Ucraïna té cada cop més dificultats al front per la falta de soldats i munició
- TEMA:
- Ucraïna
Ucraïna té cada cop més dificultats per mantenir les línies del front. Aprofitant el bon temps i que té forces i material renovat, l'exèrcit rus està posant contra les cordes les tropes de Kíiv. Per cada soldat que Ucraïna té al front, Rússia en desplega entre set i deu.
La superioritat numèrica de les forces russes i la manca de municions de les tropes de Kíiv han fet que, per primera vegada, el cap de les forces armades ucraïneses, Oleksandr Sirski, reconegui públicament la feblesa de la seva situació.
"La situació al front oriental ha empitjorat significativament els últims dies. El motiu és que l'enemic ha intensificat considerablement les accions ofensives després de les eleccions presidencials russes", ha explicat Sirski.
La descripció del general no és cap novetat, però que la reconegui públicament sí que dona una idea de les males perspectives per al seu exèrcit, que sospita que Rússia prepara una gran ofensiva a l'estiu.
La possibilitat d'una derrota ucraïnesa comença a fer forat en les principals capçaleres occidentals. En una entrevista a la BBC, l'antic comandant de les Forces Conjuntes britàniques Richard Barrons adverteix del "greu risc" que Ucraïna perdi la guerra aquest 2024.
L'exgeneral precisa que la capacitat armamentista russa és cinc vegades superior a la ucraïnesa. D'aquí els auguris que es produeixi una ofensiva de Moscou a l'estiu per intentar trencar les línies de defensa de Kíiv, que fins ara s'han mantingut més o menys estables, i aconsegueixin arribar a ciutats importants com Khàrkiv o Zaporíjia.
Retardar el retorn dels soldats
Per fer front aquest escenari, la solució del president ucraïnès Volodímir Zelenski passa, de moment, per ajornar el retorn dels soldats a la vida civil. Una galleda d'aigua freda que no ha caigut gens bé entre una tropa exhausta.
L'Artem, un soldat de 39 anys que ha lluitat al front de l'est, reclama el dret dels soldats a poder descansar i recuperar-se: "Tots els humans tenim un límit. No estem fets d'acer, treballem a màxim rendiment. Hem de poder descansar. Hem de veure les famílies, recuperar-nos. Si un no es pot recuperar, quina mena de soldat pot ser?"
Un altre soldat retornat del Donbàs desconfia els efectes de la nova llei: "Si un vol servir, per què desmobilitzar-lo? Si un no vol servir, per què forçar-lo? Tenim prou gent disposada a treballar i lluitar".
A banda d'impedir el retorn dels soldats, el parlament ucraïnès ha aprovat la mobilització de 300.000 homes més per al front --inclosos presos amb condemnes menors--, a més d'endurir les sancions als desertors i oferir nous incentius econòmics per als voluntaris. 238 diputats van votar a favor del projecte i 49 parlamentaris de l'oposició s'hi van abstenir.
Pressió a l'est
Però el cert és que dos anys després de la invasió russa, Ucraïna no obté progressos al camp de batalla, i les seves baixes es compten a desenes de milers.
Les tropes russes són deu vegades superiors a les de Kíiv, que han de fer front a l'escassetat de munició i armament, agreujada pel bloqueig del Partit Republicà a nous paquets d'ajuda militar de Washington.
A més, la pressió creixent russa al front de l'est ha empitjorat els darrers dies, principalment per les accions ofensives russes després de les eleccions presidencials. La pressió creixent russa al front s'acompanya dels bombardejos periòdics a ciutats com Khàrkiv, la segona del país i a només 30 quilòmetres de la frontera.
Una possible conquesta de Khàrkiv es veu encara llunyana, però Rússia va estovant el terreny, terroritzant la població i desmoralitzant les tropes enemigues. Ho fa sobretot amb potents bombes aèries guiades que cauen quasi sense oposició perquè Ucraïna també va molt curta de defenses antiaèries.
L'equip d'enviats especials de 3Cat a Ucraïna, encapçalat per Xesco Reverter, va recollir les reflexions dels soldats al front, esgotats i sense munició: