Un bacteri tenyeix de color rosa una bassa a la desembocadura del Ter, a l'Estartit

La bassa del Fra Ramon ha canviat de color per un fenomen natural que no té conseqüències per a les espècies que hi viuen

RedaccióActualitzat

Les altes temperatures i la falta de pluges d'aquest estiu poden ser algunes de les causes d'un fenomen ben particular que ha generat expectació a les xarxes.

A tocar de la desembocadura del riu Ter, a l'Estartit, al Baix Empordà, fa dies que la bassa del Fra Ramon ha canviat de color i ara és d'un rosa cridaner que fa aturar els passants.

L'aigua s'ha tornat de color rosa per un fenomen que sol produir-se un cop l'any (Isaac Romero i Casals)

Les imatges que n'han circulat a les xarxes socials també han provocat que alguns curiosos vagin fins a aquesta zona del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

La raó d'aquest canvi de color té una explicació científica: es tracta d'un procés natural causat per bacteris.

El responsable és un gènere de bacteris anomenat Chromatium, habitual en aigües estancades on abunda la matèria orgànica, com aquesta llacuna a prop de la desembocadura del Ter. Es tracta d'un fenomen força comú, que sol produir-se un cop l'any.

Ho ha explicat a TV3 Xavier Quintana, que és director de la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona:

"Són bacteris fototròfics, bacteris del sofre, del gènere Chromatium, que necessiten que hi hagi llum i que no hi hagi oxigen a l'aigua. Quan no hi ha oxigen arriben fins a la superfície. Si no, habitualment són molt més al fons."

Més enllà de l'impacte visual, el canvi de color no té cap efecte tòxic ni en les espècies que viuen a la llacuna, ni tampoc en les persones.

El més probable és que, en qüestió de dies, la bassa recuperi per si sola el seu color habitual. Hi poden influir factors externs com el vent o la renovació de l'aigua amb episodis de pluges.

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut