Donald Trump fent declaracions sobre l'acord nuclear amb l'Iran, l'octubre passat (Reuters)
Donald Trump fent declaracions sobre l'acord nuclear amb l'Iran, l'octubre passat (Reuters)

Ultimàtum de Trump a Europa sobre l'acord nuclear amb l'Iran

El president nord-americà adverteix els socis europeus que cal reformar l'acord firmat el 2015

Juli RodésActualitzat

Donald Trump ha confirmat aquest divendres l'aixecament de les sancions econòmiques a l'Iran, en aplicació de l'acord entre la comunitat internacional i aquest país sobre el seu programa nuclear.

La Casa Blanca, però, ja ha advertit que és l'última vegada que ho fa, i ha exigit als aliats europeus un "acord" per "posar remei a les terribles llacunes" del text aprovat el 2015. Trump, si no, amenaça de retirar-se'n.

De moment, en qualsevol cas, el govern nord-americà, a través del Departament del Tresor, sí que ha imposat noves sancions a l'Iran. S'adrecen a 14 persones i entitats concretes que els EUA acusen de "violacions dels drets humans" o relacionen amb el controvertit programa de desenvolupament de míssils balístics.

 

Des de l'Iran, el ministre d'Afers Estrangers, Mohammad Javad Zarif, ja ha acusat Donald Trump d'intentar "desesperadament" sabotejar un acord que "no pot ser renegociat".  

L'acord nuclear amb l'Iran, que té el nom oficial de "Pla d'acció conjunt i complet", amb les sigles JCPOA del nom en anglès ("Joint comprehensive plan of action"), va posar fi, a partir del 2016, a l'aïllament internacional de l'Iran.

A canvi de l'aixecament de les sancions, el règim iranià es compromet a produir energia nuclear d'ús exclusivament pacífic, i accepta les inspeccions periòdiques de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), vinculada a les Nacions Unides.

El JCPOA el van firmar l'Iran, el grup de països denominat P5+1, que aplega els cinc membres permanents del Consell de seguretat de l'ONU -els EUA, Rússia, la Xina, el Regne Unit i França- i Alemanya, i la Unió Europea.

Per part dels Estats Units el va firmar el predecessor de Trump, Barack Obama. Trump sempre s'hi ha mostrat en contra.

 

Aquest dijous, el dia abans que Trump s'havia de pronunciar, la Unió Europea va escenificar el seu suport unànime a l'acord nuclear amb l'Iran. La responsable diplomàtica de la UE, Federica Mogherini, i els ministres d'Afers Estrangers de França, Alemanya i el Regne Unit es van reunir a Brussel·les amb Zarif, que en va ser un dels artífexs.

Després de la reunió, Mogherini, Jean-Yves Le Drian, Sigmar Gabriel i Boris Johnson van comparèixer davant la premsa per deixar clar el seu punt de vista comú sobre els beneficis globals de l'acord i de l'aixecament de les sancions que comporta.

Així, Mogherini va afirmar que "l'acord està funcionant i aconseguint el seu objectiu principal, que és mantenir el programa nuclear de l'Iran controlat i sota vigilància".

El britànic Boris Johnson va declarar que, fins ara, ningú ha estat capaç de fer cap proposta millor, i es va mostrar convençut que "el poble iranià veurà els beneficis econòmics" de l'acord.

El francès Le Drian va ser el més directe. Fent referència directament als "aliats nord-americans", els va demanar que respectin el JCPOA, remarcant que "no hi cap motiu per a una ruptura".

ARXIVAT A:
Unió EuropeaTrump Pròxim Orient Estats Units
Anar al contingut