Ucraïna, una guerra evitable? Què poden fer Putin i Occident? L'anàlisi sobre el terreny
Els enviats especials de TV3 Manel Alías i Lluís Caelles valoren la situació des del Donbass rus i des de la zona ucraïnesa
El reconeixement de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk per Rússia i els primers moviments militars a les zones prorusses obren diverses incògnites. Ara cal veure quins seran els moviments que farà Vladímir Putin a partir d'ara, de què depenen i si encara hi ha espai per a la via diplomàtica.
Els enviats especials de TV3, Manel Alías --desplaçat a Rostov del Don, a la zona del Donbass rus-- i Lluís Caelles --des de Kramatorsk, a Ucraïna-- ho valoren sobre el terreny.
En una connexió en directe a "Els matins", de TV3, Manel Alías recorda que, si bé el moviment de tropes anunciat per Putin pot ser per garantir la seguretat i les línies aconseguides fins ara, no creu que s'aturi aquí.
"Hi ha una gran part d'aquestes dues províncies que no estan sota el control de les forces prorusses. Voldrà Putin ampliar fins a tenir absolutament les dues regions? S'esperarà aquí o anirà més endavant? Aquestes tropes russes --no en tenim cap dubte-- Vladímir Putin les utilitzarà pel que consideri necessari per aconseguir els seus objectius."
Alías afegeix que la via diplomàtica es pot considerar morta, per Putin, "si Occident no canvia d'actitud".
Alías també assegura que estem davant d'un "Putin duríssim, que ja pensa com el recordaran en el futur". "Porta 20 anys al poder i aquest és un moment decisiu. Ja no pensa en decisions o en com negociarà, sinó com el recordaran els russos als llibres d'història", afegeix.
Per la seva banda, Lluís Caelles ha intervingut a "Els matins" des de Kramatorsk, ciutat del Donbass que no controlen els prorrusos, on ja s'han sentit bombardejos i s'han vist columnes de fum.
La situació ucraïnesa --explica-- és de resistència: "El president Volodímir Zelenski no té més remei que admetre que no té prou poder per controlar tot territori." Els enfrontaments amb tropes ja obertament russes, que ja hi ha hagut, són inevitables.
"Aquestes tropes acabaran en enfrontaments directes amb les tropes ucraïneses, perquè a les zones de contacte ja hi ha enfrontaments, en teoria amb milicians prorussos. A la pràctica, és probable que acabin amb enfrontaments també amb soldats russos, que després acaben morint i són traslladats --segons fonts ucraïneses-- en silenci perquè l'opinió russa no se'n faci càrrec."
Una altra clau és que, després de consolidar les relacions amb les dues noves repúbliques, el govern rus voldrà negociar-ne els límits i "aquí entra la resta del Donbass i el debat sobre l'ampliació de les fronteres".
Per Caelles, no és casual que Putin hagi fet el pas l'endemà d'acabar-se els Jocs Olímpics, i troba simbòlica la coincidència amb l'aniversari de les protestes de Maidan del 2014, fet que Putin aprofita per "descongelar" i reactivar aquell conflicte que va acabar amb l'annexió de Crimea.
- ARXIVAT A:
- UcraïnaRússiaVladímir Putin