TV3 entra al Pazo de Meirás: bustos i quadres de Franco envoltats de polèmica
El govern espanyol té sobre la taula un informe jurídic que conclou que la cessió del pazo a Franco va ser un frau
Les garites de vigilància que envolten les nou hectàrees del Pazo recorden el passat de la dictadura feixista que va governar Espanya durant 40 anys. Aquí, hi passava els estius Francisco Franco i la seva família després que les autoritats del règim li regalessin el casalot el 1938.
Eurodiputats del Grup de la Memòria Històrica del Parlament Europeu han fet una visita històrica al recinte, que tant costa de veure per dins. TV3 ha pogut acompanyar aquest grup d'eurodiputats i entrar a l'interior d'aquesta casa pairal gallega.
L'interior del Pazo sembla congelat en el temps: bustos i quadres del dictador presideixen els espais on Franco i la seva família passaven els estius.
Izaskun Bilbao, Miguel Urban, Ana Miranda, Jordi Solé i Jill Evans han visitat una ínfima part de les estances que van acollir el dictador. Encara es poden veure rastres de l'intent de crear un imperi de cap a peus: Quadres arreu de Carmen Polo, dona del dictador, i del mateix general, en posició victoriosa.
El rebedor entapissat de trofeus de caça i protagonitzat per una escala coronada per un espectacular bust de Franco, la Biblioteca plena de referències a la victòria dels sublevats el 1936. La capella amb les conegudes estàtues del Maestro Mateo, propietat de l'Ajuntament de Santiago.
EI jardí perfectament entapissat de gespa d'una finca privada remodelada amb fons públics durant anys i anys i espoliant altres pazos -com el Pazo Dodro- per embellir-lo, tal com explica Carlos Bobio, coautor del llibre "Meirás. Un pazo. Un caudillo. Un expolio".
El guarda i guia del pazo, Carlos Fernández, en canvi, s'alinea amb la família quan li pregunten què li sembla que la propietat passi a ser de l'Estat:
"Li agradaria que fessin pública una cosa privada?"
Oblidant les dècades de reformes pagades per les arques de l'estat i els innombrables actes públics institucionals, com els consells de ministres de cada l'estiu, que s'hi van fer durant anys. En aquesta sala:
El guia remata:
"Franco va agafar un país amb fam i el va transformar en la desena nació del món"
Meirás va ser la residència d'estiu del dictador després que, l'any 1938, les autoritats franquistes locals recaptessin unes 400 mil pessetes (uns 2.400 euros) entre els corunyessos, per regalar-l'hi. Construït a finals del segle XIX, era propietat de la família de l'escriptora Emilia Pardo Bazán.
El regal al dictador no només era la casa, sinó també els terrenys del voltant, on vivien diverses famílies del poble que van ser expropiades.
Notícia relacionada: A la venda amb polèmica el pazo dels Franco per 8 milions d'euros
Envoltat de polèmica
L'executiu espanyol té sobre la taula un informe jurídic de la Diputació de la Corunya, que conclou que la cessió del pazo a Franco va ser un frau i que la propietat hauria de ser patrimoni de l'Estat. A aquesta denúncia, s'hi ha sumat una delegació del Parlament Europeu de visita a la zona.
Des de la mort de l'única filla del dictador, Carmen Franco, el desembre passat, el pazo el gestiona la Fundación Francisco Franco, i la família l'ha posat a la venda.
El pazo és una més de les diverses propietats de la família del dictador, una fortuna que ronda els 500 milions d'euros.
Amb la visita, el Grup de la Memòria Històrica del Parlament Europeu vol denunciar internacionalment la impunitat del franquisme a Espanya, cosa inimaginable en altres països on també van viure una dictadura feixista.