Rudolph Giuliani, en un acte de campanya a favor de Trump (Reuters/Brendan McDermid)

Un apartament, un Mercedes i joies: així haurà d'indemnitzar Giuliani dues dones que va difamar

L'exalcalde de Nova York i advocat de Trump té 7 dies per lliurar part del seu patrimoni a les víctimes per fer front a una condemna de 148 milions

RedaccióActualitzat

De difamar a haver d'entregar una casa. És el recorregut que haurà de fer l'exalcalde de Nova York i advocat personal de Donald Trump, Rudolph Giuliani, forçat a cedir part del seu luxós patrimoni a dues treballadores electorals a les quals va difamar.

Giuliani les va acusar d'haver manipulat vots a les eleccions de 2020 i per aquest cas va ser condemnat a pagar 148 milions de dòlars per difamació a finals de l'any passat.

Aleshores va declarar-se en bancarrota, però a l'agost el tribunal de fallides va desestimar-la perquè no va lliurar informació sobre els seus negocis, a més de presentar informació incompleta o incorrecta sobre les seves despeses personals.

Aquest dimarts un jutge federal de Nova York li ha donat un termini de set dies per lliurar un apartament, joies, una col·lecció de rellotges i altres possessions a una entitat controlada per les dues dones.


Un apartament de 5,7 milions de dòlars i 26 rellotges de luxe

Entre les propietats que ha d'entregar hi figura un apartament a Manhattan, a Nova York, valorat en 5,7 milions de dòlars.

També altres possessions que, a més de valor patrimonial, tenen valor sentimental, com ara 26 rellotges de luxe, inclosos els que li va regalar el seu avi. Al llistat hi ha un Rolex, cinc Shinola, dos Bulova i un rellotge de Tiffany & Co.

A més, una samarreta signada per l'exjugador dels Yankees Joe DiMaggio (1914-1999), joies, com un anell amb diamants o peces personalitzades, o un Mercedes SL de 1980 que va pertànyer a l'actriu Lauren Bacall.

Amb tot, malgrat que sumen una xifra considerable, el valor d'aquests béns no s'acosta als 148 milions que recull la sentència.

L'edifici d'apartaments de Giuliani (Reuters/Shannon Stapleton)

Amb dret a vendre's els actius de Giuliani

El magistrat ha concedit a les víctimes el dret de vendre els actius de Giuliani "amb la finalitat de garantir que la liquidació dels actius transferits es faci ràpidament".

"Estem orgullosos que les nostres clientes finalment començaran a rebre part de la compensació a la qual tenen dret", ha dit als mitjans Aaron Nathan, advocat de les demandants.

Danys emocionals i de reputació

Les persones difamades són Ruby Freeman i Wandrea Shaye Moss, mare i filla. En el judici, van testimoniar haver rebut amenaces racistes i masclistes després de les acusacions de Giuliani.

De fet, Freeman ha explicat que ha hagut de deixar la seva llar després que l'FBI l'advertís que estava en perill i diu que viu aïllada per por a ser reconeguda en públic.

La sentència per difamació va justificar la multa pels danys emocionals i de reputació que van patir les dues treballadores electorals.

"Giuliani em va arruïnar la vida", va declarar la filla:

"Va encendre una flama amb aquestes mentides, que va transmetre a molts altres".

Shaye Moss i Ruby Freeman a les portes del jutjat
Shaye Moss i Ruby Freeman (EFE/Jim Lo Scalzo)

Una fake new amb noms propis

Giuliani, a qui s'ha retirat la llicència d'advocat, va acusar les dues treballadores electorals d'haver manipulat vots per fer que Donald Trump perdés les presidencials del novembre de 2020 a l'estat de Geòrgia, on va guanyar Biden per pocs vots de diferència i va ser clau per a la seva arribada a la Casa Blanca.

Llavors es va difondre un vídeo en un col·legi electoral i van assegurar falsament que totes dues estaven traient maletes plenes de vots.

Al vídeo, mare i filla es passaven un objecte durant el recompte de les paperetes. Va resultar que era una pastilla de menta, però l'exalcalde va afirmar que es van intercanviar un llapis USB "com si fossin dosis d'heroïna o cocaïna" per fingir els resultats.

Giuliani, l'heroi de l'11S reconvertit en deixeble de Trump

Giuliani, de 80 anys, va ser catapultat a la fama pel lideratge que va demostrar com a alcalde després de l'atac contra les Torres Bessones de Nova York el 2001.

Després de deixar l'alcaldia, va treballar en les campanyes electorals de diversos candidats republicans, i fins i tot va estudiar la possibilitat de presentar-se ell mateix a la cursa presidencial de 2008.

Durant un any va liderar les enquestes per guanyar les primàries del seu partit. Però un excés de cofoisme pel seu paper després de l'11S i el fet que no fos prou conservador per molts seguidors republicans van enfonsar el seu somni de liderar el país.

L'advocat i polític va tornar a la primera pàgina de l'actualitat quan va ser contractat per Donald Trump amb l'objectiu de trobar la manera d'invalidar el resultat de les eleccions del 2020.

Giuliani fa campanya a favor de Trump (Reuters/Brendan McDermid)
ARXIVAT A:
JudicialEstats UnitsTrump
Anar al contingut