Un "armilla groga" perd la mà per una granada de fum de la policia
La violència torna a marcar la tretzena jornada consecutiva de protesta a França
La violència ha tornat a marcar la mobilització dels Armilles Grogues d'aquest dissabte a París.
Han sortit al carrer per tretzena setmana consecutiva a la capital francesa i a altres ciutats.
Segons el Ministeri de l'Interior, a tot França s'han manifestat 51.400 persones, 4.000 de les quals, a París. Els Armilles Grogues ja van qüestionar la setmana passada les xifres oficials, que consideraven per sota de les reals.
Segons el Ministeri de l'Interior, a París s'han manifestat unes 4.000 persones (Reuters)
El principal episodi de violència ha tingut lloc quan els manifestants s'han acostat a l'Assemblea Nacional.
Una persona ha perdut quatre dits d'una mà, sembla que a causa d'una granada de dispersió llançada per la policia quan intentaven saltar la tanca que envolta l'edifici.
Imatge de la persona que ha resultat ferida greu a la mà i també en un ull durant les protestes dels Armilles Grogues (Reuters)
Durant el recorregut de la manifestació, que ha acabat al peu de la torre Eiffel, hi ha hagut altres incidents violents: s'han atacat caixers automàtics i mobiliari urbà, i s'han cremat una desena de cotxes i un vehicle del dispositiu militar antiterrorista Sentinella.
Polèmica per l'armament policial
Entre els manifestants no ha faltat un conegut "armilla groga", Jerôme Rodrigues, que fa quinze dies va perdre un ull a causa, assegura, d'un projectil policial.
Policies antidisturbis, aquest dissabte, al centre de París (Reuters)
L'ús de les granades de dispersió i dels anomenats llançadors de bales de defensa (LBD) ha estat qüestionat pels manifestants i és objecte d'una polèmica a França després que han causat nombrosos ferits greus
Tres mesos de protestes
Aquest dissabte s'han complert, per tant, tres mesos justos d'unes mobilitzacions que van començar al novembre contra l'anomenada "taxa ecològica" sobre la benzina i el dièsel, que el govern va retirar.
Això no va servir per aturar les mobilitzacions, que continuen després de forçar el president, Emmanuel Macron, a obrir un "gran debat nacional" amb participació ciutadana i a anunciar que destinarà 10.000 milions d'euros a mesures socials i fiscals.
Els Armilles Grogues, aquest dissabte, davant de l'Arc del Triomf (Reuters)
Els Armilles Grogues s'han fet tan presents a la vida pública dels francesos que fins i tot han vist néixer un moviment opositor, de defensa de les institucions republicanes.
S'autoanomenen Mocadors Vermells, i estan en contra, sobretot, de la violència que ha tingut lloc en moltes manifestacions d'Armilles Grogues, i dels talls d'infraestructures com carreteres, autopistes i passos fronterers.
La primera gran mobilització dels Mocadors Vermells es va fer fa dues setmanes, el 27 de gener, al centre de París.
- ARXIVAT A:
- FrançaArmilles Grogues