L'ofensiva d'Israel a la Franja de Gaza ha provocat prop d'1,9 milions de desplaçats (Reuters/Hussam Al-Zaanin)

Un any de guerra a Gaza: les xifres d'un conflicte devastador que s'ha estès al Pròxim Orient

Des de l'atac de Hamas del 7 d'octubre del 2023, l'ofensiva d'Israel a la Franja de Gaza ha provocat prop de 42.000 morts i ha obligat a fugir de casa al 90% de la població
Actualitzat
TEMA:
Guerra a Gaza

Aquest dilluns fa un any del 7 d'octubre, la data de l'atac massiu de Hamas a Israel i de l'inici de l'ofensiva israeliana sobre Gaza. El conflicte, tal com es temia, s'ha acabat estenent i avui situa el Pròxim Orient a les portes d'una guerra regional, amb els fronts que Israel manté actius a la Franja, al Líban i a Cisjordània. Davant d'aquesta agressió, l'Iran ha intensificat represàlies amb el llançament de míssils contra Israel, que ara amenaça amb un contraatac.

Però malgrat l'escalada del conflicte, l'epicentre i el càstig més intens de l'exèrcit israelià continua sent a la Franja de Gaza. Un any després, es manté l'infern per als més de dos milions d'habitants palestins que encara hi malviuen.

Des d'aleshores i fins dissabte passat, han mort almenys 41.825 persones --16.891 de les quals són infants-- segons el Ministeri de Salut de Gaza. La xifra de ferits tampoc ha parat de créixer des de l'inici del conflicte i ja se n'han comptabilitzat 96.910.

Un informe d'Oxfam estima que hi ha més de 10.000 cossos sota la runa, a conseqüència dels bombardejos a Gaza. Les Nacions Unides estimen que el volum de runa que s'acumula a Gaza és catorze vegades superior a la suma de la generada en tots els conflictes des del 2008.

A banda de les xifres de víctimes, la vida a la Franja s'ha vist totalment condicionada per l'ofensiva d'Israel, que ha causat devastació. Ho demostren les dades de l'Organització Mundial de la Salut i de l'Oficina per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides.