Jordi Turull i la futura direcció de Junts arriben al congrés nacional del partit a Calella
Jordi Turull i la futura direcció de Junts arriben al congrés nacional del partit a Calella (ACN/Nico Tomás)

Turull blinda la renovació de Junts, un "partit endreçat" tot i algunes veus crítiques

Les bases de Junts avalen la proposta d'organització del partit amb una àmplia majoria i hi ha una sola candidatura a la direcció encapçalada pel tàndem Puigdemont-Turull

Laura CatalánActualitzat

Junts ha tancat files al voltant de la nova direcció del partit que proposa Jordi Turull i que si res no canvia serà la que aquest diumenge aprovaran les bases del partit en el congrés que se celebra a Calella i que serà el que obrirà la porta al retorn de Carles Puigdemont com a president de Junts un cop pactada la sortida de Laura Borràs.

L'objectiu és encarar una nova etapa en què Junts vol ser l'alternativa al govern de Salvador Illa i passar a l'ofensiva tant al Parlament com a Madrid.
 

Partit endreçat però amb veus crítiques

Cap de les esmenes que volien impedir la intenció d'una elecció de la direcció en llista tancada han tirat endavant. El president del congrés, Josep Lluís Cleries, s'ha felicitat pel resultat de la votació a favor de la proposta per organitzar la direcció, que ha rebut un 86% dels suports dels delegats.

"Som un partit endreçat", ha dit Cleries.

El congrés també ha avalat per unanimitat l'informe de gestió de Jordi Turull o, el que és el mateix, la feina feta per l'executiva anterior.

Són unes majories que segons algunes veus del partit no es veien ni en l'època de Jordi Pujol. Turull controla amb mà de ferro el partit al costat del respecte i reverència a l'hiperlideratge de Carles Puigdemont.

Però es comencen a sentir veus discordants de diferents corrents interns que no avalen les formes ni tampoc veuen clar el rumb que emprèn el partit en qüestions com la gestió de la immigració o les polítiques en matèria d'habitatge.

Els crítics que asseguren que representen un 20% dels delegats, no volen fer soroll per ara i remen en la mateixa direcció conscients que no hi ha ningú que s'atreveixi a presentar una candidatura que s'enfronti a la de Carles Puigdemont.  


Una executiva renovada en un 50%

Turull, que s'ha referit al "bon ambient" del congrés, ha tret pit de la cohesió interna del partit en la presentació de la nova candidatura integrada per 31 membres, 16 dels quals són nous.

A les vicepresidències, Turull situa les dues dones de més pes al Congrés dels Diputats i al Parlament, Miriam Nogueras i Mònica Sales; manté l'home de confiança de Puigdemont i portaveu del partit, Josep Rius, i incorpora Antoni Castellà, de Demòcrates.

Judith Toronjo, Jordi Turull i Míriam Nogueras al congrés de Junts
Judith Toronjo, Jordi Turull i Miriam Nogueras al congrés de Junts (ACN/Nico Tomás)

També càrrec important per una figura emergent, la jove diputada del Maresme Mònica Toronjo, que assumirà la secretaria d'organització, i Teresa Pallarès serà la secretària de finances.

Entren a l'executiva com a vocals els diputats Jannine Abella, Salvador Vergés, Anna Navarro i Enatu Domingo, entre altres, i també els exconsellers Jaume Giró o Victòria Alsina. David Saldoni es manté com a adjunt a la secretaria general.
 

La "batalla" amb Laura Borràs

La presència de Laura Borràs ha quedat més diluïda al congrés després del discurs de comiat de divendres. Turull ha valorat positivament la feina al costat de l'encara fins diumenge presidenta del partit, en aquests dos anys.

El secretari general no se sent al·ludit per les paraules de Borràs quan va parlar del "costat fosc" de la política i entén que es referia als partits que es dediquen a fer accions perverses i de les quals Borràs ha estat víctima.


Mantenir la tensió amb el PSOE i el PSC

El congrés ha aprovat la ponència estratègica que aposta per mantenir la tensió amb el govern de Pedro Sánchez i amb el de Salvador Illa.

També s'ha inclòs una referència a la multilateralitat si l'estratègia de la negociació per a la resolució del conflicte polític via referèndum no acaba donant fruits. A la vegada es vol plantejar revisar la fiscalitat i una "reducció justa" dels impostos de successions i de patrimoni, la deflactació de tots els trams de l'IRPF i la revisió de l'impost de societats a les petites i mitjanes empreses. A banda, consideren que cal revisar l'impost d'activitats econòmiques (IAE) i aplicar una reducció de l'IVA cultural.

L'encara presidenta de Junts, Laura Borràs, al Congrés Nacional del partit
L'encara presidenta de Junts, Laura Borràs, al congrés nacional del partit (ACN/Mariona Puig)

Les bases voten diumenge la nova cúpula

Aquest diumenge la militància vota la direcció nacional conjuntament, el president i membres del consell nacional, la sindicatura electoral, president i membres de la comissió de garanties, el defensor del militant, president i membres de l'espai municipalista, i presidents de vegueria i els seus equips.

La votació es fa entre les 8 del matí i la 1 del migdia. 

La de Puigdemont i Turull és l'única candidatura que es presenta a la direcció del partit. Un cop aprovada està prevista una compareixença de Puigdemont des de Waterloo que clausurarà el congrés.

ARXIVAT A:
JuntsCarles PuigdemontJordi Turull
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut