A partir d'aquest dimecres i fins a les eleccions dels Estats Units fer retuit requerirà pensar-s'ho dos cops

Twitter tanca milers de comptes vinculats a QAnon, grup conspirador pro-Trump

Conegut amb la lletra Q, és un grup d'extrema dreta font de "fake news" i considerat una amenaça extremista per l'FBI
Sandra Mata Actualitzat
TEMA:
Twitter

Twitter ha decidit prendre mesures contra els comptes i els continguts relacionats amb QAnon, un grup vinculat a l'extrema dreta que els últims anys ha estat al darrere de notícies falses i teories conspiratives que esquitxen figures públiques dels Estats Units. 

La companyia ho ha anunciat aquest dimarts acollint-se a les seves polítiques contra qualsevol "comportament que tingui el potencial de portar violència offline".

Les mesures inclouen tancar comptes vinculats a continguts de QAnon, també bloquejar direccions URL perquè no es comparteixin en la plataforma o deixar de destacar o recomanar tuits o continguts relacionats amb el grup. 

"Aquests comptes estan immersos en un comportament que està dissenyat per promoure la difusió de contingut que ha causat danys informatius, físics, socials i psicològics clars, ben documentats i offline", ha informat Twitter.
 


7.000 comptes tancats i 150.000 afectats

Aquestes restriccions es calcula que podrien afectar aproximadament uns 150.000 comptes arreu del món.

A partir d'ara tindran limitats els seus moviments i el seu abast. Podran continuar publicant missatges a Twitter, però es desactivaran els enllaços amb continguts relacionats amb el grup QAnon i les seves paraules no sortiran ni a les tendències de la xarxa ni tampoc en els resultats de les cerques

De moment, la companyia ja ha eliminat 7.000 comptes les últimes setmanes. I ho continuarà fent sempre que "es cometin infraccions de la nostra política de múltiples comptes, que es coordinin abusos contra víctimes concretes o que s'intenti obviar una suspensió prèvia". Un fet, segons assenyala Twitter,"que hem vist molt aquestes setmanes". 
 

Les teories conspiratives de "Q" 

Entre les moltes teories dels seguidors del grup QAnon hi ha la creença d'una guerra secreta contra el president nord-americà, Donald Trump, per part de cercles interns de l'estat, l'anomenat "deep-state" o estat profund, amb què es refereix a una suma d'elits dels camps de la intel·ligència, la política, els negocis o l'entreteniment.

Darrere QAnon hi ha accions com la de situar el Partit Demòcrata dels Estats Units darrere d'una xarxa de pederàstia

 

Els seus seguidors asseguren que segueixen les pistes compartides a través d'internet per un suposat alt membre del govern a qui se'l coneix com "Q", en referència a una de les autoritzacions de seguretat per tenir accés a informació classificada.

Aquesta lletra, de fet, s'ha convertit en un símbol del grup que no només s'ha fet cada cop més visible a les xarxes socials, com Facebook, TikTok, Twitter o Youtube, sinó també en l'esfera pública. No és estrany veure pancartes, roba o símbols amb la "Q" de QAnon en els mítings de Trump. 

I, malgrat que cap de les seves teories conspiratives s'han demostrat certes, han acabat obrint-se pas també en el debat polític. Alguns polítics, fins i tot, han donat aparentment una certa credibilitat als continguts del grup i el mateix Trump ha retuitat missatges de comptes vinculats amb QAnon. 
 

El Pizzagate

De fet, QAnon es va fer famós durant el cicle de les eleccions presidencials de fa quatre anys, que van acabar enfrontant l'actual president, Donald Trump, i la demòcrata Hillary Clinton.

A la xarxa, l'anomenat "Q" va difondre la teoria d'una suposada investigació que apuntava a una xarxa de pederàstia i tràfic de persones dins del partit Demòcrata.

La informació, de fet, assenyalava com a cervell l'excap de personal de la Casa Blanca i assessor de campanya de Clinton, John Podesta, a qui tot just van piratejar el correu electrònic personal en aquelles dates.

Els seguidors de QAnon van defensar que allà s'haurien trobat missatges que connectaven diversos restaurants amb la suposada xarxa d'abús infantil. Una teoria que va acabar creixent i que es va escampar com la pólvora a les xarxes socials, les webs de "fake news" i a través d'activistes de l'extrema dreta alternativa o Alt-right. 

 

En el punt de mira de l'FBI

Un d'aquells restaurants assenyalats era la pizzeria Comet Ping Pong de Washington. I allà va ser on un dels seguidors de QAnon va presentar-s'hi amb un fusell d'assalt a la mà, el 5 de desembre del 2016.

L'home, un pare de família de 28 anys, estava convençut que anava a salvar nens que es pensava que estaven segrestats a l'establiment. Per sort, tot va quedar en un intent d'assalt frustrat i la policia el va detenir ràpidament al lloc dels fets. 

Moment de la reducció del seguidor de QANon en el cas Pizzagate



Però accions com aquestes no fan més que alimentar el temor, segons l'FBI, que el grup podria ser font de futures accions terroristes. És per això que el té sota vigilància activa en considerar-lo "una potencial amenaça nacional extremista".

Twitter s'ha sumat, ara, a la guerra en contra de QAnon que Facebook, Reddit o Youtube van iniciar fa mesos. I és que, moments com els d'ara, amb les pròximes eleccions presidencials als Estats Units i l'afer Epstein ocupant portades sobre abús i tràfic sexual de menors, han fet que la xarxa torni a carregar-se d'una onada de "fake news" i desinformació preocupant i perillosa. 

ARXIVAT A:
Twitter Estats Units Internet Notícies falses Extrema dreta Trump Xarxes socials
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut