Un 65% d'alumnes que no va obtenir plaça per a un grau mitjà d'FP ha deixat els estudis reglats
- TEMA:
- Formació Professional
El 64,7% de l'alumnat que no va obtenir plaça per cursar un cicle de grau mitjà de Formació Professional, gairebé dos de cada tres, no continuen estudiant al sistema reglat. En total, 4.373 dels 6.757 estudiants que no van obtenir assignació no disposen de número en el registre d'alumnes de Catalunya (RALC), que identifica tots els estudiants.
Que un alumne no consti al RALC no significa que hagi abandonat els estudis, sinó que no se'n pot fer el seguiment. Podria estar cursant estudis en modalitat no presencial en centres privats, Centres de Formació d'Adults, Escoles Oficials d'Idiomes, acadèmies que preparen per a la prova d'accés a grau mitjà, l'Institut Obert de Catalunya. També podria estar fent estudis de Certificats de Professionalitat de nivell 1, 2 i 3; estudis de Música, Artístics i d'Esports o bé estudiant en els serveis de Noves Oportunitats que ofereixen entitats socials.
En canvi, hi ha 2.384 alumnes, un 35,3% del total, que, tot i no haver obtingut assignació, sí que estan matriculats en algun ensenyament.
Tampoc figuren en el sistema 3.921 alumnes que van matricular-se a un grau mitjà, però no complien els requisits.
Matriculació en línia per escurçar el calendari
Amb l'objectiu de millorar l'orientació i "minimitzar errors", la consellera d'Educació, Esther Niubó, ha assenyalat aquest dilluns que la preinscripció i la matriculació seran centralitzades i telemàtiques per garantir que s'acabi abans que comenci el curs.
Niubó ha lamentat que aquest curs hi hagi hagut estudiants que han iniciat els estudis de Formació Professional amb el curs ja començat. "Això no pot tornar a passar", ha assegurat.
Per això, a partir del curs vinent, el procés serà exclusivament telemàtic. A més, el sistema es basarà en una acceptació més àgil de la plaça per part de l'alumnat, sense necessitat de processos manuals extensos a cada centre i amb la matrícula centralitzada. Així, s'escurçarà el període de la segona assignació.
Un altre repte és evitar perdre la fidelització de l'alumnat durant les vacances. Un 26,6% dels estudiants de grau mitjà no es matriculen durant la segona tanda malgrat tenir assignació. Aquest percentatge s'enfila fins al 35% en el grau superior.
Una altra proposta és que els centres no duguin a terme reserves de places per a alumnat repetidor i que aquests estudiants es matriculin abans de la primera assignació i segons les places reals del sistema, i no segons la previsió que fa cada centre.
També es vol augmentar el nombre d'orientadors que ajuden l'alumnat a saber quins estudis, places i opcions tenen disponibles.
El calendari aproximat amb què treballa Educació és que l'oferta inicial es publiqui el 23 de maig, que les sol·licituds es facin entre el 26 i el 30 i tancar l'última tanda d'assignacions a finals de juliol.
Més de 108.000 sol·licituds
Per a aquest curs 2024/2025, Educació va rebre 108.289 sol·licituds per estudiar Formació Professional, de les quals 57.290 de grau mitjà i 50.999 de grau superior.
Dels sol·licitants, 14.884 alumnes no complien els requisits (8.476 de grau mitjà i 6.408 de grau superior) i n'hi va haver 17.871 que tot i tenir assignació no es van matricular (7.936 de grau mitjà i 9.935 de grau superior).
Un total de 61.573 estudiants es van matricular a la Formació Professional, 34.121 en cicles de grau mitjà i 27.452 en cicles de grau superior.
Del total d'alumnes que van acabar l'Educació Secundària Obligatòria el curs passat, 50.450 (57%) estan cursant batxillerat, 21.198 (23,9%) estan fent un grau mitjà, 5.636 (6,4%) repeteixen ESO i 2.524 (2,8%) fan un programa de formació i inserció (PFI). Hi ha 7.983 alumnes, un 9% del total, que no estan al sistema reglat.