Trump parlant davant d'un prototip del mur que vol construir a la frontera
Trump parlant davant d'un prototip del mur que vol construir a la frontera ((Reuters))
Washington

Trump vol militaritzar la frontera amb Mèxic fins que no es construeixi el mur

La Guàrdia Nacional s'encarregaria de vigilar la immigració il·legal

RedaccióActualitzat

Donald Trump vol frenar la immigració il·legal com sigui. Per això, es planteja militaritzar la frontera amb Mèxic fins que no es construeixi el mur entre els dos països.

Les imatges de centenars de persones durant la travessia per Mèxic cap a la frontera amb els Estats Units han molestat el president nord-americà. Són uns 1.500 migrants centre-americans, famílies senceres, la majoria hondurenys, organitzats per una ONG que els garanteix seguretat en una llarga i dura travessia per arribar a la terra promesa.

 

 

Donald Trump diu que davant d'aquesta pressió migratòria el controvertit mur és més necessari que mai i que, mentre no es pugui construir, -ara està estancat per falta de finançament- planeja desplegar l'exèrcit a la frontera.

"He parlat amb el general Mattis per prendre mesures militars. Mentre no tinguem un mur per protegir la seguretat, vigilarem la frontera amb l'exèrcit. És un gran pas; mai abans no s'havia fet res de semblant. Prendrem mesures amb Mèxic i ells hauran de complir. Si no ho fan, no compliré l'acord del NAFTA [Àrea de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord]"

La Guàrdia Nacional, un cos de reserva de les Forces Armades, seria l'encarregat de controlar la frontera sud, que en aquests moments està vigilada per agents migratoris entrenats de manera específica per a aquesta missió. En tot cas, una llei federal prohibeix que els militars facin feines de seguretat i ordre públic a l'àmbit nacional. Per tant, les opcions de Trump són limitades.

Davant d'una eventual militarització de la frontera, Mèxic ha demanat immediatament explicacions. Des del govern mexicà s'ha rebutjat que rebin pressions exteriors. Diu, en un comunicat, que la política migratòria del país "busca assegurar que la migració es faci de manera legal, segura, ordenada i amb un total respecte als drets de les persones".

 

 

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsDrets humansMigracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut