Els Castellers de Vilafranca fan història i carreguen el primer 9 de 9 amb folre

Per fer aquest castell, que els verds han portat a plaça per Tots Sants, s'han necessitat entre 400 i 500 persones a la pinya
Agustí Forné Actualitzat
TEMA:
Castellers

Només té 8 anys, però aquest dimecres l'han mirat milers i milers de persones a la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès. Bru Terrades Baumala és l'enxaneta del 9 de 9 amb folre, un castell inèdit que els Castellers de Vilafranca han carregat per primera vegada a la diada de Tots Sants. No l'han pogut descarregar, però igualment han fet història.

En Bru sabia molt bé com havia de fer la seva feina:

"He d'anar ràpid, amb calma i molt concentrat", assegura el Bru, que ja està acostumat a les emocions fortes. Per exemple, va ser un dels protagonistes del clip que el raper Travis Scott va rodar amb els verds i que han visionat milions de persones:

"Allò va ser més difícil encara que el 9 de 9 amb folre, que també és bastant difícil."

L'enxaneta tenia molt clara la seva feina: "Anar ràpid, amb calma i molt concentrat" (CCMA)

Per fer el 9 de 9 amb folre han calgut entre 400 i 500 persones a la pinya. Més de 130 anaven al folre i, al damunt, un tronc amb 46 castellers. Però l'enorme pes d'aquesta estructura no és el principal problema, perquè és un pes molt repartit.

Els verds han fet història aquest dimecres a la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès (CCMA)

"El més difícil és encaixar el peu i el folre". Ho diu Joan Torrents Masqué, el cap de pinyes, folres, manilles i pilars, i un dels dissenyadors del castell:

"Hem provat coses. Hem fet encert i error i, finalment, hem trobat la persona que encaixava en cada posició."

El Bru ha fet l'aleta tres cops i ja gairebé era a baix, quan el castell ha caigut (CCMA)


Amb un enxaneta

Els verds són els únics que fan les estructures de 9 amb un únic enxaneta. Les altres colles les fan amb tres. Això significa que el Bru haurà de pujar i baixar dels tres poms de dalt i fer tres aletes. Una maniobra que dura més de 30 segons. L'enorme pes del castell ho fa més complicat, però el cap de colla, Sisco Benet, ni s'ha plantejat la possibilitat de fer-ho amb tres enxanetes.

I per què el 9 de 9? Per què no fer altres castells que la colla només ha carregat, com el pilar de 9 o el 2 de 9 amb folre? Això respon Benet:

"Hem assajat altres castells, però no arribem a temps per tenir garanties de descarregar-los. Tenim la temporada feta. Hem anat complint els objectius i el 9 de 9 amb folre és com un regal, un castell que no s'ha fet mai. Disposem de la gent. Per què no?"

El 9 de 9 amb folre durant un assaig dels Castellers de Vilafranca

Dos castells de 10

La diada de Tots Sants sempre tanca la temporada dels Castellers de Vilafranca, per això exploren nous castells. L'any passat, per exemple, van carregar per primera vegada en la història el pilar de 9 amb folre, manilles i puntals. Però abans d'intentar el castell inèdit, tenien previst afrontar els dos castells de 10.

"Són el nostre objectiu principal i, si van bé, hi haurà 9 de 9", havia avisat el cap de colla.

I el primer que han intentat, el 3 de 10 amb folre i manilles, ha anat tan bé, que han decidit saltar-se el segon, el 4 de 10, i anar directament al 9 de 9.

 

Ha estat a la segona ronda quan han clavat aquest 3 de 10 amb folre i manilles. A la primera, l'han hagut de desmuntar, però a la segona ronda han deixat la plaça bocabadada per la seguretat amb la qual l'han carregat i descarregat.

A més, han assajat el 4 de 9 sense folre, que han fet sencer a l'assaig, i tenen en cartera altres castells de gamma extra que ja han fet aquesta temporada.

La fita ha mobilitzat molta gent als assajos. L'enxaneta, en Bru, estava convençut que el farien:

"La gent està nerviosa per Tots Sants. Jo també, perquè és una actuació molt gran i tots l'estem esperant des de principi de temporada."  

Els Capgrossos de Mataró també han fet castells de gamma extra, com el 2 de 9 amb folre i manilles, a més d'un 3 de 9 amb folre i el 4 de 9 amb folre. Els Xiquets de Tarragona han fet un 4 de 9 amb folre, el tercer de la temporada, un 3 de 9 amb folre i un 4 de 8. I els Castellers de Sants, un 7 de 8, un 4 de 8 i un 3 de 8.

 

ARXIVAT A:
Castellers
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut