El cosmonauta Oleg Kononenko a punt d'iniciar la missió actual a l'EEI, des de Baikonur, el 23 de setembre del 2023 (Europa Press/Andrey Shelepin/Nasa)

Un astronauta rus, el primer que passa 1.000 dies a l'espai: "M'he acostat al desconegut"

La fita d'Oleg Kononenko permet estudiar els efectes que les llargues estades tenen en l'organisme humà, per fer possibles futurs viatges interplanetaris
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Ciència

El cosmonauta rus Oleg Kononenko, de 59 anys, s'ha convertit en el primer home a passar mil dies a l'espai, una fita que va assolir aquest dimecres a les 21.00 GMT a bord de l'Estació Espacial Internacional (EEI).

Kononenko ha acumulat aquest temps d'estada a l'espai en cinc missions a la plataforma orbital. 

"Soc conscient que he aconseguit una cosa important, una cosa nova, que he superat una barrera, m'he acostat al desconegut", ha dit Kononenko en les primeres declaracions a l'agència russa TASS:

"Jo volo al cosmos per dedicar-me a la meva feina preferida i no per marcar rècords. Ser cosmonauta és la professió que vaig somiar, em va interessar i hi vaig aspirar des de petit. Aquest interès, la possibilitat de volar al cosmos, viure i treballar en òrbita, és una cosa que em motiva a continuar volant."

La llarga estada del rus a l'EEI permetrà als científics saber més sobre els efectes fisiològics que té en l'organisme, com la degeneració muscular, la pèrdua de massa òssia, l'empitjorament de la visió i la pèrdua d'equilibri.

"Els vols prolongats expandeixen la nostra comprensió sobre la capacitat de l'ésser humà. Al cap i a la fi, la humanitat començarà a fer vols interplanetaris... La frontera dels 1.000 dies contribuirà al desenvolupament de la medicina espacial."

Tradicionalment, els russos són els que acumulen més temps a l'espai, ja que l'agència espacial russa, Roscosmos, sol permetre als seus astronautes allargar més les estades a la plataforma orbital que la NASA.
 

L'home que supera tots els rècords

A punt de fer els 60 anys aquest 21 de juny, Kononenko és un home que acumula rècords. El 4 de febrer passat ja va superar la marca que fins aleshores ostentava el llegendari Guennadi Padalka, convertit en el cosmonauta a passar més temps a l'espai exterior amb 878 dies, 11 hores, 29 minuts i 48 segons.

Kononenko, que no tornarà a la Terra amb la Soiuz MS-24 fins al 23 de setembre que ve, haurà passat 1.110 dies, gairebé tres anys a l'estació espacial, quan acabi la missió.

Oleg Kononenko també acumula 40 hores i mitja de passejades espacials fora de l'EEI (Flicker/Nasa Johnson)

Kononenko, que va néixer a l'antiga república soviètica del Turkmenistan, va ingressar el 1988 a l'Institut d'Aviació de Khàrkiv de la Universitat Aeroespacial Nacional, on es va formar com a enginyer espacial. 

La catàstrofe amb el transbordador Columbia, el febrer del 2003, va retardar cinc anys el seu inici com a astronauta. Des del 2008 ha complert cinc missions a l'EEI --els anys 2008, 2011, 2015, 2018 i 2023--, durant les quals ha sumat els mil dies de permanència fora de la Terra.

En aquestes missions, va ser enginyer de l'expedició número 70 i comandant de la 71. També ha realitzat des del 2008 set caminades espacials, i acumula 44 hores i 30 minuts fora de l'EEI.
 

Probablement imbatible

No hi ha possibilitats que la marca de Kononenko es pugui superar fàcilment. A la llista dels astronautes que hi podrien aspirar, els deu següents estan retirats o han mort. 

La gran majoria són russos o nascuts a l'antiga Unió Soviètica, amb l'excepció de la nord-americana Peggy Whitson, que ocupa el novè lloc amb 675 dies, un gran èxit si es té en compte que la NASA sempre ha limitat l'estada de les dones a l'EEI a causa del risc més gran de desenvolupar malalties cancerígenes.

El següent cosmonauta en actiu és el també rus Serguei Prokopiev, que suma 567 dies. Tot i això, no li serà fàcil afegir més dies a la seva marca personal, perquè Roscosmos ha anunciat la intenció d'abandonar l'EEI els anys vinents per centrar-se en la construcció de la nova estació espacial russa.

Pel que fa al rècord d'estada continuada a l'espai, l'ostenta un altre rus, Valeri Poliakov, que va estar ininterrompudament 437 dies a l'estació russa MIR entre el 1994 i el 1995.

L'Estació Espacial Internacional, EEI, ha estat més de mil dies la casa d'Oleg Kononenko (Reuters/NASA/Roscosmos)


Construir una casa espacial

Kononenko defensa que es pugui arribar a construir en el futur una estació que sigui "una autèntica casa espacial", més gran i confortable, i menys dependent de la Terra. Per això, va recomanar perfeccionar els sistemes de regeneració d'aigua, subministrament d'oxigen i reciclatge d'escombraries espacials.

Kononenko, a l'interior de l'EEI el 2012, somia a convertir-la en una "autèntica casa" menys dependent de la Terra (Fliker/Nasa Johnson)

"Estudiarem l'impacte de la ingravidesa sobre l'orientació a l'espai. Buscarem respostes a la pregunta sobre com mantenir la salut dels cosmonautes en missions de llarga durada i estudiarem la nostra immunitat. Aquesta investigació ens permetrà preparar-nos millor per a futures missions espacials en millors condicions per volar i viure a l'espai", va explicar a l'agència russa.

Kononenko va passar el dia del seu rècord treballant com si no hagués passat res. Potser perquè a partir d'ara cada dia supera la seva pròpia marca, el rus va dedicar el cap de setmana a recollir el carregament vital que va portar l'última Progress, que es va acoblar dissabte a l'estació espacial. La càrrega incloïa regals, roba, aliments i equips per a experiments científics.

De moment, la missió continua a l'EEI.

 

ARXIVAT A:
Salut Ciència Rússia Estació Espacial Internacional
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut