Un home espera davant d'una mesquita esfondrada mentre els serveis d'emergència busquen el seu cosí (Reuters/Guglielmo Mangiapane)

"És una cursa contra el temps": més d'11.200 morts pels terratrèmols a Turquia i Síria

L'OMS alerta que fins a 23 milions de persones poden quedar en situació de risc i la Creu Roja remarca que la recuperació trigarà anys

RedaccióActualitzat

Els equips de rescat continuen treballant a les zones afectades pels dos grans terratrèmols que aquest dilluns han sacsejat Turquia, el Kurdistan turc i el nord de Síria. Gairebé pedra per pedra, els treballadors d'emergències busquen supervivents.

Aquest dimecres al migdia el balanç actualitzat de víctimes mortals ja era de més d'11.200 persones: l'última xifra feta pública pel govern de Turquia és de 8,574  morts, mentre que a Síria es calculen ja 2,662. El nombre de ferits supera els 38.000 als dos països en conjunt.

Fins a 23 milions de persones poden arribar a estar exposades a situacions d'emergència, entre les quals 1,4 milions de nens i 350.000 persones grans, segons la valoració feta pública per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) aquest dimarts des de Ginebra.

Unitat de cures intensives de l'hospital d'Iskenderun, al districte turc de Hatay, completament destruïda (Reuters/Benoit Tessier)

Adelheid Marschang, alt responsable de l'OMS, ha remarcat que en tota la regió afectada han quedat destruïdes moltes infraestructures civils i sanitàries, i també moltes rutes d'accés. 

L'OMS entén que Turquia té una "alta capacitat" de respondre a la situació, i es mostra més preocupada per les conseqüències que els terratrèmols poden tenir a curt i mitjà termini a Síria, molt afectada per més d'una dècada de guerra civil.

Dues dones amb diversos infants entre la runa a Jandaris, a la zona de Síria controlada pels rebels (Reuters/Khalil Ashawi)

El secretari general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha alertat: 

"Les xifres no ens expliquen la situació adversa que a què moltes famílies s'enfronten ara, deprés d'haver-ho perdut tot, forçades a dormir al ras enmig de l'hivern."

"Ara és una cursa contra el temps", ha reblat.

Des de la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja (IFRC) s'ha alertat que les zones afectades pels terratrèmols poden trigar anys a recuperar-se de la destrucció.

Xavier Castellanos Mosquera, subsecretari de Coordinació d'Operacions, remarca que, més enllà de l'ajuda actual per operacions de rescat, també serà molt necessària ajuda a llarg termini.


El món se solidaritza amb Turquia i Síria

Els serveis d'emergències estan desbordats per la magnitud de la catàstrofe. A la manca d'efectius i mitjans per rescatar persones atrapades cal afegir les baixes temperatures de la regió. 

Malgrat tot, només a Turquia les autoritats han informat que s'ha aconseguit rescatar més de 8.000 persones amb vida d'entre la runa.

A Turquia, uns 25.000 efectius, entre soldats i equips d'emergències, treballen a les zones afectades amb l'objectiu de rescatar víctimes. Ho fan enmig d'unes condicions meteorològiques adverses i amb els aeroports més pròxims al lloc dels fets tancats.

Equips de rescat a la ciutat d'Osmaniye, a Turquia
Equips de rescat a la ciutat d'Osmaniye, a Turquia (Reuters/Suhaib Salem)

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha decretat un estat d'emergència de 3 mesos a les 10 províncies afectades pels terratrèmols, que ha declarat zona catastròfica. La mesura permetrà al govern turc fer determinades actuacions sense haver d'esperar el vistiplau del Parlament.

Erdogan també ha informat que fins a 70 països ja han ofert ajuda per a les operacions de rescat i que el govern té previst obrir hotels de la regió turística d'Antalya, a l'oest del país, per allotjar temporalment persones que han perdut casa seva. 

Dues dones es lamenten davant d'un edifici ensorrat, aquest dimarts a Hatay, a Turquia (Reuters)

Segons dades del govern turc, ja s'ha hagut de buscar allotjament a unes 300.000 persones que s'han quedat sense casa o que no poden tornar-hi perquè el terratrèmol ha convertit els edificis en insegurs, i les han instal·lat en refugis i instal·lacions universitàries.

També s'ha demanat a la població que no agafi el cotxe ni saturi les telecomunicacions.

L'ONU ja està sobre el terreny per assistir milers de damnificats. El secretari general, António Guterres, ha reiterat el compromís de les Nacions Unides en el suport a les operacions de salvament:


La Comissió Europea ha activat el Mecanisme de Protecció Civil de la UE, una reserva amb mitjans de transport, equips mèdics i equipament logístic pensat per posar-la en marxa immediatament.


Alguns països mediterranis, com Israel, Algèria o Grècia, també han enviat equips de salvament a la zona.


Turquia: 13,5 milions de damnificats

Aquest dilluns al matí el balanç dels terratrèmols a territori turc era de més de 9.500 víctimes mortals. L'Autoritat de Gestió de Desastres i Emergències de Turquia ja parla de 5.775 edificis afectats

Les autoritats turques parlen ja de 13,5 milions de persones afectades, que s'estenen per una àrea que comprèn els 450 quilòmetres entre Adana, a l'oest, i Diyarbakir, a l'est, i els 300 quilòmetres que separen Malatya, al nord, de Hatay, al sud.

