a Pensilvània, guanyem a tot el país", ha remarcat Trump durant el seu míting.


Harris, davant a les enquestes

Mentre l'expresident que vol tornar a ser-ho mirava de treure rèdit electoral de l'atemptat, la candidata demòcrata, Kamala Harris, mirava d'esgarrapar vots a Carolina del Nord, un altre estat crucial, castigat pel pas de l'huracà Helene, que ha causat la mort d'almenys 220 persones i centenars de desapareguts.

Harris, a més, s'ha reunit amb afectats pel Helene i amb equips d'emergència que han intervingut en la catàstrofe.

Ara per ara, la vicepresidenta va davant de Trump a les enquestes, que li donen dos punts d'avantatge.

Kamala Harris saluda a integrants de la Guàrdia Nacional que han intervingut arran del pas de l'huracà Helene (Reuters/Elizabeth Frantz)

Així, si el dia de les eleccions guanya en els estats on la mitjana de les enquestes li donen la victòria ara, Harris aconseguiria els 270 vots electorals que necessita per arribar a la Casa Blanca.

Hi ha set estats crucials per decidir els resultats de les presidencials: Michigan, Nevada, Pensilvània i Wisconsin, on Harris lidera les enquestes; i Arizona, Carolina del Nord i Geòrgia, on Trump va al davant. 

Els sondejos, però, estan molt ajustats i cap dels dos candidats té més de dos punts d'avantatge sobre el rival.

ARXIVAT A:
Trump Kamala HarrisEleccions Estats Units 2024
Anar al contingut