Trump signa la directiva per tornar a enviar astronautes a la Lluna

Trump vol establir una base a la Lluna per poder arribar a Mart

Els últims astronautes que van trepitjar la Lluna van ser els tripulants de l'Apolo XVII, l'any 1972
Redacció Actualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha signat una directiva oficial que marca com a objectiu de la NASA l'establiment d'una "base" a la Lluna com a pas previ a la primera missió tripulada a Mart. L'última vegada que uns astronautes van trepitjar la Lluna va ser l'any 1972, amb la caminata lunar dels tripulants de l'Apolo XVII.

"La directiva que estic signant avui reenfocarà el programa espacial dels Estats Units en l'exploració humana i el descobriment. Marca el primer pas en el retorn d'astronautes nord-americans a la Lluna per primera vegada des del 1972."

El president dels Estats Units ha subratllat que aquesta vegada no només col·locaran la bandera i deixaran la seva empremta a la Lluna, sinó que també establiran "una base per a un eventual viatge a Mart".

Segons el portaveu presidencial Hogan Gidley, la decisió de Trump es basa en recomanacions del Consell Nacional de l'Espai, que encapçala el vicepresident Mike Pence.

El Consell va ser creat el 1989 per Georges Bush pare i dissolt el 1993 per Bill Clinton. Trump el va recuperar i el passat cinc d'octubre va celebrar la primera reunió després de més de vint anys sense activitat.

Durant aquella sessió, el vicepresident Pence ja va anunciar que Estats Units tornaria a la Lluna, i, com ha repetit avui Trump, seria "no només per deixar-hi petjades i banderes, sinó per construir els fonaments que necessitem per enviar americans a Mart i més enllà".

Però la lectura que feien Pence i alguns oficials presents a la reunió no era només tecnològica o científica, sinó també militar. Estats Units ha de fer front a la possibilitat que altres països puguin prendre com objectiu els satèl·lits artificials nord-americans, vitals tant per als militars com per les telecomunicacions i l'observació de la Terra en general.

En el camp estricte de l'exploració espacial, Trump canvia les prioritats establertes per Obama, que no contemplava el pas per la Lluna, sinó enviar astronautes més enllà del nostre satèl·lit per arribar a Mart a mitjans de la dècada del 2030. Abans, cap al 2025, preveia una missió a un asteroide.

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut