Tsunami Democràtic es referma en la no-violència i repta la Guàrdia Civil a aportar proves de les acusacions

Tsunami Democràtic, a TV3: "Com ha 'confirmat' la Guàrdia Civil que impulsem atacs terroristes?"

El moviment respon que sempre ha actuat des de la no-violència i diu que, abans d'acusar, calen proves
Redacció Actualitzat
TEMA:
Tsunami Democràtic

Tsunami Democràtic ha respost, en declaracions a TV3, a la carta de la Guàrdia Civil a la plataforma informàtica Github -que pertany a Microsoft- en què qualifica el moviment d'"organització criminal amb fins terroristes".

Amb la carta, que segueix el fil de la investigació oberta a l'Audiència Nacional per l'operació Judes, la Guàrdia Civil ha aconseguit bloquejar l'accés a l'aplicació de Tsunami allotjada a GitHub des d'Espanya. Però Tsunami encara es comunica amb normalitat a través de Telegram i l'aplicació mòbil que es pot descarregar des d'aquest canal.

Són les eines amb les quals el moviment, que no té ni dos mesos de vida, vol organitzar els activistes en les pròximes mobilitzacions contra la sentència del procés.
 

La petició de bloqueig l'ha fet la Guàrdia Civil a la plataforma Github, una eina que fan servir milions d'informàtics de tot el món. Github bloqueja webs quan policies o governs ho demanen, però publiquen sempre les peticions. I és aquí on tothom ha pogut veure que la Guàrdia Civil assegurava en el seu escrit que Tsunami Democràtic "ha estat confirmat com a organització criminal que impulsa la comissió d'atacs terroristes".

En declaracions a TV3, Tsunami Democràtic es pregunta:

"Com han 'confirmat' que una campanya que ha fet pocs actes i tots emmarcats sempre en la no-violència són terrorisme? En un estat de dret, qui acusa és qui ha de demostrar la culpabilitat, no l'acusat."

En un fil de Twitter, el moviment ha subratllat que les autoritats espanyoles "sembla que no han après res de l'1-O" perquè "pretendre tancar una porta a internet al segle XXI és com posar-li una porta al mar."

 

"Indicis de prevaricació"

 

Advocats experts en ciberdelictes asseguren que la Guàrdia Civil s'hauria extralimitat i ja parlen de prevaricació. És l'opinió de Josep Jover, advocat expert en ciberdelictes:

"Presumptament, podria ser un escrit delictiu. Tindria bastants indicis de prevaricació, perquè estan qualificant de terrorista algú que no entra dins dels paràmetres de terrorisme que diu la directiva europea".

La censura i la repressió digital són les principals lluites de hackers d'alguns països com la Xina i Rússia.

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha lamentat aquest posicionament d'Espanya:

"Des del govern estem molt preocupats que un país de la Unió Europea estigui competint amb la Xina per veure qui trepitja més els drets fonamentals de la ciutadania."


Josep Maria Ganyet, especialista en informació digital, també ha alertat que és "molt nociu per a la imatge" d'Espanya "posar-se al costat de Xina i Rússia amb la censura de la dissidència, sobretot en entorns digitals."
 

La Guàrdia Civil ha explicat a TV3 que han actuat per ordre de l'Audiència Nacional i no ha volgut comentar la frase polèmica que, de fet, diuen que "no els consta".

La notícia ha arribat a tot el món. Un exemple: la pàgina tecnològica nord-americana Tech Crunch, amb més de 10 milions de seguidors, se n'ha fet ressò.


La britànica BBC diu que Github ha seguit l'ordre de la "policia militar espanyola" però apunten que la mesura serà "inefectiva", en paraules de Joe Brew, científic de dades independent.

 

 


Per al principal setmanari alemany, DerSpiegel, Tsunami Democràtic no seria terrorista sinó una "innovadora protesta de Flashmob" i per a la revista digital per a joves Vice "Espanya i Github bloquegen un web que ajudava en l'organització de manifestacions".

ARXIVAT A:
Tsunami Democràtic Procés català Judici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut