Un nou test d'anticossos de Covid fet amb dues gotes de sang té una fiabilitat del 99%
El nou test d'anticossos només necessita dues gotes de sang (Agència Andorrana de Notícies/ACN)

Un 44% de casos lleus o asimptomàtics de Covid-19 no generen immunitat, segons un estudi

Els resultats preliminars d'una investigació a Catalunya indiquen que prop de la meitat de persones amb afectació nul·la o lleu no han generat prou anticossos per estar protegides del coronavirus

Actualitzat

Un estudi alerta que prop de la meitat dels casos lleus o asimptomàtics de Covid-19 no estan immunitzats contra el virus i, per tant, els podria tornar a afectar. Ho revela un treball d'investigadors d'IrsiCaixa, el SuperComputing Center de Barcelona, el Centre de Recerca en Sanitat Animal i l'Institut d'Investigació i Tecnologies Alimentàries, amb el suport de la farmacèutica Grifols.

Es tracta dels resultats preliminars de l'estudi. Detecta que un 44% de les persones que s'han estudiat que tenien una infecció lleu o asimptomàtica, no tenen prou anticossos per neutralitzar el coronavirus. I la meitat "no presenten cap activitat neutralitzant" i, per tant, són "indistingibles dels controls no infectats":

"Un 44% de les persones que han patit la infecció de manera lleu o asimptomàtica tenen un nivell molt baix d'anticossos neutralitzants, i la meitat d'aquestes no presenten cap activitat neutralitzant, la qual cosa indica que podrien no estar protegides davant d'una segona infecció."


La conclusió és clara, com adverteix Julià Blanco, investigador d'IrsiCaixa i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol: 

"Caldrà estudiar el perquè d'aquestes diferències, però mentrestant aquests resultats ens indiquen que donar positiu en un test no ens assegura immunitat davant del virus."

 

Extracció de sang a una dona per fer-li un test d'anticossos de Covid-19
Extracció de sang a una dona per fer-li un test d'anticossos de Covid-19 (Reuters/Pool New)

 

De fet, aquestes primeres dades revelen que els malalts ingressats en hospitals per Covid-19 generen 10 vegades més anticossos que els afectats lleus que no han passat per cap centre mèdic. Blanco creu que una major exposició al virus pot explicar aquesta diferència: 

"Probablement això és degut a que el seu sistema immunitari ha estat exposat a una quantitat més elevada de virus i això ha fet que reaccioni d'una manera més potent."

 

Les primeres dades recollides es basen en 111 mostres de plasma de persones que han generat anticossos contra el coronavirus i a qui la malaltia ha afectat de maneres molt diferents.

Els experts alerten que aquests primers resultats demostrarien que alguns tests positius actuals no garantirien la immunitat davant una possible segona infecció. D'aquí que continuïn remarcant la importància de mantenir les mesures de precaució bàsiques: higiene de mans, ús de mascaretes i distància física. 

L'estudi també revela que, entre els casos més greus, passen uns 10 dies entre els primers símptomes i la resposta immunitària.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutCiènciaRecerca científica
Anar al contingut