Uma Thurman revela que va avortar quan era jove i critica la llei antiavortista de Texas
- TEMA:
- Avortament
L'actriu Uma Thurman ha explicat en un article d'opinió al Washington Post que, quan era adolescent, va sotmetre's a un avortament. La nord-americana comparteix l'experiència, diu, "per posar-se a la pell" de les dones afectades per la llei antiavortista de Texas, que pràcticament prohibeix les interrupcions d'embaràs i que Thurman ha seguit amb "angoixa" i "horror".
Per primer cop, l'actriu relata públicament que es va quedar embarassada accidentalment d'un home molt més gran que ella quan vivia a Europa "amb el que duia a la maleta" i tot just començava la carrera com a actriu. "Em va costar saber què fer. Volia tenir el nadó, però com?", diu. Va trucar a casa. Després de parlar amb els seus pares, va decidir no tirar endavant l'embaràs.
Una amiga que tenia a Alemanya la va portar al seu metge per fer-li el procediment. Li va fer molt mal, però no es va queixar: "Havia internalitzat tanta vergonya que sentia que em mereixia el dolor". El metge li va dir que li recordava a la seva filla. "Tinc marcat aquell simple gest d'humanitat com un dels moments de més compassió que he viscut mai. Als seus ulls, jo era una persona, era una filla, encara era una nena."
Thurman té ara 51 anys i tres fills. Diu que l'avortament que va tenir li ha permès ser qui és ara:
"L'avortament va ser la decisió més difícil de la meva vida, em va causar angoixa llavors i encara m'entristeix ara, però va ser el camí cap a la vida plena d'alegria i amor que he tingut. Triar no tirar endavant aquell embaràs precoç em va permetre créixer i convertir-me en la mare que volia i necessitava ser."
Compartint l'experiència, explica Thurman, no té res a guanyar "i potser molt a perdre", però té l'esperança que arribi a "dones i noies que potser senten una vergonya de la qual no poden protegir-se ni tenen la capacitat de fer-ho. Puc assegurar-vos que ningú es troba en aquest escenari a propòsit", ha manifestat.
No és el primer cop que Thurman parla públicament d'experiències personals traumàtiques en defensa dels drets de les dones. L'any 2018, en el marc del moviment #MeToo, va revelar que el productor Harvey Weinstein havia intentat agredir-la sexualment i l'havia vexada.
"Una crisi de drets humans"
La llei de Texas va entrar en vigor després que el Tribunal Suprem dels Estats Units no es pronunciés sobre la moció presentada per clíniques avortistes. Per Thurman, el Suprem, per una "manca de diversitat ideològica, està preparant el terreny per una crisi de drets humans per a les dones nord-americanes".
"Aquesta llei és una nova eina discriminatòria cap a les que estan econòmicament desafavorides i sovint també cap a les seves parelles. Les dones i els nens de famílies benestants mantenen totes les opcions del món i s'enfronten a un risc mínim."
Es tracta de la llei antiavortament més restrictiva dels Estats Units i prohibeix avortar en gairebé qualsevol supòsit, perquè no contempla excepcions ni en cas d'incest o violació. Queda prohibit interrompre l'embaràs a partir de la sisena setmana de gestació, un moment en què moltes dones encara no saben que estan embarassades.
Al final de l'article, Thurman es dirigeix a totes les dones que volen avortar a Texas:
"A tots vosaltres: a les dones i noies de Texas temoroses que els depredadors que cacen recompenses us traumatitzin i us persegueixin, a totes les dones indignades perquè l'Estat ens pren els drets sobre els nostres cossos, a totes les que sou vulnerabilitzades i avergonyides perquè teniu úter, us dic: us veig. Tingueu coratge. Sou boniques. Em recordeu les meves filles."
La llei també obre la porta als particulars a denunciar qualsevol persona que ajudi una dona a avortar. El president dels EUA, Joe Biden, va anunciar que la policia federal nord-americana protegirà els centres de salut reproductiva de Texas i les dones que siguin amenaçades o agredides. El govern nord-americà ha denunciat la llei per inconstitucional.
- ARXIVAT A:
- Avortament Estats Units