Ucraïna, a les fosques després d'una onada de bombardejos russos amb almenys sis morts

Les autoritats ucraïneses han hagut de desconnectar de la xarxa elèctrica quatre centrals nuclears, entre les quals hi ha la més gran d'Europa, la de Zaporíjia

Actualitzat

Ucraïna ha quedat pràcticament a les fosques després de l'onada d'atacs aeris que Rússia ha llançat sobre algunes de les principals ciutats del país, com Kíiv, Lviv o Dnipró. L'exèrcit rus ha llençat una setantena de míssils sobre una població que ja pateix talls generalitzats d'electricitat, aigua i gas.

Els bombardejos han causat almenys sis morts i diversos ferits i han forçat el tancament de les centrals nuclears del país.

Rússia ha llançat una setantena d'atacs aeris sobre diverses ciutats ucraïneses (Reuters/Vladyslav Musiienko)

Segons l'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, el subministrament d'aigua a la capital també ha estat suspès a causa dels atacs russos. 

 

El Kremlin segueix així amb l'estratègia de destruir les infraestructures energètiques d'Ucraïna, vitals per afrontar un hivern en què s'espera que les temperatures puguin arribar a assolir els 15 graus sota zero

Segons les autoritats ucraïneses, els atacs aeris russos han afectat el 50% de les infraestructures energètiques. Això, a les portes d'un hivern que l'alcalde de Kíiv tem que sigui el pitjor des de la Segona Guerra Mundial. També el director regional de l'OMS a Europa, Hans Kluge, ha advertit del que pot passar aquest hivern.

"Aquest hivern suposa una amenaça mortal per a milions de persones a Ucraïna."

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ja ha demanat una reunió urgent del Consell de Seguretat de les Nacions Unides per denunciar els atacs d'aquest dimecres i ha exigit "una resposta decisiva" als crims comesos per Rússia. 

"L'assassinat de civils i la destrucció d'infraestructures civils són actes de terror. Ucraïna continuarà exigint al món una resposta decisiva a aquests crims."

 

Les centrals nuclears d'Ucraïna han hagut de tancar 

A causa dels bombardejos a les infraestructures elèctriques, les autoritats ucraïneses s'han vist forçades a desconnectar de la xarxa elèctrica la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa. El mateix han hagut de fer amb tres plantes més: la de Pivdennoukraïnsk, al sud, i les de Rivne i Khmelnitskyi a l'oest.

Kíiv sense llum, després dels atacs russos contra infraestructures energètiques (Reuters/Vladyslav Sodel)

Tanmateix, l'empresa estatal de l'energia nuclear Energoatom ha informat que, tan bon punt es normalitzi el funcionament del sistema elèctric al país, es reprendrà el subministrament d'electricitat a les centrals nuclears afectades. 

Els atacs russos també han provocat talls massius d'energia a la veïna Moldàvia. Els Estats Units han anunciat avui una nova partida d'ajuda militar a Ucraïna, de 400 milions de dòlars. I el president del Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev, ha fet aquest dimecres una crida a trobar una fórmula per restablir la pau a la zona. Unes declaracions inesperades, ja que fins ara, el Kazakhstan, aliat de Moscou, s'havia mantingut neutral davant aquesta guerra.

Aquest dimecres a la nit, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides debatrà l'ofensiva russa sobre Ucraïna, a instàncies del president Zelenski. 
 

 

 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut