Un any de Vox al Parlament: cap llei aprovada, avisos a l'ordre i apologia feixista
En el primer any de legislatura no s'ha aprovat cap llei proposada per Vox, ni tampoc cap de les seves proposicions de llei han superat cap tràmit al ple, en part, pel cordó sanitari de la resta dels partits
Més de 217.000 persones van donar el seu vot a Vox en les eleccions del 14F. Aquest partit d'extrema dreta aconseguia així 11 diputats i entrava, per primera vegada, al Parlament de Catalunya. La primera intervenció del partit, durant el debat d'investidura de Pere Aragonès, va anar càrrec del president del partit, Ignacio Garriga. Mentre pujava a la tribuna, alguns diputats van marxar del debat.
Ignacio Garriga, 26 març 2021: "Pujo a aquesta tribuna amb la determinació de recuperar Catalunya per als catalans per al projecte ambiciós que ha estat i ha de ser Espanya"
Des del primer moment les intencions de Vox al Parlament han estat clares. A la primera sessió de control, el 21 de maig de 2021, anunciava que "ens tindran davant per ser la principal oposició nacional en aquesta cambra, als tribunals i als carrers".
Davant de la irrupció de la formació d'extrema dreta, tots els partits del Parlament, excepte Ciutadans i PP, han subscrit un acord en què es comprometen a aïllar Vox. És per això que no tenen ni representació a la mesa ni la presidència de cap comissió.
També Aragonès ha simbolitzat el seu rebuig, evitant respondre mirant als ulls als diputats de Vox durant les sessions de control, igual que ho havia fet, a vegades, el president José Montilla amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera.
Durant aquest primer any al Parlament no s'ha aprovat cap llei proposada per Vox ni tampoc cap de les seves proposicions de llei han superat cap tràmit al ple. Tampoc s'ha aprovat mai cap moció presentada per Vox. En part, ha estat pel cordó sanitari creat per alguns partits polítics.
Algunes de les proposicions de llei que han fet han estat la derogació de la llei 5/2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista o la supressió de les delegacions del govern a l'exterior. També han recorregut la llei catalana d'emergència habitacional i proposen suprimir els impostos verds. Així ho explicava el diputat Antonio Ramón López el 26 de maig.
Antonio Ramon López, 26 maig 2022: "En contra de totes aquelles en què imposin el seu fanatisme climàtic, la seva agenda de la ruïna, les seves polítiques de gènere i en què malbaratin els diners de tots els catalans".
Crides a l'ordre i apologia feixista
Vox també ha acumulat diversos avisos per part de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Com quan el 9 de febrer el diputat Antonio Gallego va dir-li "fill de puta" al president Aragonès. Uns insults que Borràs definia com a "absolutament intolerables". Gallego va reconèixer que ell havia proferit els insults.
Antonio Gallego, 9 febrer 2022: "Demano disculpes, però ha d'entendre, vostè la primera, que no és normal que el president ens acusi a cada sessió de control de nazis".
O quan, el 7 d'abril de 2022, Alberto Tarradas va criticar la manera de vestir de la consellera d'Exteriors i Borràs va haver de tornar a recordar que "fer referència a la indumentària de la consellera Alsina és un comentari de naturalesa sexista". El mateix dia Tarradas va aprofitar per colar a l'hemicicle aquest lema carlista.
Alberto Tarradas, 7 abril 2022: "Visca la Setmana Santa, visca els nostres Cristos natzarens, les nostres Mares de Déu i visca Cristo Rey, pilar central d'Espanya, de la nostra identitat, la nostra cultura i la nostra tradició".
Un lema utilitzat pel grup parapolicial terrorista dels Guerrilleros de Cristo Rey durant la Guerra Civil. Després, Tarradas ho remarcaria a les seves xarxes socials.
Ni fiestas primaverales ni festividades extranjeras ajenas a nuestra tradición.
Alberto Tarradas ?? (@AlbertoTPaneque) April 7, 2022
Yo solo os felicitaré la Semana Santa.
Viva Cristo Rey. pic.twitter.com/uXDrMrqLtU
No era la primera vegada que Tarradas deixava anar discursos feixistes al Parlament. Tal com ha quedat recollit al diari de sessions del Parlament, el 27 de gener Tarradas assegurava que calia una política basada en el "treball, família i pàtria". És el lema de la França de Vichy, el període en què França col·laborava amb el règim nazi. "Travail, Famille, Patrie" va ser instaurat pel mariscal Pétain a França i a totes les seves colònies després de la firma de l'armistici amb Hitler.
Alberto Tarradas, 27 gener 2022: "Senyors separatistes i socialistes, davant la seva política de joventut basada en l'hedonisme, l'adanisme, l'individualisme, nosaltres proposem una política basada en els tres pilars fonamentals per aplicar polítiques de justícia social per als joves: treball, família i pàtria"
No és casualitat. Pocs mesos abans, l'eurodiputat de Vox, Jorge Buxadé, també ho va dir a les seves xarxes socials.
Trabajo, familia, patria. pic.twitter.com/FOB0EisbIO
Jorge Buxadé (@Jorgebuxade) August 20, 2020
Tot i això, des de Vox asseguren que aquest any només és el principi.
800 persones assisteixen a l'acte de Cornellà
Per celebrar el primer any al Parlament, Vox ha celebrat aquest dimecres a la tarda un acte a Cornellà de Llobregat. Amb el lema "Només és el principi", la formació d'extrema dreta ha emès un documental sobre aquest primer aniversari.
A l'acte hi han assistit els onze diputats al Parlament, encapçalats per Ignacio Garriga, però també el líder del partit, Santiago Abascal, o l'eurodiputat Jorge Buxadé.
Alguns dels assistents han fet càntics demanant l'empresonament de Carles Puigdemont i han cridat consignes racistes.
Paral·lelament, també a Cornellà, hi ha hagut una concentració veïnal contra el feixisme i l'extrema dreta.
Els concentrats han exigit a l'Ajuntament que no cedeixi ni llogui cap local a un partit racista, homòfob i classista.