Mariúpol no es rendeix malgrat l'ultimàtum i Rússia intensifica els atacs a Khàrkiv

Moscou centra l'ofensiva al Donbass mentre continua bombardejant Kíiv i Khàrkiv, les dues ciutats més grans d'Ucraïna

RedaccióActualitzat

Rússia assegura que està a punt de controlar l'estratègica ciutat portuària de Mariúpol. Segons l'exèrcit rus, només hi ha un focus de soldats ucraïnesos que resisteixen en una planta metal·lúrgica. Aquesta nit de dissabte els ha enviat un ultimàtum de rendició que ja ha expirat, però l'exèrcit rus encara no ha reaccionat.

La finestra de rendició ha començat a les cinc del matí, hora catalana, i ha caducat al migdia. El cap del Centre de Control de Defensa Nacional de la Federació Russa, el coronel general Mikhaïl Mizintsev, havia anunciat en una declaració que oferia l'opció als soldats a canvi de garantir-los la seguretat.

"Atesa la situació catastròfica que s'ha desenvolupat a la planta metal·lúrgica d'Azovstal, a més de guiar-se per principis purament humanitaris, les Forces Armades Russes ofereixen als militants de batallons nacionalistes i mercenaris estrangers aturar les hostilitats i deposar les armes. A tots els que deposin les armes se'ls garanteix la preservació de la vida."

Rússia afirma que els soldats han demanat el permís oficial de Kíiv per rendir-se, però en resposta "reben amenaces d'execució".

Un cop ha expirat l'ultimàtum, no hi ha hagut moviment en cap dels dos fronts. Segons les autoritats de la ciutat, les tropes ucraïneses continuen "defensant la seva posició".

El govern ucraïnès, a través del seu ministre d'Exteriors, ha explicat que la situació és extrema. També ha afirmat que Mariúpol és una línia vermella i depèn del que passi, Ucraïna veu impossible cap negociació de pau. 
 

Situació "inhumana"

El comunicat del Ministeri de Defensa Rus explica que la situació a la planta metal·lúrgica d'Azovstal és desesperada per a les tropes ucraïneses, sense menjar ni aigua.

El Ministeri també ha informat que amb les tropes ucraïneses hi hauria 400 "mercenaris estrangers". "La majoria són ciutadans de països europeus, i també del Canadà", ha afegit, per advertir que "en el cas que continuïn oposant resistència tots seran aniquilats".

Ucraïna no confirma aquesta situació que dibuixa l'exèrcit rus. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, sí que reconeix en un vídeo que "la situació a Mariúpol segueix sent gravíssima, simplement inhumana"


Zelenski diu que des que va començar el setge a la ciutat ha intentat trobar una solució, sigui militar o diplomàtica: "Qualsevol cosa per salvar la nostra gent".

"Estan tractant deliberadament d'aniquilar tots els que queden a Mariúpol."

La ciutat ha estat la més castigada durant la guerra i l'ofensiva final s'havia intensificat en les darreres hores, un cop les forces russes s'han concentrat a conquerir tot el Donbass.

Els atacs russos han provocat una de les catàstrofes humanitàries més grans a Mariúpol. Segons l'alcaldia de la ciutat, fins a 20.000 civils han mort des de l'inici de la invasió russa. Les autoritats ucraïneses consideren que uns 120.000 civils continuen a la ciutat assetjada.

TV3 va poder entrar a Mariúpol i això és el que hi va veure el nostre enviat especial, Manel Alías:


Amb el control de Mariúpol, Rússia s'assegura un corredor directe cap a Crimea i el control de tota la costa del mar d'Azov.


Tercera nit de bombardejos

Mentre se centra en el Donbass, Rússia no atura els bombardejos a la resta del país. Aquesta nit s'han sentit noves explosions a Kíiv, a l'est, i han caigut bombes a Khàrkiv, a la frontera russa, les dues ciutats més grans d'Ucraïna.

A Khàrkiv, aquesta matinada es podien veure diversos incendis a l'est de la ciutat, un d'ells provocat, segons fonts ucraïneses, per la destrucció d'una canonada de combustible.

Un dels darrers atacs a Khàrkiv ha impactat contra un centre d'elaboració i distribució de menjar, una cuina industrial des d'on es distribuïen aliments elaborats des que es va iniciar la guerra. En aquest atac hi han mort dues persones i divuit més han quedat ferides. Els voluntaris asseguren que continuaran fent menjar i repartint-lo, encara que ho hagin de fer amb mitjans més precaris.

L'equip de TV3 desplaçat a Ucraïna ha pogut copsar la intensitat dels bombardejos durant tot el cap de setmana. Els atacs amb coets i artilleria russa han provocat 7 morts.


Atacs a Kíiv

A Kíiv, els bombardejos de les tropes russes aquesta matinada han provocat danys en equipaments i infraestructures de Brovarí, al nord-est de la ciutat. El Ministeri de Defensa rus diu que la instal·lació danyada és una fàbrica de munició.

Dissabte una persona va morir pels bombardejos i divendres Rússia va atacar una fàbrica de material militar. Fa dues setmanes que les tropes del Kremlin es van retirar de la regió i la situació s'havia calmat, però des de l'enfonsament del vaixell insígnia rus al mar Negre -- que Ucraïna s'ha atribuït -- les amenaces i els bombardejos s'han reprès.

En els últims dies, Rússia ha atacat per aire 16 objectius militars ucraïnesos. El govern de Kíiv denuncia, a més, que avions de guerra russos han sortit de Bielorússia per disparar míssils a la regió de Lviv, a prop de la frontera amb Polònia.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut