Les imatges que no oblidarem d'un any d'estat d'alarma: silenci, cues i paper higiènic
- TEMA:
- Estat d'alarma
Tal dia com avui de fa un any, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, decretava l'estat d'alarma a partir de la mitjanit del diumenge 15 de març del 2020. Començaven els dies de confinament a casa, d'escoles i negocis tancats, de la incorporació del gel hidroalcohòlic i les mascaretes a la nostra vida quotidiana i de l'enyorança de les abraçades.
Els 15 dies previstos de l'estat d'alarma es van convertir en mesos. Els carrers es van quedar buits.
Els bars i els restaurants tancats, contrarestaven amb les cues --tot mantenint les distàncies de seguretat-- als carrers per accedir als supermercats per comprar aliments, però també paper de vàter.
Les videotrucades i el teletreball van entrar en el nostre dia a dia, ja fos per veure els nostres familiars, fer reunions de la feina o classes a distància.
Es va aturar tot el transport per terra, mar i aire. I van aparèixer els controls policials i les justificacions de mobilitat.
Els hospitals es van convertir en el principal front de batalla contra la Covid-19. El silenci dels carrers es trencava amb els aplaudiments de les vuit del vespre des dels balcons per donar força i agrair la feina dels treballadors essencials.
Però també irrompen els concerts improvisats des dels balcons i les cantades a tot pulmó de cançons com "Resistiré".
Tot i que, des de la intimitat de cada llar, ningú podia oblidar que la xifra de morts per la Covid augmentava.
A partir del 4 de maig, es va començar un pla de desescalada per fases, que establia uns horaris de sortida al carrer segons els grups d'edat de la població. Fins que el 21 de juny, es va donar per acabat l'estat d'alarma, de cara a l'estiu i el bon temps. Tanmateix, el 15 de juliol, Salut va haver de confinar Lleida i alguns municipis del Baix Segre per contenir la propagació de l'epidèmia.
Les ciutats es van anar adaptant i es van muntar hospitals mòbils als carrers i fins i tot en hotels. I els poliesportius es van començar a utilitzar per fer cribratges a la població.
En l'àmbit educatiu, el 6 de juliol es van poder fer les proves d'accés a la universitat, la selectivitat. I amb l'arribada del setembre, els nens també van tornar a l'escola a l'inici del nou curs.
La tardor va portar una segona onada. Espanya va ser el primer país d'una reacció en cadena a tot Europa. I un cop arribat l'hivern, molts eren els dubtes de com s'havien de celebrar les festes de Nadal.
Des de finals de desembre fins ara, ens trobem en plena campanya de vacunació. L'inici de la sortida del túnel de la Covid.
Un any marcat per la Covid. Una pandèmia que ha canviat la nostra manera de viure, les nostres interaccions socials i la forma de veure el món.
- ARXIVAT A:
- Covid-19 Coronavirus Confinament Salut Estat d'alarma