Guanyar a Ucraïna per "alliberar" Bielorússia, la història d'un soldat voluntari

En Ned és un home alt i corpulent. Té al voltant de 30 anys i li falta un tros del dit polze. No en podem donar gaires més detalls. No vol que els revelem. És un marine de l'exèrcit d'Ucraïna, però té una particularitat: és un voluntari internacional de Bielorússia.

Es deixa fotografiar amb ulleres de sol i la cara coberta amb un passamuntanyes. El seu uniforme no porta cap mena d'identificació i, abans de prendre imatges, aparta totes les coses que puguin permetre que es reconegui la seva identitat.

Res que l'identifiqui, la condició per poder fotografiar el soldat bielorús (CCMA/Felip Gordillo)

A Bielorússia, si l'identifiquessin, podria significar-li la mort. I molts problemes per a la seva família. Ells no saben que és al front, a Ucraïna. Els explica que està treballant a Polònia per no comprometre'ls.

"Si torno i saben que he estat aquí, em perseguiran i em podrien condemnar a la pena de mort. La meva família també seria acusada."

Diu, però, que està convençut que estarien orgullosos del que està fent. Per què ho fa? "Tenim el mateix enemic. Si Ucraïna guanya, podrem alliberar Bielorússia".

El règim d'Aleksandr Lukaixenko és un gran aliat de Rússia. Segons en Ned és un "govern titella" de Putin, que voldria fer el mateix amb Kíiv.


Quants n'hi ha com ell?

Va arribar a Ucraïna sense cap entrenament militar: "La diàspora bielorussa a Polònia i Txèquia ens va entrenar i equipar".

Ha lluitat al front nord del Donbass, davant per davant amb els mercenaris del Grup Wagner. Allà va quedar ferit per metralla i ha estat dos mesos recuperant-se. Ara és amb tres companys en una casa d'una petita població a 80 km del front, esperant noves ordres.

No és l'únic bielorús a les forces d'Ucraïna. N'hi ha més. Diu que no sap quants. "Són prous", afirma enigmàticament. "Tant de bo fossin més, però som suficients."

A l'exèrcit ucraïnès hi ha tot un regiment compost per soldats bielorussos, el Kastuś Kalinoŭski.

La casa on en Ned i els seus companys s'estan és la d'uns veïns que van fugir del poble (CCMA/Felip Gordillo)

Poden deixar l'exèrcit, els voluntaris?

En Ned, com tants altres soldats, ha de conviure amb la mort dels seus companys, amics i fins i tot compatriotes. A la seva brigada va morir un altre jove bielorús. Li preguntem si, davant el perill, voldria deixar l'exèrcit. Ens diu que no.

I podria? Segons ens explica, els voluntaris firmen un contracte i tenen una opció per renunciar. "En una setmana seria fora però no ho penso fer."

"Vaig venir a lluitar i em quedaré fins al final."

 

Anar al contingut