Ucraïna, nou destí del turisme de guerra: "Sents que ens podria haver passat a nosaltres"

Una desena d'empreses ofereixen tours que van dels 150 euros als 3.000 euros per veure la guerra i conèixer els seus efectes de prop
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

En els últims mesos han aparegut a Ucraïna diverses agències que ofereixen turisme de guerra. Centenars de ciutadans d'arreu del món han contractat aquests paquets per visitar un país que està a punt de complir els tres anys de guerra.

Alberto Blanco és un turista espanyol que ha visitat Ucraïna. Després de volar a Moldàvia i un viatge en tren de més de 18 hores, va arribar a Kíiv. I ha contractat una visita per les ciutats del nord de la capital, que a principis del 2022 van ser envaïdes per l'exèrcit rus.

Com ara Butxa, on les imatges dels cossos de civils als carrers van fer la volta al món, o Irpín, on encara es veuen els estralls de l'ocupació. Per exemple, amb el pont que es va destruir a l'inici de la guerra per frenar l'avenç rus. Segons Alberto Blanco, l'objectiu era veure la guerra amb els seus propis ulls:

"És la meva primera vegada a una zona de guerra. Tinc una mica de por, no et mentiré, perquè mai se sap què pot passar en una guerra. No és al cent per cent segur."

L'Alberto visita el pont destruït per frenar l'avanç de l'exèrcit rus a l'inici de la guerra a Irpín (3Cat)


Els paquets turístics de guerra

Empreses com War Tours, on tots els seus guies són persones desplaçades, ofereixen diferents paquets.

Captura de pantalla de la pàgina web de War Tours on es veuen els 3 paquets que ofereixen (Web War Tours)

A banda de la visita a zones on és evident la destrucció causada per la guerra, també ofereixen la possibilitat de parlar amb testimonis del conflicte.

I fins i tot hi ha l'opció d'acostar-se a la ciutat de Khàrkiv, a l'est, on els bombardejos són constants, i a zones properes als fronts de guerra. Ara bé, aquests tours ja poden costar al voltant dels 3.000 euros.

És el que va fer Nick Tan, que treballa en el sector financer d'una tecnològica de Nova York. Volia arribar a Khàrkiv, a pocs quilòmetres de distància de les forces russes. Segons aquest turista nord-americà, aquest era el seu objectiu.

"Suposo que voler veure la humanitat en el pitjor moment, en el més aterridor, m'ha fet veure i apreciar la vida d'una manera diferent. Sí, volia veure-la perquè crec que les nostres vides occidentals són massa còmodes i massa fàcils."


El cofundador de War Tours, Dmitro Nykyforov, creu que aquesta forma tan immersiva de conèixer el conflicte d'Ucraïna ajuda molts ciutadans a entendre què és realment el que està passant:

"Aquest projecte no va de guanyar diners. Es tracta de commemorar la guerra, i per a nosaltres és molt important proporcionar la informació correcta a la gent. No vull que llegeixin propaganda, sinó que prenguin les seves decisions i treguin les seves conclusions després de la visita."

Alberto Blanco és un turista espanyol que ha visitat les zones devastades per la guerra a Ucraïna (3Cat)

Alberto Blanco explica que veient la guerra d'Ucraïna per la televisió des d'Espanya no li va generar tanta empatia com visitar el país:

"És molt intensa, la sensació, perquè pots veure que tots són cotxes civils, i quan veus que són cotxes civils, com tu i com jo, que som civils, penses que ens podria haver passat a nosaltres si haguéssim estat aquí a l'inici de la guerra."


Turisme macabre o de conscienciació?

Quin és l'al·licient d'anar com a turista a una guerra? És una forma macabra de fer turisme? O és una forma efectiva de conscienciar i crear empatia?

Les agències que ofereixen aquests viatges asseguren que no s'han trobat amb turistes irrespectuosos. Com el fundador de Capital Tours Kyiv, Svitozar Moiseiv:

"Tots els clients que han estat als nostres tours són persones profundes, molt compassives. Sabien perfectament on anaven i per a què. Per això, personalment, puc dir que mai he tingut la sensació que algú vingués aquí només a divertir-se."

Moiseiv, a més, al·lega un altre incentiu: la solidaritat. La meitat dels ingressos que generen amb els viatges turístics s'envien directament com a donació a l'exèrcit ucraïnès.

Ara bé, la regidora d'Irpín Mykhailyna Skoryk-Shkarivska admet que alguns veïns veuen amb desconcert l'arribada de turistes:

"La majoria de veïns entenen que els turistes estan en el seu dret de venir. Però alguns veïns consideren els beneficis que es deriven d'aquest turisme són 'diners de sang'. I es pregunten per què venen per veure el seu dolor."

Segons la regidora, des de l'Ajuntament veuen bé l'arribada de turistes perquè aporten diners a l'economia local.

Alguns veïns veuen amb desconcert l'arribada de turistes a les zones afectades per la guerra (3Cat)


Ucraïna: de turisme fosc a turisme de guerra

Ucraïna ja era abans de la guerra una destinació del conegut com a turisme fosc. Sobretot a partir del 2011 quan va reobrir la zona d'exclusió de la central nuclear de Txernòbil, un cop es va considerar que els nivells de radiació ja no suposaven un perill per la salut de les persones.

Desenes de milers de persones han visitat Txernòbil. El boom d'aquest turisme va arribar el 2019, després de l'èxit de la sèrie d'HBO sobre la que va ser la pitjor catàstrofe nuclear el 1986.

Les visites al reactor accidentat, segellat amb una arca metàl·lica, van augmentar un 40%. Amb la invasió russa les visites a Txernòbil es van acabar.


El govern ucraïnès busca turistes

El govern ucraïnès ja treballa en campanyes per atraure turistes quan acabi la guerra. La presidenta de l'Agència Nacional per al Desenvolupament del Turisme, Mariana Oleskiv, assegura que tothom arreu del món, malauradament pel conflicte, coneix ara el país:

"Per descomptat, la guerra ha posat el focus a Ucraïna. Tenim una marca molt forta. Tothom coneix el nostre país. Aleshores, el principal repte és canviar una mica la nostra percepció i demostrar que val la pena visitar el país. Oferim una gran hospitalitat, tenim bons serveis, infraestructures i en això destinarem els nostres esforços."

Ja han començat a signar acords amb Airbnb i Tripadvisor. Ja que la invasió russa va provocar un col·lapse immediat de la indústria turística. Però se suma a l'estocada que ja va viure abans de la guerra per la pandèmia del coronavirus.

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut