Turisme de profunditat: 250.000 euros per visitar el Titanic al fons de l'Atlàntic
Una empresa ha gravat imatges de molt alta definició que documenten la degradació progressiva de les restes del vaixell
Una empresa de les Bahames ofereix un viatge en submarí fins al lloc on jau el Titanic, una excursió turística només a l'abast de qui pugui pagar 250.000 euros per aquest caprici.
Ja hi han baixat dues vegades i tenen previst repetir-ho en el futur, i per donar-se a conèixer, han gravat imatges de molta qualitat de les restes del vaixell en format 8K, el successor del 4K.
Fa pocs dies l'empresa, anomenada OceanGate, n'han penjat un curt resum a YouTube en què es poden veure detalls de la proa, un vídeo que ja ha tingut milions de visites:
NEW TITANIC FOOTAGE!
OceanGate Expeditions (@OceanGateExped) August 30, 2022
The crew of the 2022 Titanic Expedition succeeded in capturing unprecedented 8k footage of the #Titanic exposing an astonishing level of detail and colors. The extraordinary footage premiered on our YouTube channel today 🤩
Watch: https://t.co/4iOzMunznv
Els "ciutadans exploradors"
L'empresa ofereix excursions fins a 4.000 metres de profunditat, i ho publiciten a la seva web animant els "ciutadans exploradors" a contractar els seus serveis:
"Els ciutadans exploradors estan convidats a unir-se a nosaltres en expedicions rares i exclusives per explorar i documentar el 95% del fons marí que l'home ha visitat poques vegades, incloent naufragis icònics, respiradors hidrotermals, canyons profunds i esdeveniments biològics extrems arreu del món."
La immersió al Titanic que ofereixen dura unes 8 hores, 5 de les quals es dediquen a la baixada i a la pujada del submarí.
OceanGate no ha explicat quins han estat els seus primers clients, que sembla que han volgut mantenir l'anonimat.
Marge per a expedicions privades
El responsable de l'empresa, Stockton Rush, ha explicat que ara ja no hi ha institucions públiques que dediquin diners per a expedicions al Titanic.
Entrevistat pel diari nord-americà The New York Times, Rush ha afirmat que només expedicions privades com les seves podran continuar documentant què passa amb el vaixell.
L'excursió es limita a contemplar el vaixell des de fora i constatar-ne la degradació progressiva, i no inclou entrar-hi a dins ni endur-se'n res, possibilitat que té en exclusiva una empresa nord-americana.
Descobert el 1985
Va ser el 1985 que una expedició va localitzar el vaixell enfonsat més famós de la història a uns 4.000 metres de profunditat a l'Atlàntic Nord, a uns 400 quilòmetres de Terranova.
La troballa va fer revifar l'interès per aquest vaixell i la seva curta vida comercial, i des de llavors s'han fet moltes més expedicions i també la pel·lícula que va ser la més taquillera de la història.
El Titanic va naufragar l'abril del 1912 després de xocar amb un iceberg en el primer viatge que feia, de Southampton a Nova York, i hi van morir més de 1.500 persones.
L'enfonsament més gran
Però no és pas la catàstrofe naval més gran de la història: en l'enfonsament del vaixell alemany Wilhelm Gustloff el gener del 1945, en plena Segona Guerra Mundial, hi va morir molta més gent.
Carregat de milers d'alemanys que fugien de la llavors ja imminent derrota nazi, va salpar d'un port polonès, un submarí soviètic el va torpedinar, i només es van salvar unes 1.500 persones.
Les condicions caòtiques del viatge han fet que no s'hagi pogut precisar el nombre de víctimes mortals, però diverses fonts han calculat que van ser entre 5.000 i 10.000 persones.