Turistes voluntaris d'arreu del món ajuden a preservar les illes Fèroe
- TEMA:
- Turisme
Persones d'arreu del món han arribat aquests dies a les illes Fèroe, un territori autònom de Dinamarca situat a mig camí d'Islàndia, Escòcia i Noruega.
Aquest petit arxipèlag de l'Atlàntic nord, de poc més de 51.000 habitants, va rebre, el 2018, fins a 110.000 turistes, atrets per un paisatge accidentat, amb penya-segats i fiords, i un clima força atemperat per la latitud, gràcies al corrent del Golf.
Un grup de voluntaris instal·len una tanca (Visit Faroe Islands / Reuters)
El cap de setmana del 26 i el 27 d'abril, però, els únics turistes van ser un grup de 100 persones triades entre els milers que ho van sol·licitar. Els elegits van tenir les Fèroe a la seva disposició... per treballar de valent en la seva preservació.
Un rètol anuncia que una ruta turística està "tancada per manteniment" (Visit Faroe Islands / Reuters)
Durant aquests dos dies, i mentre el país estava "tancat per manteniment, obert per volunturisme", ciutadans de 25 països van ajudar els habitants de les Fèroe, entre altres coses, a refer camins o a instal·lar fites i cartells que senyalitzen les rutes turístiques. A rehabilitar, en definitiva, les zones més visitades.
Alguns "volunturistes", que segons la BBC tenien entre 18 i 75 anys, procedien de llocs tan llunyans com Austràlia.
Una part dels "volunturistes" que han ajudat a preservar les illes Fèroe per fer-hi possible el turisme (Visit Faroe Islands / Reuters)
Va ser el mateix primer ministre de les illes Fèroe, Aksel V. Johannesen, el qui va gravar un missatge de vídeo oferint al món la possibilitat de contribuir a la preservació de l'arxipèlag.
"En nom del govern de les Fèroe, declaro aquí les illes Fèroe tancades per manteniment i obertes al voluntarisme durant l'últim cap de setmana d'abril. El cap de setmana, tots els llocs i les atraccions estaran tancats per als turistes habituals. Tanmateix, invitem a voluntaris de l'estranger a donar-nos un cop de mà, treballant colze a colze amb la població local."
Per arribar a les illes Fèroe, els "volunturistes" es van pagar el bitllet d'avió de la seva butxaca. Les tasques de rehabilitació, això sí, els han estat compensades amb àpats i allotjament gratuïts.
Dos voluntaris col·loquen una fita que marca una ruta turística (Visit Faroe Islands / Reuters)
Els responsables de Turisme de les illes Fèroe ja han anunciat que el 2020 posaran en marxa una iniciativa semblant.
Els participants d'aquest any s'han mostrat molt satisfets amb l'experiència.
Janet Laing, una "volunturista", ho expressava així:
"Em sento molt privilegiada. És una experiència meravellosa. Només espero que en el futur altres persones puguin venir i gaudeixin només caminant, només gaudint del paisatge molt i molt bonic d'aquí."
Un grup de "volunturistes" dalt d'un tractor (Visit Faroe Islands / Reuters)
Els habitants de les Fèroe també celebren la iniciativa, com Tjodhild Patursson:
"Han estat dos dies fantàstics, i hem fet molt bons amics. Francament, estic agraït per tota l'ajuda i penso que ja estem a punt per tornar a obrir."
Entre el turisme i la sostenibilitat
La web de Turisme defineix l'arxipèlag com "El secret més ben guardat d'Europa" i és cert que les Fèroe són una destinació turística desconeguda fins i tot entre els països del seu entorn.
Tasques de rehabilitació d'un camí molt freqüentat pels turistes que visiten les illes Fèroe (Visit Faroe Islands / Reuters)
El recent creixement del turisme, però, ha obert el debat entre l'oportunitat que això suposa i la necessària preservació d'un entorn eminentment natural.
51.000 habitants i 80.000 ovelles
Les Fèroe són un arxipèlag de 18 illes, 17 de les quals habitades, i més de 750 illots.
Fins a 21.000 persones, gairebé la meitat dels 51.000 habitants, viuen a l'àrea urbana de la capital, Tórshavn, situada a l'illa de Streymoy, la més gran i poblada.
Un grup de "volunturistes" i de ciutadans de les Fèroe comparteixen un àpat (Visit Faroe Islands / Reuters)
Es dona la circumstància que, com explica la pàgina de turisme de les Fèroe, en total, a l'arxipèlag, hi viuen més ovelles que persones: n'hi ha, de fet, una mica més d'1,5 per cada ciutadà, fins a 80.000.
Malgrat pertànyer a Dinamarca, d'altra banda, les illes Fèroe no formen part de la Unió Europea.
- ARXIVAT A:
- Turisme Medi ambient