Turistes catalans, sorpresos enmig d'enfrontaments entre la milícia i el govern a Etiòpia
- TEMA:
- Àfrica
Diversos grups de turistes catalans s'han vist sorpresos a Etiòpia pel conflicte armat entre les milícies Fano i l'exèrcit, a Amhara, una regió situada al nord del país. El govern federal etíop va declarar dijous l'estat d'emergència a la zona. Els avions no poden sortir perquè s'han tancat tots els aeroports de la regió i les carreteres estan controlades pels militars. També s'han restringit les comunicacions. Alguns d'aquests grups encara estan allotjats en establiments a l'espera que puguin sortir.
Un dels grups on hi ha una dotzena de catalans, juntament amb altres turistes que s'han trobat en la mateixa situació, entre els quals hi ha francesos, nord-americans i xinesos, sí que ha pogut sortir de la zona de conflicte, després de tres dies d'incertesa.
Entre el grup de catalans hi ha el periodista d'esports de Catalunya Ràdio Jordi Iturria, que ha explicat al canal 3/24 com es van trobar enmig del conflicte.
"Ens para a la carretera un grup armat, i sense demanar permís ni res, van pujar al sostre --de la furgoneta en què viatjàvem--, armats i disparant a l'aire. T'adones ràpidament que alguna cosa passa."
La força militar de la regió s'havia rebel·lat contra el govern federal. "A banda de la por que teníem, era molt curiós veure que, per allà on passaven, la gent els aplaudia", ha explicat a Catalunya Ràdio.
Els milicians els van fer dirigir cap al front de la zona en conflicte. I van arribar a una població on molta gent anava armada i disparava pel carrer. Allí, relata Iturria, van buscar un allotjament i es van posar en contacte amb l'ambaixada espanyola, que els va recomanar que es quedessin a l'hotel.
Però davant de la tensió que es vivia a la ciutat i la incertesa que no arribessin les forces militars, el grup, diu Iturria, va decidir parlar amb el cap de la milícia perquè els facilités la sortida de la zona.
Van poder superar els controls fins a la zona entre els militars i la milícia, on el xofer ja no va voler avançar. De fet, explica Iturria que va saber que un home havia mort a trets en baixar del seu vehicle.
Van tornar a la població on havien arribat altres grups de turistes, que --com en el seu cas--, els milicians havien fet servir de transport per acostar-se a la zona d'enfrontaments.
"Cada un parlava amb la seva ambaixada, però la solució per sortir era diversa. Uns ens deien que ens quedéssim, en cas de l'ambaixada espanyola; d'altres, que sortíssim per un costat; d'altres, per un altre. Les ambaixades trucaven constantment, però la sensació era que els informàvem més nosaltres a ells que ells a nosaltres. Érem al quilòmetre zero del conflicte."
Finalment, van consensuar sortir pel nord, cap a la regió d'Afar, "passant per molts controls, ens paraven cada dos per tres, entraven a la furgoneta comprovant que no portéssim armes... però hem pogut sortir sense cap problema".
En total, una vintena de turistes, entre els quals un menor de 13 anys, entre catalans, xinesos, nord-americans i francesos, que aquest diumenge ja estaven esperant agafar un avió fins a la capital, Addis Abeba, i poder tornar a casa.
La zona d'Amhara, coneguda per les seves esglésies excavades a la roca catalogades com a patrimoni de la humanitat per la UNESCO, és on des de dimecres passat s'han produït enfrontaments entre milicians nacionalistes Fano i forces governamentals.