Donald Trump, president dels Estats Units
Donald Trump, president dels Estats Units

Trump vol mediar entre Turquia i els kurds a Síria després de retirar les tropes

Els kurds fugen en massa i ja són més de 75.000 les persones desplaçades de casa seva per les bombes

RedaccióActualitzat

Els atacs de Turquia al nord de Síria contra les forces kurdes ja ha causat la mort de més de 100 persones. Davant aquesta escalada de violència, Donald Trump ha reaccionat a través d'un tuit. El president nord-americà s'ha ofert per fer de mitjancer entre Turquia i els kurds. Una posició que pren Trump arran de les crítiques que ha rebut després de la retirada de les tropes nord-americanes del nord de Síria, origen d'aquesta escalada.

Des de les mateixes files republicanes s'ha censurat l'actitud del president dels Estats Units de fer tornar les tropes. Trump ha intentat frenar la polèmica des del seu compte de Twitter.
 

Trump enumera les opcions sobre el conflicte

Poc després del tuit, Donald Trump aclaria davant dels periodistes que ell preferia la tercera opció, és a dir, actuar de mitjancer. El mandatari ja ha arribat a comparar la situació al nord de Síria amb el conflicte que enfronta des de fa dècades israelians i palestins.

"Espero que puguem mediar. De les tres possibilitats, espero que sigui l'última."

"Es tracta d'un conflicte comparable al d'Israel i els palestins, però potser l'odi és encara més gran."


El pas de Trump d'oferir-se com a mitjancer no és nou. Fa poc també es va plantejar ser interlocutor entre l'Índia i el Pakistan per les tensions al Caixmir.

En tot cas, el president nord-americà s'inclina també per la segona opció, sancionar Turquia "perquè no es posin tan durs en la competició", en referència als grups kurds amb els quals, assegura Trump, els Estats Units "tenen una bona relació". En aquest sentit, avança que "és possible  que fem alguna cosa molt dura sobre les sancions i altres mesures financeres" contra Turquia.
 

Protestes dels kurds davant l'ofensiva de Turquia a Síria (Reuters)​


Erdogan, inflexible

Mentrestant, les tropes turques avancen i es consoliden a la frontera amb Síria en el tercer dia d'ofensiva contra els kurds. La població civil fuig en massa de les zones atacades.

El govern turc confirma que ja hauria mort més de 100 persones, que diu que són "terroristes". Però altres fonts parlen de víctimes civils a tots dos costats de la frontera: de fet, ja es parla de 75.000 desplaçats. I la quantitat de morts ja arriba a centenars, segons les fonts, tot i que aquestes xifres són difícils de verificar enmig de la propaganda de guerra.

L'Observatori Sirià dels Drets Humans parla de 30 combatents kurds i 10 civils morts. I l'exèrcit turc diu que ha neutralitzat 277 milicians kurds. Un terme, "neutralitzar", que utilitza per referir-se a morts, ferits o capturats. També hi ha hagut baixes entre els soldats turcs. Hi ha un mort i tres ferits

França ha demanat una reunió urgent dels membres de la coalició formada per lluitar contra Estat Islàmic. Però el president turc, Recep Tayyip Erdogan, es manté inflexible i, fins i tot, ha amenaçat d'enviar els 3,6 milions de refugiats que hi ha en territori de Turquia a la Unió Europea, si critica l'ofensiva d'Ankara contra els kurds.

Turquia i la UE van arribar a un acord el 2016 perquè el govern d'Erdogan frenés el flux migratori cap a Europa a canvi d'ajuda financera -6.000 milions d'euros- per atendre els migrants en territori kurd.

 

Vehicles militars turcs passant per la frontera (Reuters)​ 
 

Tusk reclama a Erdogan que acabi la intervenció militar a Síria

Des del Consell Europeu, el seu president, Donald Tusk, ha demanat a Erdogan que acabi amb l'operació militar al nord de Síria:

"Les prepcupacions de Turquia haurien de tractar-se a través de mitjans polítics i diplomàtics; una intervenció militar només empitjoraràles coses. Enlloc de generar estabilitat, crearà encara més inestabilitat en tota la regió, agreujarà el patiment dels civils, causarà més desplaçaments i amenaçarà el progrés de la Coalició Global contra Daesh"


Tusk ha afirmat que les accions d'Ankara portarien a "una altra catàstrofe humanitària". 

"Això seria inacceptable. No acceptarem que els refugiats es converteixin en armes i s'utilitzen per fer-nos xantatge. Per això considero que les amenaces fetes ahir pel president Erdoganestan totalment fora de lloc"



"Han mort molt nens i dones"

La periodista kurda Amina Hussein ha denunciat a "El matí de Catalunya Ràdio", des del Kurdistan sirià, que estan morint nens i dones, i que Erdogan estava actuant amb total impunitat.

"És una matança. Molta gent està morint. Molts nens i moltes dones. Erdogan se sent fort"

Aquest nou front bèl·lic a Síria arriba després de 8 anys i mig de guerra que ha causat més de 370.000 morts i milions de refugiats.

ARXIVAT A:
SíriaRecep Tayip ErdoganTrump KurdistanTurquiaKurds
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut