La presidenta de la Comissió, amb els colors de la bandera ucraïnesa, aquest divendres (Reuters/Yves Herman)

Ucraïna, a punt de ser candidat oficial a la UE en un procés que pot durar anys

Brussel·les diu que compleix el 70% de les regles i normes comunitàries, però que haurà de fer reformes per rebre el vistiplau definitiu

RedaccióActualitzat

Ucraïna podria rebre, la setmana vinent, la condició oficial de candidat a entrar a la Unió Europea. És una de les decisions que han de prendre els líders del 27 en la pròxima cimera que celebraran a Brussel·les per Sant Joan. I ho hauran de fer per unanimitat.

D'entrada, Kíiv ja té el vistiplau de la Comissió Europea, que aquest divendres ha recomanat que se li atorgui aquesta condició de candidat a entrar al club comunitari.

Ho ha anunciat la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, que s'ha vestit per a l'ocasió amb els colors de la bandera ucraïnesa. Von der Leyen ha reconegut, però, que Kíiv encara té molta feina a fer:

"Tenim un missatge clar: sí, Ucraïna hauria de ser benvingut com a país candidat. I ja s'ha fet molta bona feina en aquest sentit, però encara en queda molta d'important per fer."


La condició imposada: "que el país tiri endavant un cert nombre de reformes importants". Brussel·les reconeix que "els ucraïnesos han demostrat que estan disposats a morir per defensar les aspiracions europees. El que volem és que visquin amb nosaltres el somni europeu", ha dit Von der Leyen.

Aquest dijous, París, Berlín i Roma ja s'han pronunciat a favor d'atorgar-li l'estatus oficial de candidat, en la visita que han fet a Kíiv el president francès Emmanuel Macron, el canceller alemany Olf Scholz i el cap del govern italià Mario Draghi.

Macron, Scholz, Draghi i el president de Romania Klaus Iohannis han visitat Zelenski a Kíiv aquest dijous (Reuters/Valentyn Ogirenko)

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha agraït aquesta "decisió històrica", ha dit que faran el que calgui per ser membres de ple dret de la Unió al més aviat possible, i s'ha mostrat esperançat de rebre l'aval dels 27 la setmana vinent.


El procés pot durar anys: haurà de fer més deures en la lluita contra la corrupció i millorar el sistema judicial, però el missatge polític a Rússia, l'endemà de la visita dels tres líders europeus a Kíiv, és immediat.

Aval també a Moldàvia, però no a Geòrgia

Moldàvia, que també hi opta, ha rebut l'aval de la Comissió. L'executiu creu que Moldàvia "té una base sòlida per garantir la estabilitat de les seves institucions, la democràtica, l'estat de dret i els drets humans", però que ha de fer "reformes econòmiques" importants.

Geòrgia, en canvi, que també ha demanat ingressar a la UE, no ha rebut el mateix suport de l'executiu comunitari, que només recomana que se li ofereixi "una perspectiva" futura d'esdevenir membre de la Unió, perquè encara té, segons Von der Leyen, massa reformes per fer. 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaUcraïna
Anar al contingut