El vicepresident de Relacions Interinstitucionals de la Comissió Europea, Maros Sefcovic , parla durant una conferència de premsa després d'una reunió amb la ministra britànica d'Afers Exteriors, Liz Truss, a Brussel·les (Johanna Geron / Reuters)

Ultimàtum d'Europa al Regne Unit: li dona dos mesos per complir els acords del Brexit

La Comissió Europea obre tres procediments d'infracció a Londres pel projecte de llei que prepara Boris Johnson per esquivar les restriccions duaneres a Irlanda
Redacció
TEMA:
Brexit

A la Unió Europea se li ha acabat la paciència amb el Regne Unit i la seva reacció ha estat contundent. Brussel·les acusa el govern de Boris Johnson d'haver trencat unilateralment els acords del Brexit sobre Irlanda del Nord i li ha exigit que rectifiqui en les pròximes setmanes per revertir la situació.

L'ultimàtum europeu s'ha concretat en un marge de dos mesos perquè el Regne Unit faci marxa enrere en el projecte de llei que Londres utilitza, com considera la Comissió Europea, per esquivar el Protocol d'Irlanda del Nord. Aquest protocol és l'eina que controla les mercaderies que entren en territori comunitari i facilita l'accés d'Irlanda del Nord al mercat únic.

Segons els europeus, el Regne Unit aprofita que no hi ha una frontera dura entre les dues Irlandes per no complir amb la seva obligació de supervisar les duanes amb la diligència necessària. També l'acusa d'amagar informació dels moviments comercials reals que hi ha entre els dos territoris.


Una problemàtica nova frontera

A conseqüència del Brexit, la població d'Irlanda del Nord va trobar-se en una situació incòmoda: havia de tornar a instaurar una frontera, amb duanes incloses, entre el seu territori i la resta d'Irlanda, que mantenia el seu estatus d'estat membre amb el corresponent accés lliure al mercat únic europeu.

Per evitar els múltiples problemes derivats d'aquesta frontera, el govern de Boris Johnson va activar dilluns un procediment parlamentari per aprovar una llei que modificaria unilateralment el complicat pacte del Brexit establert amb Brussel·les.

La conseqüència pràctica del projecte de llei que treballa el primer ministre britànic és la falta de control sobre les mercaderies que travessen la frontera entre les dues regions irlandeses i, de facto, l'eliminació de les restriccions duaneres.

Un camió passa per davant d'un cartell contra les noves restriccions nascudes del Brexit, a la frontera entre Irlanda del Nord i Irlanda, a Jonesborough, Irlanda del Nord (Clodagh Kilcoyne / Reuters)

"Això és il·legal i perjudica la confiança mútua"

Brussel·les considera que el Regne Unit ha infringit el dret internacional perquè ha fet una revisió unilateral de l'estatus post-Brexit d'Irlanda del Nord i anuncia noves accions contra Londres.

El vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, que va negociar durant mesos el Protocol d'Irlanda del Nord amb els britànics, ha parlat sense embuts de la maniobra de Boris Johnson:

"Obrir la porta a un canvi unilateral d'un acord internacional és un trencament de la llei internacional. S'han de dir les coses pel seu nom: això és il·legal. El projecte de llei britànic perjudica extremadament la confiança mútua i el respecte entre la Unió Europea i el Regne Unit".

Per pressionar el Regne Unit, la Comissió Europea ha activat tres procediments d'infracció que, si acaben al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, podrien comportar multes milionàries contra Londres. Un d'ells es reactiva després d'haver-se llançat, i congelat, el març passat.

El primer ministre britànic, però, manté la defensa d'aquesta revisió del protocol que ja va anunciar el maig  i suma d'aquesta manera un nou front pel govern britànic, que ahir ja va topar amb el Tribunal Europeu de Drets Humans per la deportació d'immigrants sense papers.

 

 

ARXIVAT A:
Brexit Unió Europea Regne Unit Comissió Europea Comerç
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut