Sánchez eliminarà gradualment les rebaixes a l'IVA de llum i gas i manté l'impost a la banca

Es mantenen el bo social, el 0% d'IVA als aliments bàsics i el 5% a la pasta i l'oli, i no es podrà cobrar comissions a la gent gran o amb discapacitat per treure diners per finestreta

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres s'ha celebrat l'últim Consell de Ministres de l'any. El gran tema sobre la taula: l'aprovació de la pròrroga de les mesures anticrisi, que l'executiu espanyol ha anat revisant i ajustant cada sis mesos davant d'una inflació disparada, la crisi energètica i els efectes de la guerra a Ucraïna.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut per explicar les mesures acordades i també per fer balanç d'aquest 2023.

Ara que l'IPC s'ha moderat, els preus de l'energia estan més baixos i hi ha la necessitat de quadrar els números per complir amb les regles europees de despesa i dèficit, l'executiu ha decidit ajustar el que va batejar com l'escut social.

Un reajustament que s'ha negociat in extremis entre els socis de coalició i que impliquen diversos ministeris, com el de Treball, Transició Ecològica, Hisenda i Economia.


Quines mesures s'han aprovat?

La primera mesura que Sánchez ha destacat, de les que s'han aprovat aquest divendres "per millorar la vida de la gent", ha dit, ha estat la revalorització de les pensions un 3,8%.

També es manté, durant el primer semestre del 2024, el 0% d'IVA per als aliments bàsics de primera necessitat (com el pa, la farina, la llet, els ous i el formatge) i un 5% per a les pastes i els olis. Tornen a quedar fora de la rebaixa de l'IVA productes com la carn i el peix, que diverses associacions de consumidors reclamaven.

L'IVA sobre l'electricitat i el gas i sobre la producció elèctrica aniran recuperant els valors habituals previs a la crisi de forma gradual, en els pròxims sis mesos.

L'IVA de la llum pujarà del 5 al 10% tot l'any que ve i després, presumiblement, recuperarà el 21%. El gas tindrà un IVA reduït del 10% el primer trimestre de l'any i tornarà al 21% a l'abril, passat l'hivern, ha dit Sánchez.

El preu de la bombona de butà també es manté congelat.


Els impostos als beneficis de la banca i les elèctriques seran permanents

Els nous impostos als beneficis extraordinaris de la banca i de les grans empreses energètiques es prorrogaran durant un any més. En el segon cas, les empreses es podran "deduir les inversions estratègiques o per a projectes industrials de descarbonització de la nostra economia", és a dir, per a projectes d'energia verda.

Aquests dos impostos, que es revisaran a finals d'any, passaran a ser, després, permanents.

L'impost a la banca i a les energètiques, aprovats l'estiu de l'any passat, quan la inflació era de dues xifres, era un dels principals punts de discrepància entre PSOE i Sumar. La formació de Yolanda Díaz volia que passés de temporal a permanent i que, per tant, es convertís en un impost més. Els socialistes, en canvi, sostenien que mantenir-lo tal com està ara ja no estaria justificat.

Finalment, els tributs es mantindran i la seva gestió serà transferida als governs forals del País Basc i Navarra, segons l'acord al qual haurien arribat el Partit Nacionalista Basc i l'executiu espanyol.

Aquesta haurà estat probablement l'última batalla entre Yolanda Díaz i Nadia Calviño, abans que la vicepresidenta socialista abandoni el govern de Sánchez per presidir el Banc Europeu d'Inversions.

La vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat, en un missatge al seu compte d'X, que han quedat al calaix qüestions importants, com una profunda reforma fiscal estructural per aconseguir "una fiscalitat més justa on qui més guanyi pagui realment més."


El bo social i la protecció a les famílies vulnerables també es mantenen

Qui també s'ha pogut penjar una medalla és Bildu, que aquest dimarts ja va anunciar que havia aconseguit acordar amb l'executiu espanyol que s'estengui la prohibició de desnonar persones vulnerables durant tot l'any que ve. Una prohibició que ha confirmat, aquest divendres, el mateix Pedro Sánchez:

"Mantindrem, els pròxims sis mesos, les mesures de protecció a les famílies més vulnerables, com el màxim descompte del bo social, la limitació dels augments del preu de la tarifa regulada del gas i el butà i la suspensió, durant tot l'any, dels desnonaments de les llars vulnerables que no tinguin una alternativa habitacional".

A aquestes famílies --amb ingressos inferiors als 16.800 euros l'any a qui tenen el bo social-- tampoc no se'ls podrà tallar els subministraments, ni llum, ni aigua, ni gas, encara que no els paguin. A més, les que estiguin acollides al bo social elèctric tindran una ampliació dels descomptes.

També s'estenen sis mesos més "la desaparició de les comissions o compensacions bancàries per amortitzar de forma anticipada crèdits de tipus variable" o per canviar d'una hipoteca variable a una de fixa.

Es prorroguen, a més, la reducció del 80% dels peatges elèctrics per a la indústria electrointensiva i la flexibilitat en el canvi de contractes de subministrament elèctric.

El Consell de Ministres també ha debatut avui què passa amb les bonificacions al combustible. Els descomptes generalitzats ja es van eliminar fa un any, però ara s'eliminen els actuals a transportistes i agricultors.

Un sortidor de gasolina
Un dels temes a debat és què passa amb les bonificacions en el combustible


No hi haurà transport gratuït per a joves o aturats però es mantenen les bonificacions actuals

Sobre les bonificacions als títols de transport públic actuals, PSOE i Sumar han acordat mantenir-les. En el discurs d'investidura, Pedro Sánchez havia anunciat que el transport públic serà gratuït per a nens, joves i persones en situació d'atur, una promesa que, de moment, no es complirà.

Durant tot el 2024, el servei de Rodalies, Cercanías, Mitjana Distància i Avant, així com els autobusos estatals, seran gratuïts per als usuaris freqüents, com fins ara, i es mantindrà la bonificació del 30% de les tarifes del transport públic interurbà.


Prohibides les comissions a la gent gran o amb discapacitat per retirar diners de finestreta

Sánchez ha destacat dues mesures noves aprovades en el decret llei aprovat en aquest Consell de Ministres: la primera, la prohibició de cobrar comissions a la gent gran o amb alguna discapacitat per retirar diners dels seus comptes per finestreta, a bancs o caixes.

I la segona, la cessió de la gestió de l'ingrés mínim vital a les comunitats autònomes de règim comú que ho vulguin, per equiparar-les amb les que tenen un règim foral, que ja el tenien cedit.

Sánchez ha afegit que aquest any el PIB d'Espanya creixerà un 2,5%, "quatre cops més que la mitjana de l'eurozona i el doble del que estava previst". També que l'ocupació ha superat el 2%, quan es preveia un creixement del 0,8% per al 2023:

"L'economia espanyola ha desmentit tots profetes del caos mostrant solidesa i fortalesa malgrat la incertesa que estem vivint en el context internacional."

 

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezMoncloa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut