Un any del 7-O: com es viu als quibuts atacats i com ho justifica Hamas
En el primer aniversari dels atacs de Hamas, les restes del que va passar aquell 7 d'octubre continuen intactes en la societat israeliana, especialment a Be'eri, on van ser assassinats 101 residents
Abans del 7 d'octubre, el quibuts Be'eri, a prop de la frontera amb la Franja de Gaza, tenia 1.300 habitants. Va ser el que més va patir l'atac de Hamas. Un total de 101 residents van morir assassinats i 30 van ser segrestats. Un any després, només una vuitantena d'habitants hi han tornat. La Lili n'és una, que assegura que no pensa marxar. Aquell dia va perdre el marit:
"Aquesta gent no accepta l'existència de l'Estat d'Israel. No accepten la nostra existència. I fins que no ho facin, això serà guerra per tot arreu, perquè no hi ha un altre lloc per a nosaltres i tampoc un altre per a ells."
"Ens sentim abandonats"
Bona part dels residents de Be'eri viuen ara en un altre quibuts, a 45 quilòmetres de distància, després d'haver passat molts mesos en hotels. S'allotgen en cases prefabricades expressament per a aquestes famílies, on començaran una nova vida en espera de poder tornar a casa. No ho podran fer fins, com a mínim, d'aquí a dos o tres anys.
Una d'elles és l'Ayelet, a qui van segrestar la germana i el cunyat. Ella va ser alliberada al novembre, en l'únic intercanvi d'ostatges per presoners palestins que hi ha hagut fins ara. Però el cunyat de l'Ayelet continua a Gaza. No en tenen cap notícia. Cap dels alliberats el va veure durant el captiveri.
Com molts dels familiars dels segrestats, l'Ayelet sent que el govern de Netanyahu els ha abandonat:
"No em puc creure que torni a ser 7 d'octubre, quan encara no s'ha acabat el 7 d'octubre de l'any passat, encara continua. Ens sentim abandonats una vegada i una altra."
A més, creu que l'actual ofensiva al Líban i les tensions amb l'Iran encara deixen més desemparats els ostatges a Gaza i exigeix un alto el foc immediat: "No crec que continuar lluitant, matant i destruint sigui la manera de resoldre aquest problema o qualsevol altre."
Ferides emocionals i sobre el territori
Més enllà de les ferides emocionals, les restes del que va passar aquell 7 d'octubre al quibuts Be'eri continuen intactes: 125 cases van resultar danyades o destruïdes. Ara la comunitat està dividida sobre si aquestes cases s'haurien de deixar tal com estan per convertir-les en un memorial del que va passar.
Fins ara, només s'ha enderrocat alguns dels edificis atacats al centre del quibuts, com els que hi havia al costat de la guarderia, on aquell dissabte els milicians es van atrinxerar. Hi va haver combats duríssims amb les forces armades, que van trigar més de nou hores a arribar. Durant els enfrontaments, van morir un centenar de combatents palestins i 31 membres de les forces de seguretat.
Un any després dels atacs
Aquest dilluns és un dia important per a la societat israeliana: fa un any els jueus d'Israel vivien un malson. En una acció sorpresa i sense precedents, centenars de milicians palestins de la Franja de Gaza, a les ordres de Hamas, aconseguien burlar tot el dispositiu de seguretat hebreu i penetraven en territori israelià.
En aquella acció van matar prop de 1.200 persones i en van segrestar més de 200 --la meitat de les quals continuen en mans de Hamas, no se sap si amb vida--.
Dotze mesos després, més de 41.000 palestins i 2.000 libanesos han mort en la represàlia israeliana, hi ha prop de dos milions de desplaçats a Gaza i el conflicte s'ha estès a la regió.
Jornada de commemoracions
En tot cas, el que impera entre els ciutadans és el dolor i el record. Els actes de commemoració han arrencat durant el cap de setmana i arriben al punt culminant: aquest 7 d'octubre hi ha cerimònies a tot el país.
Un dels més simbòlics ha començat a l'hora exacta en què es van iniciar els atacs a l'esplanada on, justament, s'estava fent el festival de música Nova: les 6 i 29 minuts.
S'hi ha fet un minut de silenci i s'han llegit diverses pregàries en record als prop de 400 assistents que van ser assassinats i els 44 que van ser segrestats. L'acte ha comptat amb la presència del president d'Israel, Isaac Herzog, que ha demanat més suport:
"El món ha d'entendre que per canviar el curs de la història i portar la pau i un futur millor a la regió s'ha de posar al costat d'Israel en la lluita contra els seus enemics. Estem lluitant per un món lliure, per un futur millor i per la pau."
Una cerimònia oficial gravada i un acte de familiars dels ostatges
Però la cerimònia oficial organitzada pel govern no és aquesta, sinó una altra que s'ha hagut de gravar per evitar protestes i que s'ha emès a la nit en horari de màxima audiència.
D'entrada, el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, que ha visitat el memorial a les víctimes a Jerusalem, s'ha adreçat a l'exèrcit, a qui ha volgut esperonar:
"Fa un any vam patir un cop terrible. Durant els últims 12 mesos, hem anat canviant la realitat de cap a cap. El món sencer es riu dels cops que infligiu als nostres enemics. I jo us saludo i us dic: 'Vosaltres sou la generació de la victòria. Junts lluitarem i junts guanyarem, amb l'ajuda de Déu'".
L'acte més massiu és el que han organitzat els familiars dels ostatges al vespre. Havia de tenir una assistència de 40.000 persones, però finalment s'ha reduït a unes 2.000 per les restriccions imposades davant l'amenaça dels atacs des del Líban o de l'Iran.
En tres pantalles gegants situades al parc Yarkon de Tel-Aviv s'han projectat els noms de totes les víctimes mortals en l'atac de fa un any i en els mesos posteriors. També s'han pogut veure vídeos protagonitzats pels familiars d'ostatges i víctimes.
Hamas treu pit de l'atac
Aquest diumenge, Hamas ha celebrat amb orgull l'aniversari dels atacs. En un vídeo, el que es presenta com a cap negociador del grup i el cap adjunt de la milícia a Gaza, Khalil al-Hayya, ha reafirmat la postura del grup: "El gloriós 7 d'octubre va trencar les il·lusions que l'enemic s'havia creat, convèncer el món i la regió de la seva suposada superioritat i capacitats."
A més, Al-Hayya assegura que l'atac va posar la causa palestina en el primer pla de l'agenda mundial:
"La causa palestina s'ha convertit en la causa principal al món i totes les parts s'adonen ara que no hi pot haver seguretat ni estabilitat a la regió, tret que el nostre poble obtingui plens drets."
Pendents de la resposta a l'Iran i de la situació al Líban
El primer aniversari dels atacs arriba en el moment més perillós en dècades a la regió i pendent de la represàlia israeliana a l'atac de l'Iran. El primer ministre Netanyahu ja ha promès que es venjarà de l'atac de l'Iran amb 200 coets fa tot just sis dies.
L'exèrcit hebreu, que en les últimes hores ha bombardejat amb intensitat Gaza, amb l'objectiu, diu, de frustrar atacs coincidint amb les cerimònies, assegura que aquest dilluns ha frustrat un atac amb coets des de la Franja pocs minuts abans que comencés la cerimònia del festival.
Tot i això, Hamas ha aconseguit llançar diversos coets, alguns dels quals anaven dirigits cap a l'àrea de Tel-Aviv, on dues dones han resultat ferides lleus per l'impacte de la metralla.
Tot plegat, mentre dia rere dia continuen els bombardejos israelians al Líban, al sud del país i també a Beirut. Pel que fa a la invasió terrestre del país, hi ha notícies una mica confuses. Se sap que l'exèrcit israelià està avançant, però no queda clar fins on haurien pogut penetrar.