TV3, Catalunya Ràdio i l'ACN, contra la intervenció dels mitjans públics arran del 155
- TEMA:
- Article 155
Els responsables de TV3, Catalunya Ràdio i l'Agència Catalana de Notícies (ACN) han explicat aquest dimecres a la tarda en roda de premsa el posicionament comú davant l'anunci d'intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans per part del govern d'Espanya a través de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola.
La roda de premsa s'ha fet a les instal·lacions de TV3 a Sant Joan Despí. Vicent Sanchis, director de TV3; Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio, i Marc Colomer, director de l'ACN, han estat els encarregats de respondre a les preguntes dels periodistes assistents.
A la pregunta de si els treballadors dels mitjans tenen pensat exercir algun tipus de resistència a la intervenció, Vicent Sanchis ha explicat que és una qüestió que li han plantejat els últims dies:
"M'han preguntat si faríem barricades, i els he respost que l'única barricada que hi haurà és la feina dels professionals. Si volen veracitat, equilibri, neutralitat i pluralitat, hem de continuar treballant com fins ara perquè fins ara s'han garantit del tot."
Per la seva banda, Marc Colomer ha assegurat que l'anunci del govern espanyol d'incloure els mitjans públics catalans entre les institucions afectades per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució ha provocat "indefinició i inseguretat jurídica", i que si finalment es fa no serà un control democràtic:
"Qualsevol intent de control i fiscalització que no emani del Parlament i les institucions catalanes deixaria de ser un control democràtic dels òrgans de govern, hi hauria uns altres objectius, que no tindrien res a veure."
Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio i dels mitjans digitals de la CCMA, ha destacat que, tot i que és "un dia greu" i que estan preocupats, els últims dies els mitjans públics han rebut molt de suport:
"Això ens anima a no rendir-nos i a mantenir-nos alçats i treballant amb la dignitat i el compromís de sempre. Hi ha tota una professió, hi ha molts mitjans de fora de Catalunya i a nivell internacional que estan escandalitzats per aquesta mesura, perquè no té cap lògica en una democràcia del segle XXI."
A una pregunta sobre si el govern espanyol pot tenir la intenció d'aprofitar la intervenció per reduir les dimensions dels mitjans públics, la presidenta del comitè d'empresa de TV3, Roser Mercader, ha contestat que fa molts anys que es qüestiona la grandària de la plantilla, però que es fa des del desconeixement:
"No som només un mitjà de comunicació, som una potent indústria audiovisual, som el motor de la indústria audiovisual de Catalunya, i per això tenim les dimensions que tenim, que són diferents de les altres televisions autonòmiques que hi ha."
Lectura d'un manifest conjunt
A més dels directors dels tres mitjans, a l'acte hi han assistit els membres del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la CCMA, i també els consells professionals de TV3 i de Catalunya Ràdio i els comitès d'empresa de TV3, Catalunya Ràdio i l'ACN.
L'acte ha començat amb la lectura d'un comunicat conjunt que s'ha pogut seguir en directe pel 324, en "streaming" en aquesta web i també en aquesta finestra:
Aquest és el manifest conjunt:
Els mitjans de comunicació públics, TV3 i Catalunya Ràdio, van néixer el 1983 per mandat de totes les forces polítiques presents al Parlament de Catalunya, la institució on s'expressa la voluntat de la ciutadania, a la qual servim des d'aleshores.
Des de Catalunya i en català, per tant, fa 34 anys que expliquem el que passa aquí i a la resta del món buscant la màxima pluralitat i veracitat, fet que ens ha convertit en referents en l'àmbit informatiu i en el de l'entreteniment de qualitat, i en líders d'audiència i credibilitat.
L'amenaça d'intervenció dels mitjans públics catalans, inclosa l'ACN, per part del govern espanyol suposa un atac directe a la ciutadania i vulnera el seu dret a rebre una informació veraç, objectiva, plural i equilibrada, un dels drets fonamentals de qualsevol democràcia.
El sol fet que un govern pretengui interferir i controlar el funcionament d'aquests mitjans és una prova de la seva voluntat de vulnerar aquests drets. El control governamental segresta la llibertat de premsa.
Aquesta ingerència és inacceptable en el marc de l'Europa democràtica i dinamita principis fonamentals de la Unió Europea.
El manifest s'ha llegit en vuit llengües:
- ARXIVAT A:
- Article 155