Carles Puigdemont el 6 d'abril de 2018 després de sortir de la presó de Neumünster, on va passar 12 nits (Reuters)
Alemanya

Un any de la detenció de Puigdemont a Alemanya: cronologia d'un gir de guió

Detingut poc després de passar la frontera procedent de Finlàndia, quatre mesos més tard la justícia alemanya va descartar el delicte de rebel·lió i el va deixar en llibertat

RedaccióActualitzat

El migdia del 25 de març del 2018 saltava la notícia: l'expresident Carles Puigdemont havia estat detingut poc després de les 11 del matí en entrar a Alemanya procedent de Dinamarca.

Tornava en cotxe de Finlàndia a Bèlgica després d'haver visitat el Parlament finlandès i d'haver fet una conferència a la Universitat de Hèlsinki. Durant la seva estada a la capital de Finlàndia, el jutge Pablo Llarena havia activat l'euroordre requerint-ne la detenció. Carles Puigdemont tornava en cotxe per esquivar-la.

Acompanyaven Puigdemont el seu amic, l'empresari Josep Maria Matamala; l'actual cap d'oficina i assessor, Josep-Lluís Alay, juntament amb dos mossos d'esquadra.

Els serveis secrets espanyols van avisar les autoritats alemanyes de l'itinerari del vehicle que portava Puigdemont poc després de creuar la frontera. El seguien amb un geolocalitzador instal·lat al seu cotxe, una polèmica intervenció que va causar malestar a Alemanya i a Bèlgica. 

El jutge de primera instància l'envia a la presó de Neumünster per risc de fuga i passa el cas al Tribunal Superior de l'estat federat de Schleswig-Holstein, que serà l'encarregat d'estudiar l'extradició per rebel·lió (o alta traïció a Alemanya) i malversació. 

El 5 d'abril, el tribunal el deixa en llibertat amb una fiança de 75.000 euros i, d'entrada, descarta extradir-lo per rebel·lió, mentre demana més informació sobre l'acusació de malversació.

L'endemà, Puigdemont surt de la presó després de passar-hi 12 nits, però s'ha de quedar en territori alemany i s'instal·la a Berlín. Mentrestant, Llarena envia nous informes als jutges alemanys i obre la porta a jutjar-lo per sedició.

Visita al penal de Neumünster un any més tard

Puigdemont visitarà demà dilluns el centre penitenciari de Neumünster, on va estar reclòs ara fa un any, del 25 de març al 6 d'abril. 

Hi portarà un centenar de llibres d'autors catalans traduïts a l'alemany que lliurarà a la biblioteca de la presó, segons ha informat el diari "Frankfurter Allgemeine".

El 12 de juliol, el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein es pronuncia definitivament sobre el cas i diu que només contempla l'extradició per malversació, una acusació menor davant de la que afrontaven els líders independentistes empresonats a Espanya.

Llarena decideix retirar l'euroordre el 19 de juliol i la justícia alemanya arxiva el cas. Puigdemont és lliure de moure's pertot arreu, excepte en territori espanyol. 

Quatre mesos després de ser detingut a Alemanya i després que el tribunal alemany decidís deixar-lo en llibertat i que el jutge Llarena retirés l'euroordre, l'expresident torna a la seva residència a Waterloo, la Casa de la República. 

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontProcés catalàGovern empresonat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut