La presa de Kakhovka, parcialment destruïda, aquest dimecres (Reuters/Maxar Technologies)

Ucraïna diu que té la prova que Rússia va destruir la presa de Kakhovka

El Servei de Seguretat d'Ucraïna assegura que ha interceptat una trucada en què un militar rus explica que hauria estat un intent de xantatge dels russos que se'ls va escapar de les mans

RedaccióActualitzat

El Servei de Seguretat d'Ucraïna (SBU) assegura que ha interceptat una trucada telefònica que prova que Rússia estaria al darrere de la destrucció de la presa de Kakhovka, que ha inundat centenars de quilòmetres quadrats i, segons els primers balanços --provisionals-- hauria causat 8 morts a la riba controlada pels russos, mentre que els ucraïnesos en compten 5 a la seva banda.

En un missatge publicat al seu compte de Telegram, l'SBU explica que "la intercepció confirma que la central hidroelèctrica de Kakhovka va ser volada per un grup subversiu d'ocupants".

En aquest enregistrament se sent un soldat rus que explica a algú que volien fer xantatge als ucraïnesos amenaçant de volar la presa. I que l'afer se'ls hauria escapat de les mans.

- Està bé, s'ho van fer ells, l'atac i això.
- No ho van fer ells, van ser els nostres.
- Els nostres? Van dir que ells l'havien cagat...
- Ells no la van cagar. Allà hi havia el nostre grup de submarinistes. Volien espantar-los amb la presa. No va sortir com ho havien planejat, va ser més del que havien planejat.


L'SBU tanca el missatge anunciant l'obertura d'una investigació per portar davant la justícia els responsables del sabotatge, als quals acusa dels delictes de "violació de les lleis i els costums de la guerra" i "ecocidi".


600 quilòmetres quadrats inundats

Mentrestant, l'aigua alliberada de la presa de Kakhovka ha inundat uns 600 quilòmetres quadrats, una superfície semblant a la de la Vall d'Aran. Han quedat inundades almenys 48 localitats. Milers de persones han quedat atrapades, moltes de les quals subsisteixen enfilades en balcons i teulades mentre esperen el rescat i es van quedant sense menjar ni aigua potable.

Aquest divendres, el ministre de l'Interior ucraïnès, Íhor Klimenko, ha ofert un balanç de 5 morts i 13 desapareguts a causa de les inundacions. També ha dit que 2.412 persones ja han estat rescatades a la zona inundada controlada per Ucraïna.

Evacuació de gent gran a Hola Prístan, a la regió de Kherson, aquest dijous (Reuters/Alexander Ermochenko)

Des de la zona sota control rus, Vladímir Saldo, que n'és el màxim responsable, ha dit que en el seu territori hi ha 8 víctimes mortals i que "22.273 cases de 17 localitats estan inundades".

A més, ha vaticinat que "la pujada de les aigües pot durar 10 dies més", encara.


Rescat sota les bombes

Tres dies després, la destrucció és ben visible i els equips d'emergència no donen l'abast. Aquest dijous, a més, hi ha hagut bombardejos d'artilleria mentre els rescats estaven en marxa, que han estat denunciats pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski.


"L'evacuació continua. Sota el foc! L'artilleria russa continua disparant sense que els importi res. Salvatges!", ha declarat aquest dijous durant una visita a la zona afectada.

Zelenski diu que la destrucció de Kakhovka és un "ecocidi" a causa del qual almenys 25.000 hectàrees de boscos "moriran" i "almenys 20.000 animals salvatges estan en perill de mort".


Ucraïna hauria començat la contraofensiva

Diversos analistes i mitjans occidentals, i també el govern rus, han informat de l'inici de l'esperada i anunciada contraofensiva ucraïnesa. 

El centre nord-americà Institute for the Study of War (ISW) assegura que no es tracta "d'una sola gran operació", sinó de diferents ofensives. Afegeix que "les operacions inicials podrien ser les més difícils i les més lentes", i que "és previsible que hi hagi contratemps inicials", perquè Rússia ha tingut mesos per reforçar les seves línies de defensa.

Valentina, resident de la regió de Kherson, rescatada després de passar dos dies en una teulada (Reuters/Alexander Ermochenko)

L'exèrcit rus hauria desplegat "unes sis línies defensives", segons ha explicat a l'agència AFP una font de l'exèrcit francès. En total, una línia de front d'una trentena de quilòmetres.

Zelenski ha parlat de "combats molt durs" a Donetsk, on ha assegurat que "hi ha resultats", pels quals ha donat les gràcies "a cadascun dels nostres combatents".

Rússia, per la seva banda, assegura que ha rebutjat una ofensiva ucraïnesa a la regió de Zaporíjia i que ha causat moltes baixes a l'exèrcit ucraïnès.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut