Un nou cementiri a la població de Severodonetsk, a prop de Lugansk
Un nou cementiri a la població de Severodonetsk, a prop de Lugansk (Reuters/Marko Djurica)

Ucraïna denuncia una intensificació dels atacs russos al Donbass

Rússia continua centrada a prendre el control total de la ciutat de Mariúpol, l'estratègica ciutat portuària del sud-est

RedaccióActualitzat

Les sirenes antiaèries han tornat a sonar a gran part d'Ucraïna, però el Donbass ha concentrat el nombre més alt d'atacs de l'exèrcit rus les últimes hores. Segons el govern ucraïnès, a la regió de Donetsk hi ha combats en tota la línia del front, i la regió de Lugansk ha estat escenari de 24 atacs de les tropes russes.

Tot i això, l'anunciada ofensiva massiva de les tropes russes al Donbass encara no hauria començat. Rússia continua esforçant-se a prendre el control total de la ciutat de Mariúpol, l'estratègica ciutat portuària del sud-est, on es podria registrar el nombre més alt de víctimes mortals d'aquesta guerra.

Després de 50 dies de setge a Mariúpol, els enfrontaments armats es limiten a una àmplia zona industrial al costat del port on les forces russes i els rebels prorussos han intensificat els atacs.

Més al nord, el governador de Khàrkiv ha denunciat la mort d'almenys set persones en un atac rus, que també hauria deixat més d'una trentena de ferits en una zona residencial de la ciutat.

Khàrkiv, amb una població de gairebé 1,5 milions abans de la guerra, ha estat escenari d'intensos combats des de l'inici de l'ofensiva russa, però sempre ha estat sota control de l'exèrcit ucraïnès.

El defensor del poble ucraïnès ha denunciat que soldats russos han obert foc contra dos autobusos que transportaven civils del Donbass a un lloc segur a l'oest del país.

A més de Mariúpol i Khàrkiv, també s'han registrat explosions a Kíiv i a Kherson, al sud.

Soldats ucraïnesos a la regió de Kíiv
Soldats ucraïnesos a la regió de Kíiv (Reuters/Stringer)

Rússia anuncia que intensificarà els atacs amb míssils contra objectius seleccionats a la zona de Kíiv en resposta als "atemptats terroristes" de què acusa Ucraïna. I apunta a l'empresa Vizar, fabricant dels míssils Neptune, amb els quals Ucraïna afirma haver enfonsat dijous el Moscou, el vaixell insígnia de la flota russa al mar Negre.

Un dels tallers i un edifici d'oficines de Vizar a la ciutat de Vixneve, a uns 30 km de Kíiv, han estat atacats aquest divendres.

"Som plenament conscients que els atacs contra nosaltres s'intensificaran, que l'enemic es venjarà i que hi haurà nous atacs amb míssils i bombardejos d'artilleria", ha dit Natalia Gumeniuk, portaveu de l'exercit ucraïnès.

En aquest context, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha tornat a alertar el món del risc d'un atac rus amb armes nuclears davant la resistència que estan trobant les seves tropes a Ucraïna. Una amenaça que el cap de la intel·ligència exterior nord-americana, William Burns, assegura que "no s'ha de prendre a la lleugera".

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaVolodímir Zelenski
Anar al contingut