UBS paga 3.000 milions d'euros per Credit Suisse per evitar el col·lapse dels mercats

El principal banc suís es queda el seu màxim rival per un preu baix comparat amb el que valia divendres a la borsa, uns 7.500 milions d'euros
Redacció Actualitzat
TEMA:
Banca

UBS, el banc més gran de Suïssa, ha tancat un acord per comprar el seu rival, Credit Suisse, per 3.000 milions d'euros (3.230 milions de dòlars), amb l'aval del govern.

Poques hores abans de l'obertura dels mercats financers, era urgent trobar una sortida per a la crisi de Credit Suisse, que ha esclatat aquesta setmana, i evitar que la incertesa provoqués encara més caigudes a les borses, amb efecte a tota la banca.

El president de Suïssa, Alain Berset, ho ha presentat com un "anunci important per a l'estabilitat de la plaça financera internacional" i no només per als dos bancs implicats i "per als clients i les empreses del país que necessiten accés a la liquiditat del sistema bancari". 

Credit Suisse està considerat un dels trenta bancs sistèmics que hi ha al món, com ha recordat Berset en la seva intervenció davant dels mitjans.

Abans de l'anunci oficial, el Financial Times havia donat per tancada l'operació per 2.000 milions de dòlars. En qualsevol cas, és un preu força més baix del que valia Credit Suisse al tancament de la borsa de divendres, uns 7.500 milions d'euros.

Ha estat un cap de setmana de negociacions intenses entre els dos bancs, el govern, el banc central i l'entitat reguladora. El banc comprador reclamava al govern que assumís canvis legals i possibles pèrdues futures.


Caiguda forta d'UBS a la borsa, Europa capgira la tendència

A l'obertura de la sessió d'aquest dilluns a la borsa de Zuric, les accions d'UBS han caigut un 8,77%, un senyal de la preocupació dels inversors malgrat l'acord per la compra de Credit Suisse. 

Les principals borses europees han caigut més d'un 1% a l'obertura després del rescat de l'entitat financera suïssa.

Madrid era el parquet que més baixava, un 1,99%, amb els bancs liderant les caigudes, seguit de Milà amb un 1,67%. 

A mig matí, però, la tendència s'ha capgirat i els principals índexs han deixat enrere els números vermells. Ara bé, es manté el focus sobre les accions dels bancs, que van a la baixa a tot el continent.

A Àsia, l'objectiu de la compra del banc suís, estabilitzar el sistema financer mundial, també ha portat números vermells.

L'índex de referència de la borsa de Hong Kong, el Hang Seng, ha reculat un 2,65% pel temor dels inversors davant la incertesa sobre el sector financer, tot i que l'Autoritat Monetària de la regió ha aplaudit l'acord per la compra de Credit Suisse. 

Al Japó, tot i que s'havien moderat els descensos, el Nikkei ha tancat amb unes pèrdues de l'1,42%, amb caigudes dels principals bancs. 

En altres mercats s'han moderat les caigudes. Seül ha retrocedit un 0,69%, un percentatge similar al de Kuala Lumpur. 

Caldrà veure com evoluciona la situació financera mundial al llarg del dia.

Una seu del Credit Suisse amb el Parlament de Berna al fons (Reuters/Denis Balibouse)

9.000 milions de garantia

Per facilitar la unió dels dos principals bancs del país, Suïssa ha atorgat una garantia de més de 9.000 milions d'euros per reduir els riscos derivats de l'operació, segons ha anunciat la ministra de Finances, Karin Keller-Sutter.

A més dels 3.000 euros de compra, l'UBS també assumeix els 5.000 milions d'euros de pèrdues que, de moment, es calcula que arrossega Credit Suisse.

Encara és aviat per saber quants llocs de treball quedaran afectats per aquesta operació, que ha de quedar tancada a finals d'any.

UBS té 72.600 empleats a tot el món, enfront dels 50.480 de Credit Suisse que, a més, l'any passat ja va anunciar que reduiria la plantilla en 9.000 treballadors, dins del programa per intentar superar la crisi financera.

L'acord anunciat aquest diumenge preveu que els accionistes de Credit Suisse rebin una acció d'UBS per cada 22,48 accions de Credit Suisse.

Això vol dir que els títols de l'entitat absorbida es valoren en 0,76 francs suïssos, molt per sota dels 1,86 que valien divendres i encara més lluny dels 4,64 francs que es pagaven fa mig any a la borsa.

La seu central de Credit Suisse a Zuric (EFE/Michael Buholzer)

La cara i la creu

El president del consell d'administració d'UBS, Colm Kelleher, estava satisfet per la unió dels dos bancs: "Reforça la posició d'UBS com a líder universal a Suïssa i estén la seva posició com a banc més important al país."

L'altra cara de la moneda és Credit Suisse, que fins a última hora hauria estat reticent a vendre per aquesta quantitat. "Ens trobem davant d'un clar punt d'inflexió. És una situació històrica, trista, i un repte extraordinari per al Credit Suisse, per a Suïssa i per a tot el món", ha dit Axel P. Lehmann, el president del consell d'administració.

Al final s'ha optat per una venda i no per un rescat. Durant totes les negociacions, UBS no ha deixat d'estar mai entre els favorits. La solució ha estat interna i posa fi a més de 100 anys d'història i de rivalitat entre les dues entitats. Els últims anys de Credit Suisse han estat molt convulsos i esquitxats per diferents escàndols.

 

ARXIVAT A:
Banca
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut