Creix la tensió per l'arribada de milers de migrants a la frontera de Turquia amb Grècia
La Unió Europa convoca una reunió d'urgència dels ministres d'Exteriors davant l'agreujament de la situació a la zona
Augmenta la tensió a la frontera entre Turquia i Grècia. Els agents antiavalots han llançat gasos lacrimògens per evitar els intents dels migrants d'entrar a territori grec encara que sigui a cop de pedra.
Milers de persones es concentren al pas grec de Kastanies, des que Ankara va trencar el pacte de contenció migratòria subscrit amb Brussel·les. La policia grega afirma que ha frustrat els intents de creuar d'unes 10.000 persones. Però l'amuntegament de gent torna a créixer a les portes d'Europa.
El fet que Turquia hagi abandonat la seva funció de mur de contenció migratori d'Europa també afecta el mar Egeu. Almenys 500 migrants han aconseguit arribar a les illes gregues, sobretot a Lesbos i a Samos, després de salpar de la costa turca amb bots neumàtics. Alguns grups d'habitants han intentar impedir el desembarcament. Es calcula que Turquia acull uns 3,6 milions de sirians en el seu territori.
El president Erdogan atribueix el seu canvi d'actitud al que considera una falta de suport d'Europa, diu, en la seva particular croada contra el règim sirià de Damasc.
L'agència europea de control de fronteres, FRONTEX, ha ajustat el seu nivell d'alerta a la frontera grecoturca fins al grau d'"elevat".
I la Unió Europa ha convocat per a la setmana que ve una reunió d'urgència dels ministres d'Exteriors. L'Alt Representant de la UE en Política Exteriors i Seguretat, Josep Borrell, ha dit que la reunió es farà a petició del cap de la diplomàcia de Grècia. I ha fet aquest advertiment:
"La represa dels combats a Idlib i els seus voltants suposa una greu amenaça a la pau i la seguretat internacionals. Està causant un patiment inenarrable en la població i té un greu impacte en la regió i fins i tot més enllà (···) Per això la UE ha de multiplicar els seus esforços per enfrontar-se a aquesta terrible crisi humana amb tots els mitjans a la seva disposició"
Turquia obre fronteres
Com ja va anunciar després de l'atac de les forces sirianes en què van morir 33 militars turcs a Idlib, el govern d'Ankara va obrir les fronteres als refugiats que es dirigeixen cap a Europa.
Milers de refugiats, provinents majoritàriament de Síria, però també de l'Afganistan o altres països de l'Àsia, es concentren prop de la ciutat d'Edirne, molt a prop de la frontera amb Grècia i Bulgària.
El president turc, Recep Tayyip Erdogan, assegura que més de 18.000 migrants han travessat ja la frontera grega i diu que la xifra podria pujar fins als 30.000 les pròximes hores. Des de l'altra banda, el govern d'Atenes assegura que ha bloquejat l'entrada a més de 4.000 refugiats que intentaven entrar al país en les últimes 24 hores i que està decidit a protegir les fronteres.
Erdogan ha deixat anar un clar missatge a la Unió Europea: si la situació a Síria empitjora, augmentarà l'èxode de refugiats cap a Europa, i Turquia no podrà fer res per contenir-los.
"Què estem dient des de fa mesos? Que si això continua així, estarem obligats a obrir les nostres portes. Però no ens van creure... Aquest matí n'han travessat uns 18.000, però avui mateix en poden ser 25.000 o 30.000".
El portaveu del govern de Kyriakos Mitsotakis assegura que Grècia es va enfrontar divendres "a un intent organtizat, massiu i il·legal de violar les fronteres" i ha assegurat que les van poder protegir "evitant l'entrada de més de 4.000 persones".
El govern turc relaciona directament els bombardejos que han fet els últims dies les tropes síries amb el suport de Rússia amb l'increment d'arribades de refugiats a les illes gregues procedents de Turquia:
"Com a resultat de l'atac, els refugiats que estan a Turquia avancen cap a Europa, i els que estan en territori sirià es dirigeix cap a Turquia", assegura Ömer Çelik, portaveu del governamental partit AKP.
Fins ara el govern turc havia negat qualsevol modificació de la seva política migratòria i havia descartat cap ordre d'obertura oficial de fronteres als refugiats.
Als camps de refugiats de Turquia, les xarxes socials han ajudat a escampar amb rapidesa la idea que Turquia obria la frontera amb Grècia durant 24 hores entre els que esperen des de fa mesos poder arribar a la Unió Europea. Els migrants han reaccionat als missatges que s'estenen per les xarxes anunciant la permeabilitat de la frontera on, fins i tot, es diu que hi ha autobusos gratuïts cap a la costa.
Èxode cap a Edirne
Des de divendres al matí, un degoteig incessant de sirians, iraquians i ciutadans d'altres països de l'Orient Mitjà caminen amb aquesta esperança cap a la ciutat d'Edirne, al nord-est de Turquia, cap a la frontera amb Grècia i cap a la porta d'Europa. Les temperatures són molt baixes en aquesta zona en ple hivern, però l'esperança de poder trepitjar territori europeu els anima a continuar.
Europa ha confiat en Turquia des del 2016 per contenir els refugiats sirians. Però ara Ankara acusa la Unió Europea d'haver abandonat la diplomàcia per posar fi a la guerra i per pressionar Moscou perquè no doni suport a les tropes de Bashar al-Assad.
La perspectiva d'una nova crisi migratòria preocupa Europa, que ja contempla noves restriccions a les fronteres internes i reunions públiques per combatre el coronavirus.
La Comissió Europea es va afanyar a dir que l'acord amb Turquia per frenar els refugiats perquè no arribin a territori de la UE segueix vigent. El portaveu comunitari d'Afers Exteriors, Peter Stano, ha dit que segueixen "de prop" la situació a Síria i ha confiat que Turquia segueixi "respectant els seus compromisos" pel que fa al pacte migratori amb la Unió Europea.
- ARXIVAT A:
- RefugiatsTurquiaUnió Europea