El president de Bielorússia és un aliat històric de Putin
El president de Bielorússia és un aliat històric de Putin (Reuters)

"Tu també moriràs": l'advertència del president Lukaixenko a Prigojin

El líder bielorús ha confessat que hi va parlar dues vegades i ha esvaït els dubtes sobre el grup de mercenaris assegurant que es quedaran a Bielorússia

Actualitzat

Quan l'avió en què viatjava el líder del grup Wagner, Ievgueni Prigojin, va estavellar-se sense supervivents, bona part de l'opinió pública va considerar que es tractava de la crònica d'una mort anunciada.

Ara, el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko ha reforçat sense voler aquesta idea en assegurar que va advertir a Prigojin que vigilés.

El líder bielorús, aliat de Putin, ha manifestat que va parlar amb el cap dels mercenaris revoltats fins a dues vegades, la primera, quan es dirigien en insurrecció cap a Moscou:

"El vaig trucar durant les negociacions i li vaig dir: 'Mataràs la teva gent i tu també perdràs la vida' i em va etzibar: 'A l'infern! moriré'. Llavors li vaig dir: 'D'acord, t'enviaré una corda perquè et pengis' i em va contestar 'No, no, no ho vull així, vull morir com un heroi'.

La segona conversa es va produir en una trobada amb Prigojin i la seva mà dreta, el comandant del grup Wagner Dmitri Utkin, que també va morir a l'avió.

En aquesta ocasió, Lukaixenko els va dir seriosament: "Nois, aneu amb compte."

Restes de l'avió en què va morir el líder del grup Wagner, Prigojin (EFE)
Restes de l'avió en què van morir diversos dirigents del grup Wagner (EFE)

"Putin és massa calculador i calmat per haver-ho fet"

Malgrat la seva profecia fatal, Lukaixenko diu que no sap qui hi ha al darrere de la mort de Prigojin i creu que no és obra de Putin.

Admet que no posaria la mà al foc per ningú, però considera que es tracta d'un treball "massa matusser i poc professional" per ell:

"Conec Putin i és una persona calculadora, molt calmada i fins i tot lenta a l'hora de prendre decisions sobre altres temes menys complexos".

Prigojin s'ha convertit en un màrtir per part de molts ciutadans russos (Reuters)
Prigojin s'ha convertit en un màrtir per una part dels ciutadans russos (Reuters)

Wagner es quedarà a Bielorússia

Lukaixenko, que va fer d'intermediari entre Putin i el grup Wagner quan es va amotinar fa dos mesos, també ha revelat que el destí dels mercenaris és a Bielorússia:

"Wagner està viu i viurà a Bielorússia per molt que alguns no ho vulguin."

D'aquesta manera, esvaeix els dubtes que hi havia sobre si l'organització continuaria existint, si s'integraria en les tropes russes o si desapareixeria de manera progressiva.

La mort de Prigojin ha suposat un contratemps pel grup Wagner
La mort de Prigojin ha suposat un contratemps pel grup Wagner (EFE)

El president de Bielorússia també ha explicat que durant les negociacions va persuadir Putin que no els eliminés i que va acceptar llavors acollir-los al seu país, uns deu mil homes.

Després de la mort de Prigojin, molts van marxar per la incertesa sobre el seu futur, però Lukaixenko ha revelat que "en uns dies, tots seran aquí, unes 10.000 persones".

Això sí, no ha especificat què hi faran i ha deixat entreveure que més endavant "no hi ha necessitat" de tenir a tot el grup a Bielorússia:

"Els que necessitem nosaltres i necessita aquesta unitat, continuaran vivint aquí i treballant amb nosaltres".


El Kremlin insisteix a la seva innocència

Mentre creixen les sospites sobre què va provocar la caiguda de l'avió, el Kremlin nega que estigués al darrere de tot plegat i ho defineix com una "mentida absoluta".

L'estratègia sembla passar per desviar l'atenció cap a altres possibles enemics. És el cas del líder del partit oficialista Rússia Justa i expresident del Senat Serguéi Mirónov, que ha apuntat que Prigojin "molestava a molta gent a Rússia, a Ucraïna i a Occident".

Putin obliga els mercenaris a jurar lleialtat

D'altra banda, en les últimes hores, Vladímir Putin ha ordenat als combatents de Wagner que firmin un jurament de lleialtat a l'Estat rus, en un gest que es podria interpretar com una mà estesa als mercenaris.

En el seu condol a la família de les víctimes, el líder rus va lloar el grup i va concloure que Prigojin era un home "amb un destí complicat que va cometre greus errors".

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússiaBielorússia
Anar al contingut