Una dona seu sobre la runa d'un edifici a Hatay, Turquia (Reuters/Guglielmo Mangiapane)

L'executiu d'Ankara ha decretat set dies de dol oficial al país. En un missatge a Twitter, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha informat que fins al 12 de gener, la bandera del país onejarà a mig pal tant a Turquia com a les seus diplomàtiques a l'estranger.


Per la situació geogràfica, Turquia és un país on els terratrèmols són molt freqüents: només l'any passat, va haver-n'hi més de 20.000.

El castell de Gaziantep, afectat pels terratrèmols d'aquest dilluns
El castell de Gaziantep, afectat pels terratrèmols d'aquest dilluns (Reuters)

Una mostra de l'enorme destrucció provocada pel sisme és l'històric castell romà de Gaziantep, construït fa més de 1.700 anys i que ha quedat afectat. També ha patit danys la ciutadella històrica d'Alep, declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco.


A Síria plou sobre mullat

A Síria, la suma de les diferents xifres fetes públiques pel govern de Bashar al-Assad i pels territoris rebels del nord és de 2.457 víctimes mortals.

A la zona en poder dels rebels, els Cascos Blancs, que s'encarreguen de les emergències en aquests territoris, aquest dimecres al matí han donat la xifra d'almenys 1.280 morts i més de 2.600 ferits.

En guerra des de fa dotze anys, afectat per sancions internacionals i amb les infraestructures sanitàries danyades pel conflicte, a Síria és més complicat fer-hi arribar l'ajuda. Rússia, el principal aliat del règim d'Al-Assad, ha enviat soldats a algunes localitats per desenrunar i localitzar víctimes.

Els terratrèmols d'aquest dilluns agreujaran encara més la crisi de desplaçats al país. La guerra ha obligat milions de persones a abandonar casa seva i traslladar-se a les àrees on hi ha hagut el sisme.

Danys visibles a la ciutat vella d'Alep (Reuters/Firas Makdesi)

El Consell Noruec de Refugiats, una entitat que ajuda els desplaçats i refugiats, ha remarcat que el terratrèmol ha passat "a la pitjor hora del dia", de matinada, i "a la pitjor època de l'any", en ple hivern:


Organitzacions com Save The Children, la Creu Roja o Oxfam també estan mobilitzant equips per assistir les víctimes a tots dos països.

 

La xifra final de morts pot ser esfereïdora

El balanç, aquest dimarts a la tarda és de més de 7.800 morts i 39.000 ferits en conjunt a Turquia i a Síria, a banda d'un nombre indeterminat de desapareguts als dos països.

Aquestes xifres l'Organització Mundial per la Salut, l'OMS, calcula que es poden multiplicar diverses vegades a mesura que passin les hores i els dies i es vagi traient runa.

Ho ha afirmat aquest dilluns a la nit Catherine Smallwood, coordinadora de l'operatiu de l'OMS a Turquia, que ha dit que la xifra final de víctimes mortals pot ser fins a vuit vegades superior a la inicial:

"Turquia té una capacitat molt gran per respondre als terratrèmols, però el nivell de destrucció és tal que han hagut d'emetre una alerta d'assistència mèdica internacional."

Smallwood ha explicat a Twitter que l'equip de l'OMS a la ciutat de Gaziantep, dedicat fins aquest diumenge a assistir als refugiats sirians i que ara està coordinant les tasques de rescat, ha dormit aquesta nit als cotxes:


Dos terratrèmols de gran magnitud

Era plena nit quan un terratrèmol de magnitud 7,8 en l'escala de Richter ha afectat almenys 100 quilòmetres de la placa tectònica de l'Anatòlia i també de l'Aràbiga. Amb l'epicentre a la província de Kahramanmaras, el sisme s'ha arribat a sentir al Líban o a Xipre.

Nou hores després, al matí, un segon terratrèmol amb epicentre a Elbistan d'una magnitud de 7,5 va tornar a sacsejar la zona, que aquests dies està patint una onada de fred i neu.

Equips de rescat alemanys a punt de viatjar cap a les zones afectades pels terratrèmols
Equips de rescat alemanys a punt de viatjar cap a les zones afectades pels terratrèmols (Reuters/Piroschka van de Wouw)

I mentrestant, continua la cursa contra rellotge per localitzar i salvar gent que encara és viva sota les restes dels edificis ensorrats, com aquests dos casos d'aquesta matinada a Afrin, al nord de la província d'Alep, a Síria

"Un nen rescatat de sota la runa i una família atrapada a casa seva, al tercer pis d'un edifici que s'ha ensorrat parcialment."


A Catalunya, la Conselleria d'Acció Exterior de la Generalitat s'ha posat en contacte amb el govern de l'Administració Autònoma del Nord i l'Est de Síria per oferir-li suport.

La Unitat Canina de Rescat i Salvament K9, amb seu a Creixell, sortirà aquest dimarts cap a la zona. També la Unitat Militar d'Emergències ha activat 56 efectius i material de rescat per enviar cap a Turquia.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
TurquiaSíriaKurdistan
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut