Trump rebent Lavrov dimecres passat a la Casa Blanca (EFE)
Trump rebent Lavrov dimecres passat a la Casa Blanca (EFE)
Washington

"The Washington Post" afirma que Trump va revelar informació secreta a Rússia

El president nord-americà hauria revelat documents classificats sobre Estat Islàmic durant la seva trobada amb el ministre d'Afers Estrangers rus la setmana passada. La Casa Blanca ho nega rotundament.

Actualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, hauria revelat informació "altament classificada" al ministre d'Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, quan els va rebre a la Casa Blanca, la setmana passada. Segons informa el diari "The Washington Post", el president nord-americà va sortir del guió previst en la reunió amb Lavrov i l'ambaixador rus a Washington, Serguei Kislyak, i va discutir amb ells infomació secreta sobre plans terroristes d'Estat Islàmic.

Els detalls d'aquesta informació són tan secrets que ni tan sols aliats dels Estats Units els coneixen, han assegurat funcionaris tan retirats com en funcions al diari. La informació classificada estaria relacionada amb la possibilitat que ordinadors portàtils es puguin utilitzar en vols per dur a terme algun tipus d'atac terrorista, la qual cosa ha fet decidir els EUA a prohibir portar portàtils en l'equipatge de mà en viatges procedents del Pròxim Orient.

 

100 dies de Trump: cap llei, 930 tuits i zero metres de mur construïts

 

Segons "The Washington Post", Trump va discutir amb els alts càrrecs russos les capacitats d'espionatge d'un aliat nord-americà clau que va obtenir la informació sobre aquests plans d'Estat Islàmic. A més, el president nord-americà també va explicar quin és el territori controlat per jihadistes on aquest aliat dels EUA va aconseguir la informació.

Immediatament, la Casa Blanca va informar la CIA i l'NSA per reduir l'impacte de les revelacions del president, que podrien afectar la capacitat del país per detectar noves amenaces. El soci dels EUA que va compartir aquesta informació no va autoritzar Washington a compartir-la amb Rússia.

Rússia i els Estats Units discrepen sobre Síria en la reunió entre Lavrov i Tillerson

 

El president dels Estats Units està protegit davant la llei per compartir i transmetre informació classificada, per la qual cosa Trump no hauria comès cap delicte. En el cas de qualsevol altre funcionari nord-americà, sí que es consideraria delicte.

La reunió de Trump amb els enviats russos va tenir lloc l'endemà que el president nord-americà destituís el director de l'FBI, James Comey, que precisament liderava la investigació sobre la possible coordinació de la campanya presidencial republicana amb el Kremlin.

 

 

El govern nord-americà assegura que la informació és falsa

Des de la Casa Blanca es qualifica de "falsa" aquesta informació de "The Washington Post". En un breu comunicat, Washington assenyala que "l'article és fals". L'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, el tinent general H.R. McMaster, ha assegurat que Trump no va revelar "fonts, mètodes o operacions militars" a Lavrov, tot i que el diari no fa cap referència a aquest detall concret en la informació.

McMaster ha dit: "Jo estava allà i no va passar. L'assessor de Trump ha admès però que el president dels Estats Units i Lavrov van parlar d'un "ventall d'amenaces comunes", també d'"amenaces a l'aviació comercial."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut